Een schrijver zonder notitieboekje mist ideeën zonder het te weten

Het mooie aan bloggen is dat je – mits er inhoudelijk gereageerd wordt – af en toe waardevolle reacties krijgt waaruit soms zelfs een discussie ontstaat. Toen ik vorige week weer eens verdedigend over notitieboekjes schreef, kreeg ik zo’n reactie.

[heading margin_top=”14″]Ook fictieve schrijvers geven soms slechte adviezen[/heading]

Hij ging over een gelezen boek waarin de hoofdpersoon, een oud schrijver, tijdens een cruise terugkeek op zijn leven en de adviezen die hij tijdens schrijfcursussen had gegeven. Bijvoorbeeld dat  je als schrijver geen notitieboekje nodig hebt.

Ook geen Hema exemplaar van nog geen euro of een Moleskine variant voor je verjaardag. Als je ideeën moet opschrijven om ze te kunnen onthouden, verdienen ze het niet om onthouden te worden, vond hij.

Fantastische ideeën onthoud je, de slechte vergeet je vanzelf door ze niet op te schrijven.

Die mening deel ik niet. Voordat ik begon met bloggen, gebruikte ik geen notitieboekjes. Geen schriften, lijstjes, applicaties of ouderwetse post-its. Ik kende Moleskine niet, alleen dagboeken met Winnie de Poeh opdruk, voorzien van een slotje.

Geenidee

[heading margin_top=”14″]Geen notitieboekje? Een erg slecht idee[/heading]

Inmiddels verslind ik meer opschrijfboekjes dan romans en durf ik te stellen dat ik meer in mijn Moleskines schrijf dan in de goedkope schriften die ik voor mijn studie gebruik. Geen notitieboekje gebruiken is voor mij ondenkbaar:

Een schrijver zonder notitieboekje mist niets, tot hij er een koopt en ontdekt hoeveel ideeën hij daarvoor is vergeten.

Ik denk dat alle ideeën goed zijn, zolang je ze op de juiste manier weet te gebruiken. Soms gebruik ik voor blogs die ik nu schrijf ideeën die ik maanden geleden aan mijn Moleskine toevertrouwde. Niet omdat ze nu pas goed zijn, maar omdat ik nu pas weet wat ik ermee kan.

Die ideeën herinner ik me niet meer, tot ik herlees wat ik geschreven heb. Zijn het dan slechte ideeën of was het gewoon nog niet het juiste moment?

Ideeën zijn en blijven ideeën tot je er zelf iets aan verbindt wat ze goed of slecht maakt. Ook voor schrijvers. Zelfs voor fictieve.

Eigen foto’s.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Andy Peetermans

  Wat die ex-schrijver van Jeroen Brouwers lijkt te vergeten, is dat niet elk goed verhaal geboren hoeft te worden uit een wereldschokkend idee. Vaak levert een op het eerste gezicht bescheiden idee, dat je waarschijnlijk zou vergeten als je het niet opschreef, een prachtig verhaal op. Het maakt dat ik me ga afvragen waarom ik zelf ben opgehouden notities te maken!

  Leuk trouwens, die illustraties op gelinieerd papier 🙂

  • Linda Rosalinde Markus

   Precies! Als ik jou was zou ik weer beginnen met notities maken. Zorg ervoor dat je iets bij je hebt waar je dat ook snel en makkelijk in kunt doen, iets wat toegankelijk is. Zoals een applicatie op je smartphone of een klein notitieblokje in je broekzak.

   Hoe minder makkelijk je ergens notities in kunt maken (bijvoorbeeld als je nog nooit notities hebt gemaakt en ineens een Moleskine meeneemt, dan moet je het bandje losmaken, ‘m goed open leggen en dan is het ook nog eens zestien euro..), hoe minder snel je dat zult doen.

   Bedankt, die illustraties zijn dan wel weer in een Moleskine gemaakt. 😉

 • Pingback: Hoe een digitale Moleskine je helpt je ideeën te bewaren | Passie voor SchrijvenPassie voor Schrijven()