Een zoektocht naar de eerlijkste blogs van jonge schrijvers

Als je als schrijver een publiek zoekt en er nog niet klaar voor bent om dat via traditionele media te doen, start je een blog. Toch? Dan probeer je je ervaringen met anderen te delen, zoals ik. Of je schrijft af en toe korte verhalen. Desnoods over het schrijversbestaan.

Dat lijkt me een mooie stap. Nog geen boek geschreven of een uitgever gevonden? Bouw dan maar vast aan je publiek. Zoals schrijver Joubert Pignon, die korte verhalen op zijn blog plaatste daardoor ontdekt werd.

Toch ken ik maar weinig blogs van (aspirant-)schrijvers. Daarom vroeg ik rond op Twitter:

Het werd geretweet door het Schrijversgenootschap en door iemand als favoriet gemarkeerd. Ook volgde een reactie:

Ja, zoiets bedoelde ik. Blogs als Het Schrijversgenootschap waar o.a. Emma Verkuijl (winnares Write Now 2012 Amsterdam) korte verhalen schrijft. Of Debutantenblog, waar zes enthousiaste debutanten wekelijks een vraag over het schrijversbestaan beantwoorden.

Mijn Twitter-volgers kenden ze niet.

De grote blogs wel, die schrijfcursussen in het buitenland aanbieden of beweren je echt te leren hoe je een boek schrijft. Maar geen blogs van schrijvers die iets anders op hun website hebben staan dan hun eerstvolgende voorleesavonden.

Jammer, want een blog kan je als schrijver zoveel brengen.

Dus vervolg ik mijn zoektocht naar eerlijke en persoonlijke blogs van (jonge) schrijvers waarbij de behoefte om hun verhaal te delen zo groot werd dat ze wel moesten bloggen.

Heb jij aanraders?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Lilith_8

  Hier is een greep uit een aantal blogs die ik volg:

  http://jannekeheimweg.blogspot.be/ – iemand die momenteel werkt aan haar roman ‘cum laude’
  http://evyvaneynde.wordpress.com/ – zij schrijft korte proza stukken en poëzie
  http://cins-verzinsels.blogspot.be/ – knappe kortverhalen
  http://www.boekschrijven.nl/blog/ – dit blog ken je wellicht wel. Ik vind niet alle stukken even waardevol, maar veel ervan wel.
  http://xuchiejlala.blogspot.nl/ – iemand die schrijfboeken uitpluist.
  http://tussendroomendaad.wordpress.com/ – een blog van iemand met een schrijfdroom. Wellicht ken je het 😉

  Ik vind het heel interessant om te zien hoe andere mensen met dezelfde vragen en problemen worstelen zoals mij, of om te zien hoe andere mensen proberen om hun eigen schrijfstem te vinden. Het kan zijn dat dit niet precies is wat je zoekt omdat veel sites persoonlijk zijn en niet theoretisch of iets dergelijks, maar ik vind deze blogs toch zeer waardevol en ik struin er graag wat in rond.

  Het debutantenblog kende ik, het ander niet. Bedankt om te delen!

 • Eef

  Ja, herkenbaar! Ik ga jouw blog nu in ieder geval volgen, want ook ik kende de genoemde blogs nog niet :-). Zo zou ik af en toe wel mee willen doen aan blogwedstrijden, maar daar vind ik er ook niet veel van. Ben benieuwd wat hier nog meer voor aanraders verschijnen, dus ik kom terug 🙂

 • Maureen

  Ik ben zelf net een blog gestart. Ben een beetje een ‘laatbloeier’ (ben 27), schrijf al sinds ik dat kan (heel logisch ja) maar durfde nooit iets aan iemand te laten lezen. Daarom ben ik De Schrijversblog recentelijk begonnen zodat ik actief bezig ben met het schrijven en ben ik ook begonnen met het schrijven van een boek!

  Mijn blog: http://www.deschrijversblog.nl/

 • Wat een leuke thread! Ik ga de links van Lillith zeker lezen. Ik heb ook zelf twee blogs, ontstaan vanuit mijn passie om te schrijven (non-fictie,zelfhelpgenre). Ik merkte dat ik het lastig vond om mijn passie voor schrijven handen en voeten te geven. Door een blog te beginnen kon ik de drempel laag maken om te schrijven, en de mogelijkheid creëren voor feedback en verbinding met anderen.
  MIjn blogs gaan over mijn eigen zoektocht hoe je innerlijke obstakels kunt overwinnen en voortgang maken in je passie.

  http://www.onvoorwaardelijkondernemen.nl
  http://www.howtodowhatyoulove.com

 • sara knockaert

  ik heb zelf een blog als schrijver op saraschrijftblog.wordpress.com. Ik deel daar vooral mijn ervaringen die ik beleef tijdens het schrijven van mijn roman. En natuurlijk over alles wat bij een schrijverswereld hoort