Deze vijftien boeken staan in 2014 op mijn boekenplank

Ik kom terug op wat ik eerder gezegd heb. Ik heb toch een goed voornemen: voortaan wil ik elk jaar een lijstje maken van boeken die ik dat jaar absoluut wil lezen. Het jaar is nog maar net begonnen, dus trap ik vandaag af met vijftien boeken die ik dit jaar ga lezen. En ik bied alvast mijn excuses aan, want ik ben er ongetwijfeld een paar vergeten.

Als je op de afbeeldingen klikt, kom je op de website van Bol.com bij het betreffende boek terecht. Het zijn trouwens partnerlinks, wat betekent dat ik een paar procent van de opbrengst krijg als je besluit een boek te kopen. Ik verdien niets met mijn blog, de links zijn puur omdat elk klein beetje bij kan dragen aan de hosting van m’n blog.

1. Stern van Thomas Heerma van Voss          Stern

Ik was al langer van plan iets van Heerma van Voss te lezen, alleen al omdat ik het bijzonder vind dat hij op zijn negentiende debuteerde met ‘De Allestafel’. Toen ik hem hoorde voorlezen bij de Jonge Schrijversavond, wist ik het zeker: dit boek moet ik lezen! Ik heb het dezelfde avond nog gekocht en niet veel later ben ik erin begonnen. In 2014 ga ik het uitlezen.

Je kunt ook een voorpublicatie van het boek lezen.

”Hugo Stern is een toegewijde basisschoolleraar. Met zijn vrouw Merel en hun achttienjarige zoon Bram leidt hij een aangenaam leven in Amsterdam-Zuid. Maar als hij onverwacht met vervroegd pensioen wordt gestuurd neemt zijn leven onvoorziene wendingen.”

2. De woongroep van Franca TreurFranca-Treur-De-woongroep

Ik was niet zo weg van haar debuutroman ‘Dorsvloer vol confetti’. Ik herkende veel uit het boek, maar zowel de stijl als de hoofdpersoon grepen me niet. Haar tweede roman wel. Ik heb haar twee keer verschillende passages uit het boek horen voorlezen en die hebben me zo nieuwsgierig gemaakt dat ik het nu echt wil lezen.

”Erik denkt zijn vriendin wel een voller leven te kunnen bieden: hij wil samenwonen en kinderen. Maar Elenoor solliciteert in plaats daarvan naar een plek in een idealistische woongroep, gevestigd in een voormalig weeshuis in Amsterdam-Oost. Want hoe kun je je beter thuis voelen op de wereld, dan door haar te willen verbeteren?”

3. Night film van Marisha PesslPessl_Night-Film

Dit boek sprak me niet eens zo aan vanwege het verhaal, maar vooral vanwege alles er omheen. De positieve recensies, het multimediale effect van het boek (er is een app waarmee je extra informatie rondom het verhaal kunt krijgen door afbeeldingen in het boek te scannen), de trailer die ervoor gemaakt is en het interview dat de schrijfster gaf tijdens BorderKitchen. Ik heb het toen meteen gekocht en kan niet wachten erin te beginnen.

”De jonge, mooie Ashley Cordova wordt op een koude oktoberavond dood teruggevonden in een verlaten pakhuis in Manhattan. Het lijkt alsof ze zelfmoord heeft gepleegd, maar onderzoeksjournalist Scott McGrath vermoedt dat er meer aan de hand is.”

4. Alles wat is van James Salter9200000011366809

Schrijver Henk van Straten sprak op Twitter zo lovend over het boek, dat ik vond dat ik het moest lezen. Ik besloot wat meer informatie over de schrijver en het boek op te zoeken en stuitte op een interview in NRC. Dit jaar weet ik het zeker: dit boek ga ik hoe dan ook lezen.

Je kunt ook een voorpublicatie van het boek lezen.

”Na de Tweede Wereldoorlog keert marinier Philip Bowman terug naar Amerika, waar hij al snel als redacteur aan de slag gaat. Bowman dompelt zich onder in deze wereld van vluchtige intimiteiten en onverwachte veroveringen. Maar er is één verovering die hij vergeefs najaagt: die van de liefde. Plotseling bevindt Bowman zich op een pad dat hij nooit verwacht had in te slaan.”

5. Tenth of December van George Saunders9200000019073820

Dit boek werd aangeraden door schrijver David Sedaris tijdens een vorige editie van Literaturfest. Zowel hij als host Ernst-Jan Pfauth waren er lovend over. Pfauth schreef er later over op journalistiek medium De Correspondent.

”Tien december telt tien verhalen, waarin Saunders verrassende gebeurtenissen rond goed bedoelende personages beschrijft. Zo stuurt afdelingshoofd Todd Birnie een memo naar zijn werknemers, die wel wat inspiratie kunnen gebruiken, verbergt de lokale middenstander Al Roosten zijn twijfels en jaloezie achter een brede glim lach en probeert een doodzieke man in alle rust een heuvel te beklimmen op een ijskoude decemberdag.”

6. Iets van David Sedaris

Sinds ik David Sedaris over schrijven hoorde praten en zijn interpretatie van Zwarte Piet op YouTube zag staan, wil ik meer van hem lezen. Zijn optreden tijdens Literaturfest heeft me nieuwsgierig gemaakt. Ik ben er nog niet over uit welk boek of welke verhalenbundel ik van hem wil lezen. Als jullie suggesties hebben, laat het me weten.

7. Een weeffout in onze sterren van John GreenEen weeffout in onze sterren

Het boek won vorig jaar zowel de jury- als de publieksprijs (voor best vertaalde boek) bij de uitreiking van de Diorapthe Jongerenliteratuur Prijs en in mijn omgeving heb ik veel positieve woorden over het boek gehoord. Omdat het boek won, kregen iedere bezoeker het gratis mee. In 2014 wil ik dit boek uitlezen.

”Hazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbekende tijd. Genoeg om een studie op te pakken en vooral niet als zieke behandeld te worden. Augustus, Gus, heeft kanker overleefd – ten koste van een been. Vanaf het moment dat Hazel en Gus elkaar ontmoeten, lijkt er geen ontsnappen aan de zinderende wederzijdse aantrekkingskracht. Maar Hazel wil niet iemands tijdbom zijn.”

8. De vergeting van Daan Heerma van Voss9200000010081473

Sinds ik Daan Heerma van Voss bij VPRO Boeken over zijn roman hoorde praten, wilde ik het lezen. Even geleden ging ik naar een lezing van hem en zijn broer, en daar werd dat gevoel alleen maar bevestigd. Ook dit boek staat dus op mijn lijstje voor 2014. Het lijkt me een fascinerende roman.

”Op 16 januari 2012 wordt schrijver Daan Heerma van Voss wakker zonder te weten wie en waar hij is. Pas na enkele uren van paniek keren de eerste flarden herinneringen terug. Intuïtief zoekt hij contact met Daniël, zijn oudste vriend, die direct naar hem toe komt. In de loop van de dag ziet hij familie, bezoekt hij doktoren en treft hij een verloren liefde. Hij wordt machines ingeschoven en van kliniek naar ziekenhuis gestuurd.”

9. Vertedering van Jamal Ouariachi9200000010047158

Ik ontmoette Jamal Ouariachi vorig jaar op het KANTOR festival en vroeg hem naar zijn schrijverschap. Het meest fascinerende wat hij zei was dat hij heel snel een roman kan schrijven die dan maar minimaal geredigeerd hoeft te worden. Sindsdien ben ik nieuwsgierig geworden naar zijn romans en vooral deze lijkt me prachtig.

”Twee keer per dag maakt een postkamermedewerker zijn ronde door het gebouw van een grote tijdschriftenuitgeverij. Het idee van een grote liefde heeft hij jaren geleden eigenhandig aan stukken geslagen. Als hij een mand jonge katjes vindt, raakt hij onverwacht bevangen door vertedering. De postkamermedewerker durft weer te dromen van een grootser leven – maar in zijn geval is dat niet zonder gevaar.”

10. Lolita van Vladimir Nabokov1001004008503921

Tijdens het Geen Daden Maar Woorden Festival was Thomas Heerma van Voss heel lovend over dit boek. Hij heeft het boek heel hoog zitten en na alles wat hij erover vertelde, wist ik: dit boek wil ik lezen. Niet eens zozeer om het verhaal zelf, maar omdat ik het gevoel heb dat dit een belangrijk boek is. Ook om van te leren. Een soort verplichte literatuur voor aspirant-schrijvers, maar dan iets waar je zonder tegenzin aan begint.

”Humbert verruilt Europa voor de Verenigde Staten en trekt in bij een weduwe die een bijzonder aanminnige dochter heeft. Humbert raakt meer dan gefascineerd door het jonge meisje: ‘Lolita, mijn levenslicht, mijn lendevuur.’ Hij trouwt met haar moeder om maar zo dicht mogelijk bij Lolita te kunnen zijn; zij doet hem denken aan het meisje op wie hij als jongen verliefd was.”

11. Verloren grond van Murat Isik9200000009921608

Ik noemde het gesprek dat ik vorig jaar met Murat Isik had al één van mijn hoogtepunten van 2013, dus misschien weet je het al: hij inspireert me. Ik wil dit jaar dan ook absoluut zijn debuutroman lezen die voor zo ver ik weet uitsluitend zeer positieve recensies heeft gekregen.

”De dertienjarige Mehmet groeit op in een dorp dat ooit door de Armenen werd gesticht. Zijn zachtaardige vader Selim, die in de Eerste Wereldoorlog bijna zijn hele familie verloor, is een geliefd verhalenverteller, zijn moeder Aşme een krachtige vrouw die door iedereen gevreesd wordt vanwege haar scherpe tong. Samen met Mehmets broer Yusuf en zusje Elida vormen ze een hecht gezin. Maar daar komt abrupt verandering in als zijn vader een ongeluk krijgt met tragische gevolgen.”

12. Maartse kamers van Yannick Dangre9200000002308134

Ik heb de opname van de Jonge Schrijversavond waarop Dangre uit zijn roman voorleest minstens zeven of acht keer bekeken. Zijn zinnen zijn ontzettend mooi geformuleerd en alleen daarom al wil ik zijn roman lezen. Daarnaast schrijft hij ook poëzie. Ik ben benieuwd of dat zijn schrijfstijl op de een of andere manier anders maakt. In 2014 is het tijd om daar zelf achter te komen!

”Voor het eerst van zijn leven is de tachtigjarige Fernand alleen. Zijn vriend Albert ligt in het ziekenhuis en is stervende. De enige persoon tot wie Fernand zich in deze maartse dagen kan richten, is uitgerekend Madeleine, de dochter die zijn relatie met Albert altijd bemoeilijkt heeft. Maartse kamers is een geraffineerd verhaal over ouderdom en schuld, over de universele vraag aan het einde van een mensenleven: heb ik het goede gedaan?”

13. De schok van de val van Nathan Filer9200000011243673

Dit boek heeft echt een prachtige kaft en volgens velen is verhaal binnenin nog mooier. Ik ben op vakantie in dit boek begonnen, maar heb het nooit uitgelezen. Dat wil ik dus zeker doen dit jaar.

”Matthew is opgenomen in een inrichting. Hij houdt daar een dagboek bij over zijn jeugd. Toen hij negen was, overleed zijn oudere broer Simon: een keerpunt in Matthews leven. Met onderkoelde humor schrijft Matthew op wat hij sindsdien heeft meegemaakt. Matthew beseft dat hij een unieke daad moet verrichten om zijn broer te herdenken.”

14. Niemand in de stad van Philip Huff1001004011555071

Ook dit boek kreeg ik tijdens de uitreiking van de Diorapthe Jongerenliteratuur Prijs. Philip Huff wordt één van de nieuwe grote drie genoemd en zijn roman is overwegend positief besproken. Ik ontmoette Huff tijdens een editie van Literaturfest en dat heeft de drang om zijn roman te lezen alleen maar groter gemaakt.

”Philip Hofman woont in het Weeshuis, een statig studentenhuis aan de Amsterdamse Prinsengracht. De twaalf bewoners hebben daar, buiten het blikveld van de maatschappij, hun ouders en hun vriendinnen, een vrijplaats gecreëerd, een proeftuin voor het echte leven. Niemand in de stad is een roman over vriendschap, vreemdgaan, liefde, een meedogenloze stad en de tol van verkeerde verwachtingen.”

15. Boy van Wytske Versteeg9200000011320981

Wytske Versteeg is, net als Murat Isik, één van de schrijvers van het Debutantenblog. Ook was ik in februari bij een debatavond over literatuur van deze generatie waar ze aanwezig was. Ik ben sindsdien van plan geweest iets van haar te lezen en mijn keuze is op haar tweede roman gevallen.

”Na een klassenuitje naar het strand lijkt Boy van de aardbodem verdwenen. Zelfmoord, concludeert de politie nadat zijn lichaam weer is opgedoken. Maar met die conclusie kan zijn (adoptie)moeder niet leven.
Vastbesloten om degene te vinden die verantwoordelijk is voor Boys dood, volgt ze het spoor naar dramadocente Hannah, die de klas die dag begeleidde.”

 

Welke boeken wil jij in 2014 absoluut nog lezen?

 

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.