Busyness

Waarom busyness het grootste probleem van deze tijd is – en hoe je to-do lijst het verergert

De taken die jij op een dag uitvoert, zijn dat snelle klusjes of zaken die echt je aandacht en concentratie vragen? Heel eerlijk, bij mij zijn het vaak snelle klusjes. Even wat mailtjes beantwoorden, op verzoeken reageren, telefoontjes plegen, etc. Dat is niet zo gek, want het is steeds moeilijker om gefocust te blijven in een wereld vol afleidingen in de vorm van mailtjes, social media, notificaties en pushberichten. Door dit artikel lees ik nu het boek Deep Work, over hoe je ondanks alle afleidingen toch geconcentreerd kunt werken aan wat er echt toe doet.

In het begin heeft de auteur het over busyness. Niet business, maar druk zijn. Volgens mij is busyness het grootste (individuele) probleem van deze tijd, samen met timemanagement. Iedereen is altijd druk – en iedereen wil ook druk zijn, want dan lijk je productief, een harde werker. Tegelijkertijd zijn we continue op zoek naar manieren om productiever te zijn en efficiënter met tijd om te gaan. Druk zijn voor de buitenwereld is goed, maar dan het liefst zo dat we er zelf zo min mogelijk stress van ervaren.

Hoe to-do lijstjes je verslaafd maken aan oppervlakkig werk
Het deed me denken aan een bekende productiviteitstip: werk met to-do lijstjes. Ik werk er zelf iedere dag mee, maar merk steeds vaker dat het ook nadelen heeft. Het maakt je bijvoorbeeld verslaafd aan kleine (vaak onbelangrijke) taken. Het idee van een to-do lijst is dat je overzicht creëert door alles wat je moet doen op te schrijven (en klein te maken, dus niet: ‘essay schrijven’, maar ‘indeling essay maken’ en ‘eerste alinea schrijven’). Vervolgens krijg je voldoening bij iedere taak die je afstreept. Als je Wunderlist gebruikt, krijg je zelfs een fijn geluidje te horen wanneer je een taak hebt afgerond.

Het probleem daarmee is dat het uiteindelijk niet gaat om welke taken er op je lijstje staan, maar om hoeveel taken je hebt afgerond.

Je kunt je ontzettend productief voelen als je aan het einde van de dag je hele lijstje hebt afgewerkt, ook al staan er alleen maar taken op als ‘mailtje versturen’, ‘X bellen,’ ‘collega Y antwoorden’ en ‘tweet versturen over Z’. Logisch gevolg hiervan is dat je taken steeds verder opsplitst om zo meer te kunnen afstrepen en je lui voelt wanneer je maar twee taken hebt afgestreept – zelfs als die taken belangrijk waren of veel van je vroegen.

Ik maak me er zelf ook schuldig aan. Ieder mailtje dat ik moet versturen, zet ik apart op mijn lijstje. En als er een taak is die veel concentratie vraagt, probeer ik toch uit of ik niet ondertussen een YouTube-filmpje kan kijken of muziek kan draaien. Mocht je nieuwsgierig zijn, nee, dat kan niet. Concentratie doesn’t work that way.

Ik ken twee alternatieven voor het to-do lijstje:

1. Aan het begin van de week alles opschrijven dat je in ieder geval moet doen, en de taken vervolgens verdelen over de week. Als je zoveel taken in één keer opschrijft, maak je het niet ingewikkelder door alles op te splitsen. Dan hou je het bij ‘essay schrijven’ in plaats van het onder te verdelen in zeven losse taken.

2. Iedere dag de drie belangrijkste taken opschrijven die je die dag moet doen in plaats van een heel lijstje maken. Schrijf het op een post-it, plak hem op je beeldscherm of er vlakbij en begin aan de eerste taak. Zo kom je niet in de verleiding om er tien onbelangrijke taken bij te verzinnen want je hebt al je aandacht nodig voor de drie die op je post-it staan.

Ik denk dat het een serieus probleem is. We hebben het allemaal zo druk en lijken toch nooit toe te komen aan wat we echt belangrijk vinden. We zijn vrijwillig verslaafd aan instant voldoening en makkelijke taken waar we ons niet teveel voor hoeven in te spannen. Leuk op de korte termijn, maar uiteindelijk geeft het je een leeg gevoel en heb je het gevoel dat je niets bereikt.

Wat ik nu moet doen? Mijn to-do lijstje onder handen nemen of een alternatief gebruiken. En daarna ga ik snel verder in Deep Work, want ik ben benieuwd welke tips Cal Newport heeft om vaker geconcentreerd te kunnen werken. Die tips hebben we nodig, want het is oorlog. Iedereen (lees: adverteerders) strijdt om onze aandacht en uiteindelijk moeten we ervoor zorgen dat we die strijd zelf winnen. Lukt het jou?

Hoe denk jij over busyness?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Lilith_8

    Ik denk dat nee zeggen hierbij heel belangrijk is. Nee, ik hoef niet naar de mol te kijken (of naar Temptation Island). Nee, die avond kan ik me niet vrijmaken (ook al is mijn agenda leeg). Nee, ik hoef niet te weten wat x,y en z op hun Facebook plaatsen, etc.
    Dat en de combinatie met time management. Het is zo gemakkelijk om naar je gsm te grijpen als je 10′ niets te doen hebt, terwijl je in al die 10 minuutjes samen misschien al een boek had kunnen lezen, of zelfs schrijven…

  • Ik ben het niet eens met de zin: ‘en iedereen wil ook druk zijn, want dan lijk je productief, een harde werker.’ Ik ben druk en wil druk zijn omdat ik veel wil doen. Omdat ik veel leuk en leerzaam vind. Die drukte maakt me soms productiever. Maar op lange termijn voel ik aan mijn lijf en hoofd dat het me onrustig, vermoeid en minder productief maakt. Voor mij is het probleem dat ik te veel wil en dat ik te veel te snel wil. (Nog) efficiënter werken en timemanagement lost dat probleem niet op. Loslaten en rust inbouwen wel. Denk ik tenminste; op dit moment zoek ik zelf naar een balans.