Vierdelige serie over bloggen: wat, waarom, hoe & tips – het eerste deel

Vorig jaar was ik de enige die tijdens een college mijn hand opstak toen de docent vroeg of er studenten waren die blogden. Vanaf dat moment wist ik: hier moet verandering in komen. Een tijdje geleden werd ik benaderd door een docent die er hetzelfde over dacht. Het resulteerde in vier video’s over het wat, waarom, hoe en tips over het bloggen! Vandaag de eerste.

Het kan niet dat er zo weinig bloggers onder Communicatiestudenten zijn. Voor jezelf heeft bloggen veel voordelen, maar voor bedrijven of zelfstandige ondernemers al helemaal. Als Communicatiestudent moet je dat medium kennen of ervan geproefd hebben. Nu is er eindelijk een docent bij de opleiding Communicatie die studenten gaat stimuleren om te bloggen. Een moderne docent ook, want hij sprak me aan via Twitter:

Die input kwam er, in de vorm van een aantal filmpjes die eerstejaarsstudenten Communicatiestudenten op weg moeten helpen bij het opstarten van hun eigen blog. De filmpjes zijn echt bedoeld voor beginnende bloggers, mensen die er echt net mee beginnen.

Ik plaats de filmpjes gedurende een week op m’n blog omdat ik het belangrijk vind dat zoveel mogelijk mensen over het bloggen horen en wat voor voordelen het heeft. Natuurlijk kun je ze ook kijken als je net zoals ik al wat langer blogt, maar de tips die ik erin geef zijn wel basaal.

In dit eerste deel ga ik in op wat bloggen inhoudt en de voordelen van bloggen.
Klik op het tandwieltje rechtsonder de video om ‘m in HD te bekijken.

Om de tweede video over bloggen te bekijken, klik je hier.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Lilith_8

  Leuk om eens een filmpje te zien 🙂
  Ik ben het grotendeels wel met je eens, maar eigenlijk zie ik tegelijkertijd niet echt in waarom zoveel mogelijk mensen aan het bloggen zouden moeten slaan, of geldt dat enkel voor de richting communicatie? (Want dan kan ik dat natuurlijk wel begrijpen)

  • Linda Rosalinde Markus

   Hi Lise! Leuk om jou weer eens te zien hier. De laatste tijd heb ik wat regelmatiger filmpjes geplaatst over schrijfgerelateerde onderwerpen, goed om te horen dat je het leuk vindt! Dat zoveel mogelijk mensen moeten bloggen is meer een persoonlijke opvatting, omdat ik er zelf zoveel plezier in heb en m’n leven er echt leuker op is geworden sinds ik ben gaan bloggen.

   Voor Communicatiestudenten vind ik het sowieso belangrijk dat ze bloggen, al is het maar een paar maanden voor bijvoorbeeld een vak tijdens hun studie. Het is een belangrijk medium en mij lijkt dat je als Communicatiestudent toch wel een beetje moet weten hoe, wat en waarom als je later bij een bedrijf terecht komt. Wat is jouw mening daarover?

   • Lilith_8

    Hey, ik lees jouw blog nog steeds hoor – ik maak alleen een beetje te weinig tijd om te reageren en soms weet ik ook gewoon niet goed wat gezegd, omdat jouw stukjes vaak ‘af’ zijn 🙂 (ik loop overigens ook ’n beetje achter met het lezen van blogs, dus ‘k moet nog een aantal stukjes over NaNoWriMo lezen).

    Ik denk persoonlijk niet dat bloggen iedereen evenveel plezier zou schenken. Heel veel mensen houden van schrijven, maar volgens mij zijn er zeker evenveel die er een hekel aan hebben (net zoals er ook veel mensen niet graag lezen). Bloggen is natuurlijk leerrijk en verrijkend, maar dat is het volgens mij niet per definitie… Dat hangt ook heel veel af van de persoon achter de blog in plaats van van het medium zelf.

    Voor een communicatiestudent vind ik dat wel ’n goed idee. Er zijn wel meer richtingen waarbij er geblogd moet worden, bijvoorbeeld in journalistiek. In die richtingen is het dan toch ook wel de bedoeling dat de schrijfvaardigheid geoefend wordt, toch? (Of is dat niet zo voor communicatiewetenschap? Ik weet eigenlijk niet zo goed wat die richting allemaal inhoudt…)

    • Linda Rosalinde Markus

     Nog bedankt voor je reactie, Lise! Nu heb ik even te weinig tijd gemaakt om te reageren, vandaar m’n late reactie. 😉 Ik heb al zo vaak de tip gehoord dat stukken ‘onaf’ moeten zijn zodat lezers het kunnen aanvullen. Ik weet alleen niet hoe ik dat moet doen, stukken ‘onaf’ schrijven, terwijl ze in mijn hoofd zo zijn zoals ze zijn. Lijkt me moeilijk! Hoe zou jij dat willen zien?

     Ik denk ook niet dat bloggen voor iedereen weggelegd is. Je moet op z’n minst van schrijven houden en daar regelmatig tijd voor vrij willen maken. Maar als je die liefde voor het schrijven hebt en een interesse of passie, dan denk ik dat bloggen een prachtig medium voor je is. Ik heb in de tijd dat ik blog meer over schrijven, coderen, webdesign, video’s maken en spelling geleerd dan tot nu toe op het HBO. Door het te doen leer je gewoon zoveel, helemaal als je het vrijwillig doet omdat je het zelf zo leuk vindt.

     Ik geloof dat bloggen, als je dus van schrijven houdt en een onderwerp hebt, 100% verrijkend is. Maar dat ligt inderdaad wel aan hoe je er zelf instaat. Of je er moeite voor doet, er bewuster door leeft, er tijd voor vrijmaakt. Maar als je dat doet, geloof ik echt dat het je leven verrijkt. Hoe zweverig dat ook klinkt. 😉

     • Lilith_8

      Oh, dat ‘af’ zijn was absoluut niet kritisch bedoeld hoor! Ik wou ermee zeggen dat het vaak stukjes zijn waar ik het mee eens ben (en dan typ ik meestal geen reactie, omdat ik: ‘eens!’ zo doelloos vind… Maar misschien is dat ook ’n beetje onbeleefd, want zo lijk ik altijd en overal commentaar te spuien). Ik denk dat met die tip bedoeld wordt, dat er ruimte moet zijn voor discussie na blogs, maar voor bepaalde blogs gaat dat nu eenmaal beter op dan voor andere. Ik denk dat ze meestal blogs bedoelen die maatschappelijke thema’s bespreken en daarbij een mening de wereld insturen.

      Bij het tweede deel van jouw reactie sluit ik me trouwens helemaal aan!

      • Lilith_8

       En hier is nog ’n cadeautje: http://www.boekennieuws.nl/column/schrijfvaardigheid-meet-je-in-likes/
       (PS: als het je stoort dat ik je linkjes stuur, moet je het maar zeggen hé – ik bots alleen regelmatig op artikels waarvan ik denk: hé, dat is iets voor Rosalinde!)

       • Linda Rosalinde Markus

        Ik vind het fantastisch dat je linkjes met me deelt! Het stoort me echt niet. Juist leuk dat je daaraan denkt. Bedankt! 🙂

      • Linda Rosalinde Markus

       Oh, op die manier! Ik reageer zelf ook niet altijd.. Ik probeer het wel, maar soms vergeet je het of heb je niet meteen iets in je hoofd om te zeggen.

 • Sharpbendisqus

  Erg leuk zo’n filmpje! En het vergt een hoop lef!

  Het verbaast me een beetje dat je zegt dat er in Nederland niet zoveel geblogd wordt. Ikzelf heb namelijk het idee dat het Nederlandse blogwereldje veel groter – en gevarieerder – is dan in België…

  • Linda Rosalinde Markus

   Bedankt, Ben! Ik weet niet of dat in heel Nederland zo is, alleen onder Communicatiestudenten wordt er weinig geblogd, merk ik. Ik mis eigenlijk die variatie. Ik durf te stellen dat 60% dan toch fashion of beautyblogger is. Ik zou in Nederland juist wel wat meer variatie willen zien. 🙂

 • Pingback: Vierdelige serie over bloggen: wat, hoe, waarom & tips - het tweede deel | Passie voor SchrijvenPassie voor Schrijven()

 • Pingback: Vierdelige serie over bloggen: wat, waarom, hoe & tips - het tweede deel | Passie voor SchrijvenPassie voor Schrijven()

 • Pingback: Help het blogevangelie verspreiden onder studenten: vul de enquête in! | Passie voor SchrijvenPassie voor Schrijven()

 • Pingback: Denk eens na over jouw motivatie om te bloggen: wat geeft het je? | Passie voor SchrijvenPassie voor Schrijven()