Dit weekend geniet ik van eigenwijze literatuurkrant De Titaan

Bijna een halfjaar geleden hoorde ik voor het eerst geruchten over een nieuw literair blad dat het op wilde nemen tegen het ongekend populaire Das Magazin. Een mailtje naar de vermeende initiatiefnemer, Martijn Neggers, bevestigde het. Ja, er komt een nieuw literair blad, gemaakt in het zuiden van het land. Geen tweede Das Magazin, maar een nieuwe en eigenwijze literatuurkrant.

Dat De Titaan echt eigenwijs is, bewijst de redactie door er geen glossy tijdschrift van te maken. In plaats daarvan ziet het blad eruit zoals een krant – alleen dan van vijftig jaar geleden en zonder nieuws. Korte verhalen van bekende en minder bekende schrijvers, een uitgebreid interview (in de eerste editie met Remco Campert) en recensies die eigenlijk geen recensies zijn. Eigenwijs, dus:

‘Veel literaire bladen zijn kunstwerkjes voor in de boekenkast. Om  te verzamelen en te bewaren. Om geen vlekken in te maken en geen hoekjes in om te vouwen. Het is goed dat die bladen er zijn. Maar wij missen een literair blad dat we in het café voor de prijs van twee bier bij onze vierde fles Duvel kunnen bestellen.

Waar we twee uur in kunnen lezen, en het dan per ongeluk daar op tafel kunnen laten liggen, voor de gelukkige lezer die het daar toevallig aantreft. Een blad dat leest als een krant, maar ramvol literatuur staat. Dat is De Titaan. ‘

– Redactie van De Titaan

Je betaalt een tientje per jaar voor vier goed gevulde uitgaven. Voor die prijs kun je beter een abonnement nemen dan cafés afgaan, op zoek naar exemplaren die toevallig vergeten zijn. En dan wordt ie ook nog bezorgd in een handgeschreven envelop. Ouderwets vertrouwd, dus.

Hoewel De Titaan de verwende lezer van deze tijd, bij gebrek aan beeld, misschien niet volledig kan overtuigen een abonnement te nemen, zou ik je willen adviseren dat toch vooral te doen. Bij dit literaire blad draait het niet om wat er op de cover staat of welke grote namen erin schrijven. Het draait om mooie verhalen, maar dan toegankelijk voor iedereen.

Ik ben razend benieuwd en ga er dit weekend van genieten.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.