De toekomst van het papieren boek

Deze video is bedacht door een Engelse uitgeverij die hun personeel een hart onder de riem wilde steken in een tijd waarin het eBook in opkomst is en het niet ondenkbaar is dat het papieren boek ooit zal verdwijnen. Het filmpje schetst een goed beeld van de ongeïnteresseerde en egoïstische houding die veel mensen tegenover de uitgeverijen hebben en het kleine sprankje hoop dat veel uitgeverijen op dit moment in stand houdt. Persoonlijk ben ik geen voorstander van het eBook of de e-reader, zoals jullie in dit artikel al hebben kunnen lezen.

Het maakt veel mensen niet uit of de uitgeverijen blijven bestaan of niet. Zolang ze maar spannende boeken kunnen lezen, maakt het hen niet uit of het boek digitaal is of van papier. Het is een feit dat onze maatschappij steeds meer digitaliseert en steeds meer begint te steunen op technologische ontwikkelingen, maar dat zelfs het gedrukte boek eraan moet geloven is voor mij, iemand die het ooit tot schrijfster hoopt te schoppen, ondenkbaar. Mocht ik dan ooit een boek uitbrengen, dan krijg ik het niet thuis gestuurd in een zorgvuldig dichtgeplakte kartonnen doos. Ik zal het dan niet in het echt kunnen bewonderen, de pagina’s omslaan om mijn eigen verhaal te herontdekken en gelukzalig de geur van vers papier, het papier van m’n boek, in mijn geheugen printen. Niets van dat alles. Het zal alleen digitaal te lezen zijn, op m’n laptop.

De meest simpele definitie van een boek? ‘Vellen bedrukt papier die aan elkaar zijn gebonden’. Is een e-reader dat? Kun je de licht in het papier weggezonken letters voelen met je vingertoppen? Kun je de bladzijde fysiek omslaan? Bestaat het uberhaupt uit vellen bedrukt papier? Het antwoord op al deze vragen lijkt me vrij duidelijk. In mijn beleving is het dus geen echt boek, en zo zal ik het ook nooit behandelen. Conservatief? Zo zou ik het niet willen noemen. Nostalgie, misschien, of heimwee naar de heerlijke uren die ik als kind in de boekwinkel heb doorgebracht. Ik heb in ieder geval genoeg van het papieren boek genoten om het niet te willen laten verdwijnen, en speciaal voor degenen die er net zo over denken is er dit filmpje.

Ook interessant om te lezen: ‘De onvermijdelijke dood van het papieren boek’
                                                       ‘Papier blijft versus papier verdwijnt’

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.