De mooiste boekenkasten verzameld

Wanneer ik ergens binnen kom, glijd mijn blik door de kamer, op zoek naar een statige boekenkast. Boekenkasten fascineren me. Misschien juist omdat ze zoveel vertellen over de mensen bij wie ik op bezoek ben en omdat ze zo’n letterlijke visualisatie van hun persoonlijkheid zijn. De ruimte waarin de boekenkast staat, is vaak ook de ruimte die het meest gekoesterd wordt. De kamer die de persoonlijkheid uitstraalt. En daar ben ik nieuwsgierig naar.

Door voor de boekenkast te gaan staan en naar de verschillende boeken te kijken, zie ik waar de interesses van de eigenaar liggen. Wat hem raakt, welke schrijver zijn favoriet is en welke absoluut niet vanwege het gebrek aan werk daarvan. Het vertelt me meer dan urenlange gesprekken ooit kunnen. Mijn teleurstelling is dan ook groot wanneer er in de ruimte geen boekenkast of op z’n minst een stapel met boeken te vinden is. Gelukkig zijn er bloggers die hun leven wijden aan het verzamelen van foto’s van boekenkasten en hun vondsten graag met nieuwsgierige boekenkastliefhebbers zoals ik delen.

Een zo’n blog is een Tumblr met de toepasselijke naam ‘Bookshelf Porn’. Wanneer ik een vrij moment heb en de behoefte voel om bij anderen naar binnen te kijken, bezoek ik deze blog om de meest indrukwekkende boekenkasten te zien. Sommigen groots en uitgebreid, zoals de foto bovenaan deze post, anderen creatief, minimalistisch of juist praktisch.

Inspiratie opdoen voor de boekenkast die later mijn huis zal sieren, fantaseren over het materiaal, de vorm, de ruimte waarin ik hem neer zal zetten. Een heerlijk tijdverdrijf voor iedere boekenliefhebber. Hieronder enkele voorbeelden om dat te bewijzen.

Vind jij boekenkasten ook zo fascinerend?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • joten

  haha, is ook altijd het eerste wat ik doe als ik bij iemand thuis kom, en net zoals je zegt vind ik het ook een goeie manier om iemand te leren kennen.
  langs de andere kant: hier staan mijn boeken samen met die van mijn madam, geeft misschien een raar beeld van me weer 🙂

  hier had ik een serieuze muurbibliotheek, maar een paar maanden terug heb ik mijn boeken verwisseld met mijn dvd’s, die stonden in bibliotheekkasten. en ondertussen eens deftige kuis gehouden in de boeken, zowat de helft weggedaan.
  leuke foto’s, vooral die slaapkamer vind ik mooi en origineel! op pinterest kan je ook mooie afbeeldingen vinden.
  fijn weekend!

 • Wow! die ronde is heel mooi! 🙂

 • Ik hou van boekenkasten! Later word mijn huis een grote boekenkast haha. Ik vind die met opengeslagen boeken vooral heel erg gaaf!

 • Er zitten mooie boekenkasten tussen!