Het digitale opschrijfboekje Evernote: waarom en hoe gebruik ik het?

‘Evernote is meer dan een digitaal notitieboek. Het is een digitale opbergkast waar je alles in kunt bewaren,’ vertelde oerblogger Frank Meeuwsen in een hangout over Evernote. Gisteren gaf hij twee presentaties over Evernote op het T-Mobile hoofdkantoor in Den Haag. De eerste werd opgenomen als hangout, de tweede was te volgen via een livestream. Meeuwsen schreef niet alleen een geweldig boek over de Nederlandse bloggeschiedenis (Bloghelden), hij is ook fervent gebruiker én ambassadeur van Evernote. Wat is het en waarom zou je het gebruiken?

Volgens Meeuwsen is Evernote een externe drive, het verlengde van je geheugen waarin je eindeloos herinneringen kunt terugvinden: ‘Evernote wil het merk zijn voor de moderne kenniswerker die productief wil werken waar en wanneer hij wil. De grootste kracht van Evernote is de synchronisatie tussen alle apparaten waarop het wordt gebruikt. Je hoeft collega’s geen zes verschillende bestanden meer te mailen, je zet het gewoon in één notitie.’

Toch is Evernote nóg meer. In het echt koop ik vaak meerdere opschrijfboekjes: eentje voor op vakantie, eentje voor studie en eentje voor schrijfgerelateerde zaken. In Evernote kun je  meerdere notitieboeken aanmaken, zodat je al je notities altijd bij de hand hebt. Ook helpt het je overzicht te houden op al je verschillende notities. Je kunt de digitale notitieboekjes vullen met geschreven notities, maar ook foto’s, video’s, geluidopnames en andere bestanden.

Je kunt Evernote gebruiken op je tablet, computer en smartphone. Zelf gebruik ik de smartphone applicatie vooral om ideeën die ik onderweg krijg op te slaan en de computerversie voor het verzamelen van uitgebreid researchmateriaal. Waarom Evernote gebruiken als er zoveel applicaties zijn waarmee je notities kunt opslaan? Omdat een notitie die je in Evernote opslaat, meteen beschikbaar is op je tablet of computer dankzij de snelle synchronisatie.

Ik gebruik het hoofdzakelijk zo:

  • Als student, om aantekeningen tijdens colleges op te slaan en de tentamenstof overzichtelijk op een rijtje te zetten
  • Als schrijver, om onderweg ideeën op te slaan, foto’s/sfeerbeelden bij verhalen te verzamelen en informatie voor verhalen bij elkaar te hebben
  • Als mens, om boodschappenlijstjes in te maken

Evernote is heel geschikt als je bezig bent aan een boek (daar schreef Elja Daae een hele goede blogpost over), maar ook als je niet schrijft of studeert is Evernote handig. Zo kun je je favoriete webpagina’s opslaan (met de Evernote webclipper), notities uitwisselen met collega’s en belangrijke documenten bewaren zodat je ze altijd bij de hand hebt. Of je maakt gewoon boodschappenlijstjes, zoals ik ook vaak doe. Meeuwsen vergeleek Evernote heel mooi met een blanco canvas dat door iedereen anders beschilderd wordt.

Voor mij is Evernote ideaal, om snel informatie te verzamelen, de informatie overzichtelijk te ordenen en vervolgens makkelijk terug te vinden. Nieuwsgierig naar de tips van Meeuwsen? Kijk dan hieronder de Google Hangout over Evernote terug:

Gebruik jij Evernote? Waarom wel of juist niet?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.