Deze collage heeft de toekomst

‘Jij klaagt wel veel,’ merkte een oplettende lezer op. Terwijl ik het las, wist ik dat ze gelijk had. De tijd waarin we leven is ontzettend spannend voor de journalistiek en kranten hebben de taak om die journalistieke toekomst op een kwalitatieve, mooie, maar ook winstgevende manier in te vullen. Spannend, en toch ook teleurstellend. Want veel kranten zijn nog zoekende, weten niet welke richting ze uit willen of, erger nog, welke richting de lezer uit wil. En eigenlijk kan ik daar niet over klagen, want is de toekomst van de journalistiek niet voor iedereen een vooralsnog onzeker, grijs gebied?

Daarom wil ik vandaag een mooi voorbeeld geven van een krant die een stukje dichter naar die toekomst gegroeid is en met haar creatie een eerste stap naar het invullen van die toekomst heeft gezet. Waar andere kranten zich vooral bezighielden met het maken van prachtige foto’s van onze net beëdigde Koning en Koningin om hun covers mee te sieren, besloot nrc.next het anders aan te pakken. Afgelopen maandag plaatste de krant een prachtige, vier pagina’s grote collage. Het toonde hoe Nederland is verandert in de drieëndertig jaar dat Beatrix het staatshoofd was. Even geen interviews met mensen die Willem-Alexander kennen, geen enorm overzicht van Beatrix’ leven en geen opiniestukken over de voor- en nadelen van de monarchie.

Gewoon een mooi overzicht van alle ontwikkelingen en veranderingen binnen Nederland, waar de Koningin (in de collage) geen prominente rol in heeft. Dit soort artikelen tussen de algemene artikelen en opiniestukken, is geweldig bedacht. Of je voor of tegen de monarchie bent, om van dit artikel te genieten maakt het niet uit. Zolang je geïnteresseerd bent in Nederland en in de bizar snelle ontwikkelingen, zit je goed. Artikelen over de abdicatie, inhuldiging en alles rondom het koningshuis hebben we al genoeg. De toekomst van de journalistiek zit ‘m niet in zoveel mogelijk informatie bieden voor een bepaalde groep lezers die dat wel interessant vindt, maar ook artikelen schrijven waar verschillende lezersgroepen van kunnen genieten.

Een mooie collage bijvoorbeeld, ook vernieuwend. Zelfs aan de echte Nederlanders is gedacht met prijsvergelijkingen tussen producten van drieëndertig jaar geleden en nu. Deze collage zorgt ervoor dat ik nu al uitkijk naar de inhuldiging van kroonprinses Amalia. Hoe zouden de ontwikkelingen er dan uitzien?

Eigen foto’s.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.