Iedere net begonnen schrijver is een autoriteit

Jij blogt, toch? Aha. Dus je bent een expert, een autoriteit op jouw gebied. Toch? Diezelfde frons verscheen op mijn voorhoofd toen ik door wat blogtips van een fulltime blogger scrolde. Hoe bedoel je, expert? Moet dat dan?

[heading margin_top=”14″]Verval niet in het nobody-syndroom![/heading]

De blogtips maakten onderdeel uit van een gids die de bewuste Amerikaanse blogger startte om alles wat hij heeft geleerd met anderen te delen.

In de eerste zin vertelde hij over de duizenden tips die er al waren en wat de zijne daar dan aan toevoegde. Zijn belangrijkste reden: die tips zijn gegeven door mensen die zelf geen succesvolle blogs hebben.

”If you haven’t been successful yourself, obviously you can’t teach others to be successful.”

Ik ben niet succesvol als schrijver. Sterker nog, ik heb geen enkel boek uitgegeven. Ik heb geen contract bij een vooraanstaande uitgeverij en eigenlijk, nu ik erover nadenk, niet eens een poging gewaagd.

Toch blog ik. Want het mooie aan bloggen is, zoals Ernst-Jan Pfauth zegt, dat je uit kunt groeien tot de autoriteit die je wilt zijn:

”Elke serieuze eerstejaarsstudent is een autoriteit. Ook al is hij net met zijn studie begonnen.”

[heading margin_top=”14″]Samen het schrijver zijn ontdekken.[/heading]

Er zijn al genoeg gepubliceerde schrijvers die hun mening over jong schrijverschap verkondigen – het liefst in een paginagroot interview in de cultuurbijlage van de Volkskrant.

Ik probeer nog vorm te geven aan die schrijversdroom, en doe dat het liefst door te bloggen. Niet om jullie als zelfbenoemd expert te vertellen hoe dat nou werkt, dat schrijven, maar om dat samen met jullie uit te zoeken.

Want elke schrijver is een autoriteit. Ook al is hij net met schrijven begonnen. Jij ook.

Eigen foto.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Andy Peetermans

  Kan het zijn dat ik een zekere zelftwijfel ontwaar in je laatste posts? Ik denk dat we dat allemaal wel hebben, en dat we daar ook heel wat uit kunnen leren 🙂 Maar ik herinner je er graag aan dat je al heel wat kilometers gedaan hebt op je blog!

  En het klopt dat je om een boeiende blog te schrijven zeker niet de grote expert hoeft uit te hangen. Twijfel en nieuwsgierigheid zijn minstens even boeiend.

  • Linda Rosalinde Markus

   Bedankt voor je reactie, Andy! Grappig dat je het opmerkt ook. Het is niet zozeer zelftwijfel, meer het proberen om de gevoelens van (volgens mij) veel jonge schrijvers in woorden te vatten, te laten zien dat ze niet de enige zijn en eventueel het (deels) wegnemen van die twijfel.

   Bedankt voor de herinnering, het is zeker goed om daar af en toe bij stil te staan. 🙂

 • Henk de Vries

  Slechts 1% van alle geschreven boeken wordt ook daadwerkelijk uitgegeven. De andere 99% van de boeken schrijvers kan zijn/of haar tijd dat ze schrijven beter omzetten in sochtends vroeg tomaten plukken of poffertjes gaan bakken en verkopen. Daarmee verdienen ze per saldo meer aan.

  Als beginnende schrijver kan je daarom beter er van uitgaan dat je bij die 99% hoort want dan kan het alleen maar meevallen als je met je blog/of boek succes begint krijgt.

  • Linda Rosalinde Markus

   Ik ben het met je eens, Henk! Ik ga er persoonlijk ook niet vanuit dat ik sowieso succesvol zal worden of überhaupt een boek zal uitgeven in de toekomst, maar deze blog geeft me wel de mogelijkheid om vanuit die nieuwsgierigheid de droom achterna te jagen en er ondertussen mee bezig te zijn door erover te schrijven.

   Schrijven als ‘bijzaak’, zoals jij noemt (door als hoofdzaak poffertjes te pakken of tomaten te plukken) is misschien ook wel heel goed. Dan maak je ook nog eens iets mee wat je voor eventuele verhalen kunt gebruiken. En er is geen druk om te moeten publiceren omdat je anders een maand geen geld hebt, oid.

 • Martijn Bloksma

  Jouw zoektocht is interessant om te volgen. De nieuwsgierigheid die Andy hieronder aanhaalt is prettig en houd je scherp!

  • Linda Rosalinde Markus

   Bedankt, Martijn! Ik vind jouw zoektocht (als je het zo kunt noemen) en de manier waarop je het bloggen eigen maakt ook heel interessant! 🙂

 • Lexi

  Beetje late reactie, maar wat een geweldig stukje dit!
  x Lexi.
  http://www.lekzie.nl

  • Linda Rosalinde Markus

   Bedankt, Lexi! Ik ben blij met elke reactie, ook als ie wat later is. Dat maakt niets uit. 🙂