Een echte schrijver leest langzaam

Words

Toen ik met schrijver Philip Huff praatte, kon ik hem niet vertellen dat ik zijn boek gelezen had. Zijn boek over het leven in een studentenvereniging – aangezien ik studeer is er waarschijnlijk geen beter moment om dit boek te lezen dan nu – ligt al bijna twee maanden ongeopend op mijn nachtkastje. Ook tegen schrijver Murat Isik kon ik niets anders zeggen dan: ‘ik ga je debuut zo snel mogelijk kopen!’ En misschien is dat nu juist het probleem.

Alles moet snel. De geweldig geschreven boeken die worden uitgegeven, stapelen zich op in boekhandels. Ik wil ze lezen. Allemaal. Maar, heb ik mezelf voorgenomen, eerst werk ik de boeken die mijn kastruimte innemen en mijn bureau bedelven af. Bij die gedachte gaat het al fout. Afwerken, iets ‘even snel’ gedaan willen krijgen. Op je vrije avond een boek erbij pakken terwijl je eigenlijk te moe bent om het de aandacht te geven die het verdient, is net zo min een oplossing.

Zoals Tommy Wieringa het verwoordde, is een roman lezen een geestelijke duursport. Je moet er de tijd voor nemen, de zinnen herlezen en jezelf in het verhaal wanen. Schrijfster Francine Prose schreef er een mooie passage over in haar boek ‘How to Read Like a Writer’:

 With so much reading ahead of you, the temptation might be to speed up. But in fact it’s essential to slow down and read every word. Because one important thing that can be learned by reading slowly is the fact that language is the medium we use in much the same way a composer uses notes, the way a painter uses paint. It’s surprising how easily we lose sight of the fact that words are the raw material out of which literature is crafted.

Every page was once a blank page, just as every word that appears on it now was not always there. All the elements of good writing depend on the writer’s skill in choosing one word instead of another. And what grabs and keeps our interest has everything to do with those choices.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.