De mooiste bureaus om je meesterwerken te schrijven

 

Het was een chaos. Overal lagen beschreven vellen papier, gelezen tijdschriften en plakkerige post-its. Gisteren heb ik mijn schrijfplek opgeruimd, omdat ik erin geloof dat ik dat een rustige schrijfplek ruimte op papier creëert.

 

 

Een maand geleden zag ik op debutantenblog een artikel waarin vijf veelbelovende schrijvers foto’s van hun schrijfplekken deelden. Ze leken niet op elkaar. Waar de één heel praktisch aan een houten tafel in zijn keuken werkte, koos een ander voor een kamer waarin niet het bureau maar het uitzicht het belangrijkste was. De bureaus varieerden van hout tot kunststof en van overzichtelijk tot chaotisch. Één van de schrijvers gebruikte haar bureau ook als tekentafel en eettafel waardoor het vol stond met lijm, lege kopjes, papier en pennenbakken. Het deed me denken aan mijn bureau voor ik het opruimde. Een andere schrijver hield zijn bureau het liefst zo leeg mogelijk om zich op zijn boek in wording te kunnen concentreren. Ze verschilden in alles, maar hadden toch iets gemeen. Op elk bureau stond een laptop.

Mijn bureau vormt daarop geen uitzondering. Het is van berkenhout en ik kocht het jaren geleden bij de IKEA. Net zoals de zwarte mat die erop ligt en de bureaustoel die ervoor staat. Geen luxe designmerk waar je alleen door eraan te zitten al geïnspireerd van raakt, maar wel simpel en vooral betaalbaar. Hoewel het vermoedelijk nog even zal duren voor ik de kans krijg aan zo’n prachtig bureau te zitten, kan ik er wel alvast naar kijken. Bijvoorbeeld op Where I Write, een website die foto’s bevat van schrijvers aan de bureaus waar ze hun meesterwerken schreven.

Nog leuker vind ik het om op de Minimal Desks te kijken, een Tumblr die mijn geloof in een rustige schrijfplek deelt en waarop foto’s van minimalistische, maar prachtige bureaus worden geplaatst. Alleen dan zonder schrijver, zodat je je kunt inbeelden dat jij straks zelf plaatsneemt op die bureaustoel. Soms moet je even doorklikken voor je een bureau naar jouw smaak ontdekt, maar dan kun je wel urenlang inspiratie opdoen voor je eigen designbureau. Ooit.

Eerste foto is ’n eigen foto.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Anneke

    De eerste is m’n favoriet. Maar ik kijk vooral naar hoe comfortabel de stoel eruit ziet.

  • Oh wauw, wat een prachtige plekjes!
    De derde en de vijfde vind ik erg gaaf!