Elf vragen over bloggen: waarom ik mijn blog niet verwijder voor geld

Veel bloggers omschrijven hun blog als een aapje dat constant over hun schouder kijkt. Het vraagt onophoudelijk je aandacht, tijd en focus. Toch doen we het. Maar waarom eigenlijk? In de blogwereld gaan een aantal vragen rond die de hoezo-blog-jij-wat-heb-je-daaraan-het-is-toch-een-online-dagboek-mensen voor altijd het zwijgen opleggen. Ook ik meng me graag in de discussie (zo maakt de vraag of je je blog zou verwijderen voor €50.000 veel los) en beantwoord de vragen.

1. Wat zou je aan je blog willen verbeteren en wat wil je zeker zo houden?
Ik ben heel tevreden over m’n blog, maar ik heb wel het gevoel dat ik altijd tijd tekort kom. Als ik er meer tijd in zou kunnen steken, zou ik meer kunnen nadenken over originele blogposts en ze beter kunnen uitwerken. Ik wil dus meer tijd en vaker echt originele blogposts en opiniestukken schrijven. De minimalistische lay-out, het logo en mijn strakke update schema wil ik absoluut zo houden.

2. Doe je alles voor je blog alleen?
Of ik zelf de onderwerpen bedenk, de blogposts schrijf, beeld erbij zoek of maak en de blogposts zelf promoot via social media? In die zin: ja. Hoewel ik veel zelf doe, heb ik niet het gevoel dat ik alles alleen doe. Wanneer ik met anderen praat of andere blogposts lees, raak ik vaak geïnspireerd om zelf iets te schrijven. Dan voelt het niet alsof ik het helemaal zelf doe, dan voelt het alsof de persoon of blogger die me inspireerde me op weg geholpen heeft. Hier moet ik wel even bij vermelden dat ik voor het customizen van mijn lay-out wat hulp heb gekregen van de ontwerper.

3. Welk cijfer zou je je eigen blog geven?
Dit vind ik een moeilijke vraag! Ik ben een perfectionist, wat betekent dat ik me met zaken bezighoud tot ik er 99,9% tevreden mee ben (daarom is dagelijks bloggen ook zo goed voor me, dan leer ik dat een beetje af). Als ik niet tevreden zou zijn met mijn blog, zou ik er nog uren aan klussen, verbeteren en veranderen. Zo ben ik dagen bezig geweest met het in mijn ogen ‘perfect’ maken van de lay-out voordat ik hem definitief begon te gebruiken. Ik ben tevreden, anders zou ik nu niet rustig een stuk tikken. Als ik er echt een cijfer aan moet hangen? Een acht, dan. Er is altijd ruimte voor verbetering.

4. Verdien je geld met bloggen?
Nee, ik verdien geen geld met bloggen. Soms word ik voor gek verklaard, want ik blog dagelijks en steek er veel tijd in. Toch maakt het me niet zoveel uit. Natuurlijk zou het fantastisch zijn om er wat geld mee te verdienen, maar als ik realistisch ben zie ik dat niet zo snel gebeuren. Als je blogt over een duidelijke niche is het makkelijker om geld te verdienen. Maar bloggen over schrijven, bloggen en creativiteit? Ik ben nog geen adverteerders tegengekomen die daar iets in zien.

5. Wat vind je een nadeel van bloggen/heb je wel iets minder leuks meegemaakt?
Een nadeel vind ik dat een negatieve reactie op internet (ook op je blog) je zo kan raken omdat je jezelf kwetsbaar opstelt wanneer je blogt. Zo publiceerde ik eens een gastblog op Schrijven Online, waar later een heel negatief stuk over verscheen op een literair weblog. De blogger liet niets van me over en schrijven kon ik al helemaal niet, volgens hem. Daar heb ik me even heel naar over gevoeld, maar het is ook een manier om snel te leren omgaan met kritiek. Een ander nadeel vind ik de constante druk om te publiceren. Als ik twee dagen niet publiceer, word ik chagrijnig.

6. Waardoor blijf jij hangen op een blog en wanneer klik je weg?
Ik blijf hangen wanneer het onderwerp en de schrijfstijl me aanspreken. Als ik een blog tegenkom over tuinieren of make-up ben ik eerder geneigd weg te klikken dan wanneer ik een blog tegenkom over ondernemen, gezond leven, schrijven, bloggen, journalistiek of andere onderwerpen die me interesseren. De schrijfstijl vind ik heel belangrijk. Ik haak echt af wanneer een blog niet prettig leest.

Op de derde plek staat de lay-out. Zo erger ik me aan de chaotische lay-outs van veel communicatie blogs (DutchCowboys, anyone?) en lees ik geen blogs die door de achtergrondkleur onleesbaar zijn. Kortom: ik blijf hangen wanneer het onderwerp, de schrijfstijl en lay-out me enigszins aanspreken en ik klik weg wanneer dat totaal niet het geval is.

7. Heb je mensen leren kennen door het bloggen? Zo ja, wie bijvoorbeeld?
Ja, ik heb zowel offline als online mensen leren kennen door het bloggen. Door mijn blog kwam ik als webredacteur bij de stichting Jonge Schrijversavond terecht en leerde ik ontzettend leuke, boeiende en inspirerende mensen kennen (bij deze, JSA organisatie!). Ook heb ik door het bloggen een aantal schrijvers leren kennen (op avonden waar ik niet was geweest als ik niet blogde) en geïnterviewd.

8. Wat vind jij van persoonlijk bloggen? Waar let je op bij de informatie die je deelt?
Ik vind persoonlijk bloggen belangrijk, omdat iedereen over jouw blogonderwerp kan bloggen, maar niet op de manier zoals jij het doet. Onder persoonlijk bloggen versta ik af en toe wat uit je leven delen (zoals een anekdote of persoonlijk feitje) en blogonderwerpen benaderen vanuit jouw ervaring of denkwijze. Voor mij voegt dat veel toe, omdat het zonder dat persoonlijke niet uit zou maken wie de blogpost schrijft. Dan is het verhaal inwisselbaar en minder interessant.

Ik let erop dat ik alleen zaken deel die iedereen mag weten. Ik denk altijd: als een toekomstige werkgever mijn blog ontdekt en stukken leest, moet ik me dan zorgen maken? Zo niet, dan doe ik het goed. Daarnaast noem ik geen namen van vrienden of familie, maar hou ik ze anoniem. Zo kan ik toch over bepaalde gebeurtenissen/situaties bloggen, zonder iemand onbedoeld online te gooien.

9. Denk je nog lang door te gaan met bloggen en hoe zou je blog zich dan ontwikkelen? Wanneer zou je stoppen?
Ik denk dat ik nog heel lang doorga met bloggen, omdat ik me zo bewust ben van de voordelen die het heeft en daar regelmatig mee geconfronteerd wordt. Hoe mijn blog zich ontwikkelt weet ik natuurlijk niet, maar ik verwacht dat mijn blog met me meegroeit. Dat ik, wanneer ik na mijn studie een baan vind, daar ook af en toe iets over deel en inzichten uithaal. En dat dat in iedere levensfase zo is. Ik zou stoppen wanneer ik met tegenzin achter mijn laptop kruip om WordPress te openen of wanneer het bloggen zoveel tijd zou opeisen dat het in de weg staat van andere dingen. Maar eerlijk gezegd kan ik me daar niets bij voorstellen.

10. Zou je je blog verwijderen in ruil voor 50.000 euro?
Nee. Ja, €50.000 is veel geld, dat besef ik me ook. Aan de andere kant: voor dat geld moet je met een gemiddeld inkomen 2 á 3 jaar werken. Ik heb liever tachtig jaar een blog dan geen blog en geld dat ik zelf in een aantal jaar zou kunnen verdienen. Bloggen heeft zoveel voordelen dat het idioot zou zijn om het voor zo’n bedrag op te geven. Bovendien is mezelf uiten via een blog (net zoals met schrijven) iets waar ik veel uithaal. Ik word er gelukkiger van. Moet ik dat opgeven voor geld? Liever niet.

11. Welke dingen gebruik jij om te bloggen?
Hier ben ik zelf altijd benieuwd naar bij andere bloggers! Qua apparatuur gebruik ik een Asus N750JV-T4055H en een Canon 600D. Verder gebruik ik WordPress, PicMonkey en Magix Video Deluxe 2014 Premium. Daarnaast een Moleskine notitieboekje en Do It Tomorrow app waarin ik to-do lijstjes maak.

Ik vond deze tag ontzettend leuk en ben uiteraard ook benieuwd hoe andere bloggers de vragen beantwoorden. Heb je de vragen zelf beantwoord? Voel je vrij hieronder een link achter te laten.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Haha, toevallig, ik werk nu samen met een van de oprichters van Dutch Cowboys voor mijn werk bij het advocatenkantoor 😉 En ik zou m’n blog ook niet verwijderen voor 50.000 euro, het is inmiddels een soort online dagboek geworden waarin ik eens in de zoveel tijd graag dingen teruglees 🙂

  • Linda Rosalinde Markus

   Haha, wat toevallig. Ja, ik vind die blog behoorlijk chaotisch. Hij is erg smal (of dat ligt aan de breedte van mijn scherm, dat kan ook) en staat vol met advertenties, een drukke sidebar, etcetera. Ik las het, kwam door jou op het idee om de vragen ook te beantwoorden. Vond dat jij ze erg leuk ingevuld had. 🙂

 • Elja

  “Ik wil dus meer tijd en vaker echt originele blogposts en opiniestukken schrijven”….??!! Nog origineler en opinierender en ze staan in de krant! 🙂

  • Linda Rosalinde Markus

   Haha, dankjewel Elja. Ik weet niet, volgens mij kan het altijd beter. Het is toch zo dat hoe meer tijd je ergens insteekt, hoe meer het kan groeien?

 • karin

  mijn blog verwijderen alleen voor 50.000 euro? verwijderen? zodat je weer opnieuw kunt beginnen? nou …

  • Linda Rosalinde Markus

   Dat heeft weer met dat archief te maken! Ik vind dat archief te waardevol om zomaar te verwijderen. Terwijl anderen het juist heerlijk vinden om zonder ‘verleden’ te bloggen en met een schone lei te beginnen.