Als David Sedaris voorleest, besef je dat Sinterklaas vreemd is

Hier had iets moeten staan over het culturele evenement KANTOR of het Geen Daden Maar Woorden Festival, ware het niet dat de reportages daarvan door wat technische probleempjes bij de Jonge Schrijversavond nog niet online staan. Geen nood, dat komt vanzelf. Dus deel ik nu iets anders: een filmpje van een voorlezende David Sedaris.

Het toeval wil dat ik vandaag een artikel las waarin de schrijvende broers Thomas en Daan Heerma van Voss over de rol van media in het leven van schrijvers praatten. De oudere broer, Daan, zei dat een schrijver elke keer wanneer hij op televisie komt, een deel van zijn gezag verliest.

Interessant en daar wil ik absoluut nog een keer iets over zeggen, of liever, schrijven, maar voor nu deel ik met alle liefde een fragment uit College Tour waarin David Sedaris een kort verhaal voorleest wat je wellicht bekend zal voorkomen. Het gaat over het Nederlandse Sinterklaasfeest en hoe vreemd die traditie eigenlijk is voor buitenlanders – zoals Sedaris.

Ook al is er voor de uitspraak van Daan Heerma van Voss wel iets te zeggen, voor David Sedaris geldt het in ieder geval niet. Want dit lijkt me precies wat schrijvers moeten doen: hun publiek (of dat nu lezend of luisterend is) inzichten geven waardoor ze anders tegen vanzelfsprekendheden aankijken.

Luister naar onderstaand fragment en oordeel zelf.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.