Eerste indruk: Kobo Aura HD e-reader

Toen e-readers net in de winkels verschenen, verafschuwde ik ze. Ik kon me niet voorstellen dat ze net zo lekker in de hand lagen als papieren boeken, dat digitaal lezen ook maar in de buurt zou kunnen komen van de papieren leeservaring. Iedereen die me toen kende, wist: met e-readers moet je niet aankomen. Zij is fel tegen. Nu, zo’n twee jaar later, ben ik de toch wel trotse eigenaar van een Kobo Aura HD. Waarom die verandering? En hoe bevalt digitaal lezen?

De verandering begon toen een kennis me zijn Kindle liet zien. Hij is het type dat HTML codes door zijn aderen heeft stromen, dus zijn overstap naar de e-reader verbaasde me niet echt. ‘Leest dat echt lekker?’ vroeg ik ongelovig. Hij knikte, scrolde door een van zijn laatste aan- winsten. ‘Het is ideaal. Hij gaat overal mee naartoe.’ Dat was de eerste keer dat ik me afvroeg of ik niet te krampachtig vasthield aan papier.

‘Een blog is net als jij, veranderlijk. Wat je vorig jaar dacht, gaat voor dit nieuwe jaar misschien niet meer op. Dat mag.’

– Karin Ramaker, uit Blogboek.

Nu het zomer is en een rubriek als ‘Zomerlezen’ van NRC me laat nadenken over de boeken die ik mee wil nemen op vakantie, komt de e-reader weer in beeld. Vijf kilo extra gewicht aan boeken of een e-reader van 240 gram? Als vrouw met het jaarlijkse probleem om de koffer dicht te krijgen, vond ik dat ik de e-reader moest overwegen als serieuze optie. Voor de vakantielezer heeft het voordelen: nooit meer te weinig boeken op vakantie, geen zware strandtas en geen omgevouwen of smerige kaften.

Goed, een e-reader dus. Bij mijn zoektocht naar een degelijke e-reader, heb ik gekeken naar een paar dingen: 1. Is het merk betrouwbaar? 2. Is het scherm groot? 3. Heeft het ingebouwde schermverlichting? Kobo is een bekend merk als het om e-readers gaat, de Kobo Aura HD heeft het grootste scherm op dit moment (6.8 inch) en heldere verlichting. Ook heeft het apparaat een lange batterijduur, 4GB ruimte (die nog verder uitgebreid kan worden) en opties om lettertypes, marges en de regelafstand aan te passen.

Kobo 2

Ik heb de e-reader nu een paar dagen in huis, tijd voor een eerste indruk. Qua uiterlijk is er niets op de Kobo Aura HD aan te merken. De e-reader ziet er goed uit en ligt lekker in de hand dankzij de kunstige vouwen in de achterkant. Die achterkant is wel gevoelig voor vingerafdrukken. Als je een hoes gebruikt, heb je er geen last van. Sommige gebruikers schijnen zich te ergeren aan ‘het plastic gevoel’ van het apparaat, ik stoor me er niet aan.

Wat wel opvalt is het grijzige scherm. Het is wennen, want het is niet zo helder als papier. Gelukkig kun je dat aanpassen door de schermverlichting aan te zetten.

Belangrijker dan het uiterlijk is natuurlijk de leeservaring. Die is verrassend goed. Ik verwachtte dat digitaal lezen op elk apparaat hetzelfde was, maar dat is niet zo. E-books lezen op je computer (liever niet) is heel anders dan lezen op een e-reader. Doordat je het lettertype, de marges, uitlijning en de regelafstand (en ongetwijfeld meer) kunt aanpassen, kun je boeken ‘op maat’ instellen. Het scherm is heel rustig en leidt niet af.

Pluspunt: als je een boek aanklikt, opent het op de pagina waar je was gebleven.

Kobo 4

De eerste indruk van lezen op een e-reader is positief. Het apparaat ziet er goed uit, werkt intuïtief, is af te stellen op jouw persoonlijke voorkeuren en je hebt altijd een overvloed aan boeken bij je. Het is wel wennen als je papier gewend bent, vooral vanwege het grijzige scherm en het ‘gevoel’: je merkt dat je digitaal leest, maar een uitkomst voor op vakantie. Tijdens mijn vakantie zal ik de e-reader veel gebruiken en een update geven over hoe ik het lezen ervaar.

Lees jij digitaal? Waarom wel/niet?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.