Een vak apart

Zoals elk jaar was de koninklijke familie ook dit jaar op wintersport in Lech, een geliefd gebied voor wintersport in Oostenrijk. Hun skivakantie in het sprookjesachtige landschap had een welverdiende periode van rust moeten zijn, maar het liep heel anders.


Vrijdag werd er een waarschuwing afgegeven voor lawines. En niet zomaar een waarschuwing. Het lawinegevaar bereikte niveau vier, het op een na hoogste niveau. Toch leek prins Friso zich er niets van aan te trekken. Hij kende het gebied op zijn duimpje, kwam er al bijna vijftien jaar en kon skiën als de beste. Daarom was het ook niet zo vreemd dat hij de rust op zocht buiten de pistes, waar lange stroken witte poedersneeuw op hem wachtten. Geen enkele persfotograaf te bekennen. Alleen hij, een vriend en het betoverende landschap. Toch ging het mis. Ondanks zijn ervaring raakte hij bedolven onder een lawine. De vriend droeg een speciale uitrusting waarmee hij een signaal kon afgeven, maar de prins niet. Na vijftien tot twintig minuten werd hij onder de sneeuw vandaan gehaald, gereanimeerd en naar het ziekenhuis afgevoerd. Nu ligt hij daar nog steeds. Zijn toestand is stabiel, maar hij is niet buiten levensgevaar. De hele wereld wacht in spanning op de afloop van dit ongelooflijke verhaal.

Natuurlijk is het heel erg dat dit gebeurd is. Het is een heel heftige gebeurtenis en heel Nederland leeft met de koninklijke familie mee. Het is nog geen dag uit de kranten geweest, vanochtend was een update over de toestand van de prins zelfs nog voorpaginanieuws bij de Telegraaf. Op de website van de sensatiekrant kun je alles rondom het drama live volgen via een speciale weblog die de hele dag door bijgehouden wordt. De Telegraaf is niet de enige krant die over het voorval bericht. De Amerikaanse nieuwzender CNN duidt het nieuws aan met ”Breaking news”, op Nu.nl is er een speciale ”Prins Friso” afdeling op de website, de BBC heeft erover bericht en zelfs in China is het ongeval niet onbekend gebleven. In Zweden, Spanje, Argentinië, Finland en Rusland; wereldwijd verspreiden kranten en televisiestations het nieuws.

Gaat dit niet te ver? Het is heel erg dat de prins een ongeluk heeft gehad, maar waarom moet het elke dag opnieuw in de kranten staan? Er verongelukken dagelijks mensen en daar hoor je weinig tot niets over. Ik begrijp dat Nederland op de hoogte gehouden wil worden van alle ontwikkelingen rond de toestand van de prins, maar zijn daar weblogs voor nodig die elk halfuur een update geven en kranten die elke dag een artikel op de voorpagina zetten, ook al is de toestand ongewijzigd? Persoonlijk vind ik het te ver gaan. Het lijkt wel alsof journalisten tegenwoordig alles aangrijpen om de lege ruimtes in hun kranten op te vullen. RTL houdt tussen de uitzendingen door korte onderbrekingen waarin ze de kijkers informeren over eventuele updates en de prins vormt ook een onderdeel van bijna elk NOS journaal. Dit is geen nieuws meer, dit is een hype.

Als een dierbare van mij in het ziekenhuis zou liggen in kritieke toestand, zou ik maar aan een ding behoefte hebben: privacy. Denken alle persfotografen en journalisten dat de prins sneller herstelt door al die overdreven media aandacht? Ik denk het niet. Dit doet me denken aan andere hypes, zoals nieuws rondom talentenshows en het leven van beroemdheden. Moeten we nou echt per se weten of Paris Hilton wel of geen relatie heeft met Afrojack, of Patricia Paay echt veertig keer botox heeft laten inspuiten en of die ene voetbalspeler een transfer heeft aangevraagd? Boven alles zijn deze beroemdheden gewoon mensen, die toevallig een rijke vader hebben of goed met een bal om kunnen gaan. Laten we het nieuws rondom hen dan ook zo normaal mogelijk behandelen. Het is toch belachelijk dat er hele roddelbladen gevuld kunnen worden met al dat onzinnige nieuws?

Journalistiek vond ik altijd een mooi, eervol beroep. Je zult het nieuws maar op zo’n manier vast kunnen leggen dat het anderen aanspreekt, dacht ik altijd. Dan moet je echt talent hebben. Mijn kijk daarop is nogal veranderd sinds elk onbetekenend nieuwtje voorpaginanieuws kan worden. Soms verlang ik terug naar de tijd waarin nieuws echt nieuws was. Toen was journalistiek tenminste nog echt een vak apart.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • journalist lijkt me echt heel erg leuk ! x

  • Zit er over te denken om journalist te worden, maar dan dat ik mensen aanspreek met mijn ”bijzondere foto’s”. Een vraagje he, hoe zet jij boven op je blog die kopjes van: Blogberichten, Mijn profiel, About.

    X

    • Bedankt voor je reactie! Journalist worden is inderdaad leuk, ik heb niets tegen journalisten (in spe), alleen erger ik me soms aan het ‘nutteloze’ nieuws dat je tegenwoordig zo vaak leest. Die kopjes zijn tabbladen of pagina’s. Ga naar je dashboard –> Berichten verzenden –> Nieuw bericht –> Dan zie je ernaast ”Berichten bewerken” en ”Pagina’s bewerken” staan. Klik op die laatste. Daar kun je bestaande pagina’s bewerken en nieuwe pagina’s aanmaken. Hoop dat dit helpt!

  • erg leuk geschreven!
    sofie zei het ook al, journalist is wel erg leuk! xliefss.

  • Ik weet niet waarom het zo ongelofelijk interessant is? Hij is niet eens de troonopvolger. Iedereen vind het verschrikkelijk erg (is het ook). Maar het is toch echt zijn eigen schuld vind ik.