Drie vragen om jezelf te stellen als je dromen niet bereikt

Wijn, borrelnootjes, Franse kaasjes. Het was een ontspannen avond in de herfstvakantie. We zaten op zachte banken en speelden een spel waarbij we elkaar vragen moesten stellen. Over je favoriete huisdier, op wie je het meest lijkt, waar je je voor schaamt en welke blunder je ooit begaan hebt. Vragen die je best kunt beantwoorden met een wijntje op. Tot iemand besloot serieuzer te worden: wat zijn jullie toekomstdromen?

Iemand wilde groter wonen. Meer kinderen. Een manege beginnen. Uitzoeken wat ze nu echt wilde met haar leven. Meer tijd. Een studie afmaken. Emigreren naar een warm land. Een droomauto kopen. Een relatie krijgen. Zoveel mensen, zoveel dromen. Mijn dromen zijn, voor de lezers van dit blog, allang bekend. Schrijven. Duh. Volgend jaar afstuderen zou goed uitkomen, doorstuderen is ook geen verkeerd idee nu er genoeg communicatiemensen rondlopen op de arbeidsmarkt. Maar er is een droom die minder bekend is. Sterker nog, ik sprak hem op die zachte bank voor het eerst uit.

Vloeiend Spaans leren spreken.

¿Perdone? Ja, echt. Ik volg op dit moment m’n tweede Spaanse cursus en kan Spaanse klanten op de markt vertellen hoeveel een stroopwafel kost in hun eigen taal, maar ik spreek het nog lang niet vloeiend. In tapasrestaurants kan ik de menukaart ontcijferen. Als een vriendin een telefoongesprek voert met haar Colombiaanse vriend, versta ik een paar woorden.
Maar vloeiend? No.

‘Maar als je er gewoon in gelooft dat je het kunt, dan kun je het uiteindelijk toch ook?’

Daar geloof ik niet in. Ergens in geloven is leuk, maar slechts een begin. Ik kan nog zo hard geloven dat het me ooit lukt om vloeiend Spaans te spreken; als ik verder niets doe, helpt dat niet. Eerst zeg ik dus drie keer tegen mezelf: ‘Ik geloof dat ik dit kan.’ Als dat niet helpt (meestal dus), stel ik mezelf deze drie vragen:

1. Hoe graag wil je het?

2. Steek je er genoeg tijd in?

3. Wat houdt je tegen?

Hoe graag wil ik het? Heel graag. Steek ik er genoeg tijd in? Nee. Wat houdt me tegen? Mezelf, want ik doe teveel andere, minder belangrijke dingen, waardoor ik er dus te weinig tijd in steek. Dan is voor mij meteen duidelijk dat ik er bewust tijd voor moet vrijmaken en de taak ‘Spaans leren’ gewoon moet inplannen in m’n agenda. En dat er geen reden is waarom ik het niet zou kunnen, behalve mezelf.

Drie hele simpele vragen die je helpen om net wat duidelijker te krijgen waarom je een bepaalde droom nog niet hebt bereikt. Daarna kun je altijd nog zeggen: ‘Ik geloof erin!’

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Inspirerend. Ik ga deze vragen op een grote poster schrijven en ergens in huis ophangen. 🙂

    • Linda Rosalinde Markus

      Hé, dat is nog eens een idee! 🙂