Deel jouw schrijfervaringen, stuur een gastblog in!

Ik heb altijd gezegd dat ik geen gastblogs accepteer. Het leek me doodeng. Wat als diegene ergens heel anders over denkt dan ik? En wat als de schrijfstijl me niet aanspreekt? Ik slikte bij de gedachte: het leek me niets. Sinds ik de longlistschrijvers van de Grote Lowlands Schrijfwedstrijd ondervraag, twijfel ik daarover.

[heading margin_top=”14″]Wie? Gewoon, mensen die van schrijven houden[/heading]

Nu alle vragen verstuurd zijn en ik bijna dagelijks positieve reacties en enthousiaste antwoorden terug krijg, merk ik dat ik het jammer vind dat het bij zo’n interview blijft. De meesten hebben geweldige schrijftips en mooie ervaringen die ze vol overgave delen. Ze houden van het schrijven, hebben er echt iets over te zeggen.

Juist doordat ze zo verschillend zijn en op andere manieren met het schrijven omgaan, vind ik het gaaf om ze vragen te stellen voor de interviewserie. De één werkt en houdt het schrijven als hobby, terwijl de ander er serieus haar carrière van probeert te maken. Sommigen werken zelfs al aan een roman of hebben al boeken geschreven.

Ze laten zien dat je van schrijven niet je carrière hoeft te maken om succesvol of gelukkig te zijn.

Ze verdienen een podium, een plek om hun verhaal te kunnen doen. Om anderen te inspireren of een gevoel van herkenning achter te laten. En niet alleen zij. Ook de jonge schrijver die me een paar weken geleden mailde, verdient dat. In zijn mails liet hij zien hoe hij typische schrijversproblemen aanpakte.

[heading margin_top=”14″]Stuur jullie verhalen, ik ben ongelofelijk benieuwd[/heading]

Ik weet zeker dat anderen dat zouden willen lezen.

En ik begrijp ook dat deze inspirerende mensen niet allemaal een eigen publicatie zoals een blog kunnen beginnen. Ze hebben er de tijd niet voor, vinden dat hun manier van schrijven er niet bij past of voelen zich te onzeker.

Daarom accepteer ik vanaf nu met alle liefde prachtige (eerlijke, fantastische, onvolledige, gedetailleerde, ongestructureerde, etc.) gastblogs van onzekere en beginnende of juist ervaren en zelfverzekerde (aspirant-)schrijvers. Ik wil ze een eenmalig of tijdelijk – zij het een nog wat klein – podium bieden.

Niet langer twijfelen, gewoon doen! Want ik ben ontzettend benieuwd naar jullie verhalen, ervaringen, worstelingen en geluksmomenten bij het schrijven.

En velen met mij. Dat weet ik zeker.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Arjan van den Berg

  Kijk aan, dat is nog eens een idee. Ja, gastblogs bestaan natuurlijk al langer, maar dat iemand op zijn of haar persoonlijke website er ook ruimte voor inruimt… Dit is zeker ook in het kader van delen en een platform opbouwen?

  Wat denk je: alles wat ik spannend vind, wat nieuw is en waar ik iets van kan leren, ga ik eens uitproberen? Ik ben benieuwd hoe mensen gaan reageren. Wat ik dan persoonlijk ook leuk vind, is dat je ook een beetje een beeld krijgt van wie je blog zoal lezen. Nu zie je de teller oplopen en bij Blogpraat bleken veel mensen je blogs te lezen, maar er is eigenlijk een handjevol fans dat ook steeds van zich laat horen.;-)

  • Linda Rosalinde Markus

   Ik ben eerlijk gezegd niet zo bewust bezig met het ‘opbouwen van een platform’ of iets dergelijks. Het is meer dat ik echt geloof dat er aspirant-schrijvers zijn met verhalen of ervaringen die de moeite waard zijn om te delen. Als ze zelf geen publicatie zoals een blog hebben, is het eigenlijk zonde dat ze die verhalen of ervaringen nooit zullen delen. Daarom hoop ik dat soort verhalen hier ruimte te geven!

   Ja, dat is waar! Dan krijg je een beter beeld van wie je lezer nu eigenlijk is. Leuk, maar zeker ook spannend. Enne, volgens mij ben jij de trouwste fan. 😉

 • Arjan van den Berg

  Aha. Nou ja, een platform hoef je ook niet bewust te bouwen en wellicht is/ wordt je blog dat ook niet en is het meer een ontmoetingsplaats voor jong talent. Je moedigt andere jonge schrijvers in elk geval vaak genoeg aan om van zich te laten horen/ lezen, dus daar ligt het niet aan.

  Ik ben wel de grootste reageerder, geloof ik. Ik heb er wellicht ook meer tijd voor en reageer ook onder het mom van: ik vind het zelf ook jammer als ik geen reacties krijgt. Want hoewel Armin zeker gelijk heeft dat het in eerste instantie gaat om het plezier van het creëren (ook weer goede tips en een goede blog, trouwens), is het daarna wel zo leuk om te horen wat anderen vinden. (Soms wat minder, maar je bent er toch benieuwd naar, hoe spannend het ook kan zijn.) Daarnaast word je op internet overspoeld met informatie, dat ik liever een paar blogs/ sites echt volg en daar mee denk, complimentjes en feedback geef, etc en te zien welke persoon/ personen erachter zitten. Mooi om te zien hoe je steeds weer inspiratie hebt en je toegankelijke schrijfstijl blijft houden. Dus ja, ik blijf graag ‘hangen’.;-)

  • Linda Rosalinde Markus

   Wauw, bedankt Arjen! Dit soort reacties helpen bij het blijven zoeken naar/vinden van die inspiratie. 🙂
   Ik ben het met je eens! Zelf reageer ik ook regelmatig op artikelen die ik ergens anders lees, omdat ik weet hoe fijn het is om reacties te krijgen en met je lezers in gesprek te kunnen gaan. Al zou ik niet mijn blogstijl/onderwerpen aanpassen aan de hand van eventuele reacties. Daarin blijf ik bij ‘mezelf’, bij het creëren. Omdat het vooral voor mezelf leuk moet blijven.

   Bloggen is een hobby, iets waar ik veel tijd in steek omdat ik het geweldig vind om te doen. Daarin ben ik het wel met Armin eens: blijf creëren wat je zelf wil en trek je niet teveel aan van reacties (behalve als ze zo positief zijn als de jouwe, dan trek ik me er graag veel van aan. ;))

 • Heel leuk Linda! Ga ik zeker gebruik van maken, ik lees jouw artikelen altijd met veel plezier! Lijkt me leuk om tussen te staan 😉

  • Linda Rosalinde Markus

   Leuk om te horen, Martijn! Ik ben nu al erg benieuwd. 🙂

   • Jouw reactie op mijn blog heeft me al op een idee gebracht 🙂 Thnx!