Mijn doel voor 2015: alles wat je aandacht geeft groeit en heeft impact

Wat je iedere dag doet, bepaalt hoe je jaar eruit ziet. Als je vandaag, morgen en overmorgen kiest om iets niet te doen, doe je het uiteindelijk niet. Omdat elke dag een vandaag, een morgen of een overmorgen is. Daarom wil ik mezelf doelen stellen voor het nieuwe jaar en iedere dag iets doen wat me een stukje dichterbij die doelen brengt. Het grappige is dat je daardoor meteen weet wat je echt bezighoudt. Mijn rode draad? Alles vooral heel anders doen dan nu.

Mijn doel voor 2015 is om meer te experimenteren. Dingen anders te doen. Ik begin aan veel projecten met de juiste intentie, maar ik geef ze niet de kans om te groeien zodat ze echt impact kunnen hebben. Ze blijven klein, beheerst, voorzichtig. Dat moet anders. In 2014 begon ik aan veel projecten, in 2015 wil ik ze afmaken zodat ik echt trots kan zijn op het eindresultaat.

Ik volgde een paar maanden colleges creatief schrijven. Bij de opdrachten die ik maakte, merkte ik dat ik steeds hetzelfde deed. Je zou het een eigen stijl kunnen noemen, maar ik denk dat ik vooral probeerde om zoveel mogelijk bij het vertrouwde te blijven. En ik merkte dat ik veel schrijftechnieken wel ken, maar ze niet bewust gebruik. Daarom wil ik meer schrijfboeken lezen om zo verschillende technieken beter te beheersen en te experimenteren met stijl.

Een verhaal dat ik vorig jaar schreef, ligt nog steeds te wachten tot ik er weer naar wil kijken. Ook het verhaal dat ik afgelopen november schreef, moet nog afgemaakt en herschreven worden. Ondertussen borrelen er alweer nieuwe ideeën op voor andere verhalen. In 2015 wil ik zo’n groot schrijfproject eindelijk aanpakken en echt afmaken. Het lijkt me heel gaaf om een volledig verhaal te hebben waar ik tevreden over ben.

Een ander groot project waar ik verder mee wil gaan, is het opzetten van een website over bloggen voor studenten. Een paar keer per jaar geef ik eerstejaarsstudenten Communicatie feedback op hun blogs, maar om echt iets te veranderen moet er meer gebeuren. Ik wil meer studenten stimuleren om een blog te beginnen en hen de meerwaarde ervan laten inzien. Een website met mijn ervaringen en tips lijkt me daarvoor geschikt.

Daarnaast is Lood eindelijk gelanceerd, een online literair tijdschrift met interviews, columns, reportages en nieuwtjes. We werken eraan met een team van ontzettend gemotiveerde en enthousiaste redacteuren. Nu en natuurlijk ook komend jaar wil ik meer tijd vrijmaken voor Lood. Meer schrijven, meer evenementen bezoeken, meer achter de schermen werken aan verbeteringen en meer bijdragen aan de groei van het tijdschrift.

 Een docent zei laatst: ‘Alles wat je aandacht geeft, groeit’

Meer experimenteren betekent ook vaker nieuwe situaties opzoeken. Nieuwe situaties zijn vaak een spannend en daarom heb ik soms de neiging ze te vermijden. In 2015 wil ik die situaties juist opzoeken en ze niet uit de weg gaan. Omdat ik weet dat het erbij hoort, maar vooral omdat daar iets te leren is. Als je blijft doen wat je doet, leer je niet zoveel meer. Komend jaar wordt voor mij dus een jaar vol experimenten en hopelijk veel afgeronde projecten die impact hebben.

Foto door: Domiriel

Deze blog is geschreven als onderdeel van de Blog NL Maand #7.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Wat leuk, dat loodmagazine. Ga ik volgen 🙂

  • Veel succes met je experimenten in 2015! Ik lees graag meer van je! En die website om te bloggen, doe maar gauw, vind ik leuk 😉

  • Lilith_8

    Dat zijn meteen al geen kleine projectjes! Ik wens je er heel veel succes bij. Ondertussen word ik trouwens ook wel héél erg benieuwd naar je verhalen en schrijfprojecten!