Als bloggen je verlamt, moet je uitzoeken welk type blogger je bent

Er zijn drie typen bloggers: bloggers die in hun eigen kracht geloven en gewoon beginnen, bloggers die via zelfstudie eerst alles willen leren, en bloggers die eerst een blogcursus volgen. Nu denk je waarschijnlijk dat ik ga zeggen dat type 1 het beste is. Dat je gewoon moet beginnen en niet moet nadenken over hoe je dat dan gaat doen. Dat doe ik niet. Je moet jezelf niet opleggen welk type je moet zijn, maar uitzoeken welk type jij bent.

Toen ik in 2011 begon met bloggen, was ik een combinatie. Ik begon zonder plan, maar wilde daarnaast wel zoveel mogelijk leren over het bloggen. Het was onvermijdelijk dat ik iets destructiefs deed: nadenken. Want op grote blogs van professionele bloggers die al jaren ‘succesvol’ blogden, las ik dat je moest weten waarom je het deed. Waarover je schreef, in welke niche dat onderwerp paste en hoe je blog eruit zou zien over vijf jaar.

Dat was verlammend.

Voor een bedrijf is het goed om te weten waarom bloggen een aanvulling kan zijn en welke onderwerpen er voorbij moeten komen. Voor een hobbyblogger die gewoon een zeepkist zoekt waar hij op kan gaan staan, is het vooral stressvol. Eindeloos nadenken over de inhoud en vorm van je blog en proberen te voldoen aan eisen die gesteld worden door.. Ja, door wie eigenlijk?

Door professionele bloggers die ons van alles aanpraten. Door perfectionisme. Door negatieve gedachten. Door alle bloggers die het wél lijken te weten en het gevoel dat we daar nog zo ver vanaf staan. Die worsteling van de beginnende blogger las ik terug op Legal Coffee, waar Rosanna Funnekotter schreef over haar falen als blogger:

‘Het ‘vinden van mijn niche’ zoals zoveel bloggers als basaal betitelen, lijkt mij een onmogelijke opgave. Hield ik maar ‘gewoon’ van make-up, yoga, of victoriaanse postzegels. Maar ik vind alles eigenlijk wel leuk, alleen niet leuk genoeg om daar echt week in, week uit over te schrijven.’

Precies vanwege deze worsteling geef ik iedereen die met bloggen wil beginnen het advies om het uit te zoeken. Begin met bloggen en schrijf net zolang blogposts tot je het gevoel hebt dat iets mist. En zoek dan uit wat dat ‘iets’ is. Mis je basiskennis over bloggen, lees je dan in. Als je vindt dat je niet goed genoeg schrijft, volg dan een blogcursus waarbij je begeleid wordt. Als je begint met bloggen, kom je onderweg vanzelf iets tegen waarvan je denkt: ‘Hé, dit mis ik nog, hier wil ik meer over weten.’

Dan kun je from scratch beginnen of je bestaande blog uitbouwen; maar je weet in ieder geval wat je nodig hebt om verder te komen. Om niet eeuwig in de fase te blijven hangen dat je geen onderwerp hebt of je blogposts te slecht vind om ze te publiceren. En als dat onderwerp echt een probleem blijft omdat boeken en cursussen je ook niet kunnen vertellen waar jij leuke stukjes over kunt schrijven, zoek het dan uit.

Begin, schrijf, en kijk na een maand waar je zoal over geschreven hebt. Wat is dan de rode draad? En als die er niet is, creëer je hem zelf. Als het zoeken van een niche je verlamt, draai het dan om: je hoeft geen niche te hebben om te kunnen bloggen. Als je verder durft te kijken dan de adviezen van zogeheten probloggers, zijn de mogelijkheden eindeloos.

Zoek het uit. En kies dan het type waardoor je niet verlamd raakt.

Foto door: Conson

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Astrid

  Ik ben het weer totaal met je eens, Rosalinde! En wat fijn dat je dit zo kordaat schrijft!
  Ik
  heb me door allerlei verlammende ideeën geslagen, wat alleen maar tot
  uitstel leidde. Nu ben ik dan eindelijk begonnen, met nagenoeg geen
  plan. Alleen ideeën van wat ik wil zeggen, en inderdaad het zeepkistje
  eronder schuivend. Dan zit er maar geen duidelijke draad over boodschap
  in. Het is wel MIJN blog. Nu een paar weken verder voel ik me een stuk
  vrijer! Ik kan gewoon wat bloggen, wat ik op dat moment wil zeggen.
  Heerlijk!

 • Dat is ook iets waar ik mee worstel. Ik begon ooit gewoon met bloggen en toen las ik al die ‘how to’s’. Verschrikkelijk! Ik wist niet meer wat schrijven. Dus ben ik maar gaan schrijven over wat me leuk leek of interesseerde. Meer was er niet nodig…

 • Rosanna

  Goh wat fijn om te weten dat ik niet de enige ben! En wat leuk om door je genoemd te worden! Een maand schrijven en dan eens kijken waar de rode draad ligt, lijkt me een goed idee. Ik denk alleen dat ik ze dan nog wel even in de conceptenmap houd! 🙂

 • Sarah

  Ik kom net voor het eerst op je blog terecht en het is echt een perfecte timing wat dit stukje betreft! Heel veel jaar geleden begon ik te bloggen met als enige doel om bij te houden wat ik in het buitenland deed. Geen enkel ander groter doel dan dat, en als ik mijn blogs van die tijd terug lees zie ik hoe chaotisch maar ook hoe vrij ik schreef. Nu dat ik ouder ben speelt dat zeurende gevoel van dat er inderdaad een Echt Thema tevoorschijn moet komen op mijn blog omdat het anders niet goed genoeg is. Een jaartje Branding gestudeerd te hebben hielp ook niet mee die drang te onderdrukken!
  Een paar weken geleden heb ik toevallig een stukje geschreven over ditzelfde onderwerp, waarin staat dat ik heb besloten dat ik me er niet meer druk over ga maken. Mijn stukje internet, mijn schrijfsels. Ha! Vrijheid! De woorden vloeien zomaar twintig keer makkelijker mijn vingers uit…
  Ik ga eens verder snuffelen tussen je artikelen hier 🙂
  Liefs, Sarah (www.sarahsmit.nl)

 • Kiki Vogels

  Super artikel, inderdaad iets wat veel mensen inc. ik ook mee zit!
  Ik ga binnenkort mijn website veranderen aangezien ik nu nog zit met het ontwerp waar ik destijds mee begonnen ben!
  Ondertussen heb ik voor mezelf echt uitgemaakt OK wat wil ik mensen nu eigenlijk précies vertellen?
  Ik worstel alleen nog welke naam ik op mezelf moet plakken: fashion & lifestyle blogger of personal style blogger.

  Groetjes Kiki
  http://www.awayofdreaming.com