De maand van schrijvers

Duizenden mensen wachtten gespannen af. Sommigen druk schrijvend achter hun computer, terwijl anderen probeerden een pakkend plot te verzinnen. Ook ik wachtte net niet nagelbijtend af en kon nergens anders meer aan denken. Niet veel later sloeg de klok twaalf uur en brak het moment aan waarop al die duizenden mensen, inclusief ik, hadden gewacht. De National Novel Writing Month is begonnen!

Veel mensen weten niet wat dat begrip inhoudt. Het zegt ze niets, het is Engels en dus onbegrijpelijk of ze weten simpelweg niet dat het bestaat. Tot een paar maanden geleden hoorde ik bij die laatste groep. Ik was niet bekend met het fenomeen ‘NaNoWriMo’ en ik had er geen idee van dat er jaarlijks honderdduizenden mensen aan meededen. Waar ik wél bekend mee was, waren de tientallen onafgemaakte verhalen die me er graag aan herinnerden dat ze zichzelf niet zouden schrijven. Als aspirant schrijver kun je dan twee dingen doen. Je kunt je pen aarzelend weer vastpakken en de verhalen met hernieuwde moed afschrijven of en dat is wel een heel verleidelijke optie je negeert ze. Je raadt het al, ik koos voor het laatste.

En zo sukkelde ik verder met de grootste dromen en ambities, maar zonder de moed om ze uit te voeren. Waarom zouden mensen juist mijn boek willen lezen? Wat zou mijn boek nog toe kunnen voegen? Waarom zou ik het beter kunnen schrijven dan iemand anders? Ik twijfelde aan mezelf en mijn zelfvertrouwen nam met de dag af. Tot ik van het bestaan van de Nationale Romanschrijfmaand hoorde. In eerste instantie vond ik het lachwekkend en dan niet in positieve zin. Nadat ik me er in verdiept had, zag ik pas hoe creatief het eigenlijk is. Hoe meer ik erover hoorde, hoe meer zin ik kreeg om eraan mee te doen. Ik zou geen vraagtekens meer zetten bij mijn eigen kunnen, maar me weer gaan herinneren waarom schrijven mijn passie is.

Al eerder schreef ik iets (schrijven zonder schrappen) over NaNoWriMo en als je geen idee hebt wat het inhoudt dan raad ik je aan dat zeker even te lezen. De afgelopen maand kwam één november steeds dichterbij. In die maand schreef ik bijna dagelijks verder aan het idee dat zich in mijn hoofd had ontpopt tot een realistisch plot. Vandaag is het één november, de dag dat honderdduizenden mensen over de hele wereld beginnen aan hun zelfgeschreven boek. Ook ik ga mijn best doen om mijn plot om te zetten in een ruwe versie van een boek en ik wil iedereen die daar vanaf vandaag ook mee begint een hart onder de riem steken.

Laat je vingers over het toetsenbord razen, schrijf het verhaal dat al jaren in je hoofd zit en vooral: geniet! Maak er een ontzettend leuke, leerzame en creatieve maand van. En onthoud dat je nu al trots op jezelf kunt zijn omdat je de uitdaging aangaat!


De regels (in het Nederlands) kun je hier vinden.

Benieuwd hoe ik het er vanaf breng? Houd dan de widget bovenaan aan de rechterkant van mijn blog in de gaten. Het zal je laten zien hoeveel woorden ik tot op dat moment geschreven heb.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Hmmm misschien dat ik er ook aan mee ga doen, heb namelijk wel weer een idee voor een verhaal in m’n hoofd zitten.

  Succes in elk geval voor jou!

 • Zo leuk dat je gaat meedoen! Ik ben nu al trots op je! ♥

  Liefs,
  Adriënne

 • Ik ken dat; verhalen niet afmaken… echt superleuk dat je meedoet, heel veel succes! Ik wil in het nieuwe jaar mijn nieuwe boek uitgeven, maar weet nog geen eind en moet nog twee hoofdstukken… als ik tijd heb, moet ik maar weer eens beginnen.
  Liefs, Manon

 • echt leuk om zoiets te horen/lezen. Ik ga niet meedoen, maar wel echt beginnen met iets schrijven, want ergens heb ik wel een mix van allemaal ideeën. Maar dat krijg ik voor het eind van de maand never nooit af en dat is ook niet mijn doel niet. Maar een begin kan ik zeker wagen. Ik vind het wel echt leuk om zoiets te volgen, en ik weet zeker dat je het haalt!

 • heel leuk dat je er aan meedoet! 🙂 ik geef twee hele leuke items weg van River Island (navy blazer + portemonnee) op mijn facebook pagina, wil je meedoen? je vindt mijn pagina door hier te klikken