Een laatste keer boeken bespreken met Adriaan

Ik kende het programma niet. Logisch, want het literaire boekenprogramma van Adriaan van Dis is twee jaar voordat ik geboren werd het laatst uitgezonden. De Wereld Draait Door vond dat het tijd was om het programma te herleven en gaf Adriaan een eenmalig podium, als persoonlijk Boeken- weekgeschenk.

Wanneer Adriaan het woord van Matthijs van Nieuwkerk overneemt, is het alsof hij het programma nog dagelijks presenteert. Ondanks zijn leeftijd is zijn stem duidelijk, krachtig en weet hij precies wat hij wil zeggen. De eerste gast die hij ontvangt is de Duitse schrijfster Judith Schalansky. Ze is gekomen om te vertellen over haar boek, naar het Nederlanders vertaald als ‘De lessen van mevrouw Lohmark’. Adriaan leest een paar citaten voor uit haar boek, stelt vragen en haakt in op de uitgebreide antwoorden die Judith geeft. Ze legt het idee achter het boek uit, schetst een beeld van de lesgevende mevrouw Lohmark die, ondanks het feit dat ze biologie onderwijst, zich niet aan kan passen aan de wereld om haar heen.

‘Ze denkt dat het allemaal echte waarheid is,’ vertelt Judith over het personage. ‘En heeft biologie tot een religie verheven, maar die waarheid bestaat helemaal niet.’ In het boek, zo vertelt ze, wil ze een ander beeld scheppen van de DDR dan alleen ‘het gedeelte van Duitsland waar je geen vrijheid had.’ Ze bekent dat ze, ondanks dat de DDR de burgers beperkte, soms naar die tijd terugverlangt. Dat ze de wereld met alle keuzemogelijkheden soms niet aankan. ‘Hebben we dat niet allemaal?’ vraagt ze. ‘Dat we soms willen dat iemand anders voor ons beslist? Maar we moeten het zelf uitzoeken, dat hoort bij het volwassen zijn.’

Het mooie aan het programma is dat ik veel over de schrijfster en het boek te weten kom, hoewel Adriaan vrijwel geen persoonlijke vragen stelt en de schrijfster niet eens heeft voorgelezen. En toch weet je na het gesprek genoeg om te besluiten of het boek een aanvulling voor je boekenkast kan zijn. Adriaan schakelt moeiteloos van Nederlands naar Duits, om vervolgens een citaat in perfect Engels uit te spreken. Met de volgende gast die hij ontvangt, Clive Stafford Smith, praat hij ook in die taal alsof het hem geen moeite kost. De schrijver en advocaat houdt zich bezig met het onrecht binnen het Amerikaanse rechtssysteem. Hij is gedreven, begint te praten nog voor Adriaan hem een glas wijn aan kan bieden.

Het levert een opmerking op die Clive meteen geliefd maakt bij het publiek. ‘Na een glas rood spreek ik Engels, na drie Nederlands.’ Vervolgens pakt Adriaan de whiskey. ‘Whiskey,’ lacht Clive, ‘u wilt me echt alle talen laten spreken.’ Hij praat met het vertrouwde Amerikaanse gemak en weet zelfs humoristische anekdotes te brengen wanneer hij over lugubere executies praat. ‘Een vriend bij het leger vertelde me dat Amerika alles volgt wat mijn vrouw en ik doen. Dus af en toe mailen we de CIA: Sorry dat we zo saai zijn.’ Dat hij echt hart heeft voor wat hij doet, bewijst het amper aangeraakte wijnglas dat nog op tafel staat terwijl hij wegloopt.

Een literair praatprogramma waarin schrijvers over hun boeken praten. Simpel format, maar Adriaan weet er iets verfrissends en boeiends van te maken. Het gesprek begint bij boeken, maar beslaat ook onderwerpen die nu in de maatschappij spelen. En dat zonder af te dwalen. Na zijn laatste gesprek met Maarten van Biesheuvel, verschijnt de aftiteling in beeld. De namen van de mensen die aan de herleving van het boekenprogramma meegewerkt hebben komen voorbij, maar het is Adriaan die het laatste woord neemt en het programma afsluit. Zoals het hoort.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • joten

    ik geloof dat casablanca van van dis hier nog ergens moet liggen, ooit eens gekocht naar aanleiding van een van zijn tv-programma’s over schrijvers/schrijven.

  • Grappig dat je die in huis hebt! Lijkt me zeker de moeite waard om te lezen. Heb zelf nog niets van Adriaan van Dis gelezen, helaas.