De traditionele kunst van het boekdrukken vastgelegd

In elke denkbare branche wordt geïnnoveerd. Koeien worden door een machine gemolken, het schoolbord heeft plaatsgemaakt voor het smart- board en manuscripten worden allang niet meer hand- geschreven ingeleverd bij de uitgeverij. Ook de boek- drukkunst is veranderd. Een stukje van die nostalgie is vastgelegd bij een drukker in Engeland.

We leven in een tijd waarin we van de ene uitvinding naar de volgende vernieuwing gaan. Als er vandaag iets geweldigs uitgevonden wordt, begint iemand anders morgen aan iets om dat te overtreffen. Vernieuwing is altijd nodig. Het zorgt ervoor dat we meer ontdekken, te weten komen en meer kunnen. Het moet ons leven gemakkelijker en aangenamer maken, ons meer mogelijkheden bieden. Ondanks dat is ‘vernieuwing’ geen synoniem voor ‘beter’.

De Brit Glen Milner dacht er ook zo over en wilde de kunst van het boekdrukken vastleggen voor iedere uitgeverij overstapt op digitaal printen en er van het traditionele drukken niets overblijft. Hij koos voor Smith-Settle Printers, een drukker en boekbinder in Engeland. Zo’n traditioneel bedrijfje dat elk geschreven boek met liefde door het drukproces leidt en er iets prachtigs van maakt.

Dat het traditioneel drukken van boeken een kunst is, is me na het bekijken van onderstaande video wel duidelijk. En het zou toch mooi zijn als deze ambacht blijft bestaan.
 

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.