Waarom Elly’s Choice het illegaal downloaden van e-books niet stopt

Lees jij weleens een digitaal boek? Waarschijnlijk niet, want e-books maken maar 4,7% uit van de Nederlandse boekenmarkt. En als je wel digitaal leest, heb je die boeken vast illegaal gedownload. Je bent niet de enige: 85% tot 95% procent van de Nederlandse e-books zijn illegale kopieën. Elly’s Choice, een nieuwe abonnementsdienst voor e-books, wil dat tegengaan door e-books tegen een goedkopere prijs aan te bieden. Saskia Noort: ‘Als je voor €2,99 maandelijks tien boeken kunt krijgen, waarom zou je dan illegaal downloaden?’

Illegaal downloaden is populair, tot frustratie van schrijvers en uitgevers. ‘Het is toch heel raar dat wij denken dat we zomaar zonder te betalen recht hebben op het werk van anderen?’ vindt Saskia Noort, die zich al vaker negatief uitliet over het probleem. Uitgevers zoeken naar manieren om het gratis downloaden tegen te gaan. Beter beveiligde e-books, watermerken; tot nu toe haalde het weinig uit. Elly’s Choice moet de oplossing zijn. De initiatiefnemers (VBK Uitgevers en Dutch Media Uitgevers) hopen op honderdduizenden abonnees zodat de dienst niet alleen aantrekkelijk is voor lezers, maar ook voor schrijvers echt iets oplevert.

Als je een jaarabonnement afsluit, betaal je €2,99 per maand. Voor dat bedrag kun je elke maand tien e-books downloaden. De selectie wordt gemaakt door de redactie en bestaat uit vijf boeken van topauteurs en vijf boeken van minder bekende schrijvers, uit de fondsen van de initiatiefnemers. Doordat deze boeken minstens vijf maanden eerder verschenen zijn, con- curreert Elly’s Choice niet direct met boekwinkels. Fans hebben het boek van hun favoriete auteur allang gekocht voor het in de selectie van Elly verschijnt.

Nadelen zijn er ook. Zo is de selectie niet van tevoren bekend. De selecties van de eerste twee maanden zien er goed uit, maar wat als dat de beste selecties zijn? Verkooptechnisch gezien is het slim om de beste selectie in de etalage te zetten. Als het enthousiasme van lezers bij de vierde of vijfde maand wegebt, zitten ze er al voor een jaar aan vast. Daarnaast brengt het druk met zich mee, want er liggen elke maand tien boeken op je te wachten.

EllysDownloads

Daar staat tegenover dat je het abonnementsgeld (€35,88 per jaar) er sowieso uithaalt. Als er drie of vier boeken bij zitten die je wil lezen, heb je dat bedrag er al uit.

Als doelstellingen heeft Elly’s Choice het versnellen van de doorbraak van e-books, het bereiken van nieuwe lezersgroepen en het verbeteren van de kwaliteit. In de media worden die doelen amper aangehaald. Daar gaat het voornamelijk over het bestrijden van illegaal downloaden en een platform bieden aan debutanten. Een mooi streven, maar deels onhaalbaar. Ik verwacht dat er vier groepen zijn die Elly’s Choice gaan gebruiken: en groep die digitaal lezen wil proberen, een groep die zich graag laat verrassen door de boekenkeuzes van Elly, een groep die e-books altijd te duur vond en een groep die dit initiatief gewoon wil steunen.

De groep lezers die illegaal downloadt, zal dat blijven doen. Ze zullen daar niet ineens vanaf stappen doordat ze tegen een lage prijs boeken kunnen lezen. Je hebt mensen die vinden dat alles wat op internet staat, gratis moet zijn. Je hebt mensen die niet vijf maanden willen wachten voor een boek misschien bij Elly’s Choice verschijnt. Je hebt mensen die er plezier uit halen dat ze met een beetje zoeken en een paar muisklikken gratis aan een bestand komen waar anderen voor betalen. Of het twee, drie of twintig euro kost om legaal te lezen, verandert dat niet.

Natuurlijk betekent dat niet dat Elly’s Choice dan maar beter opgeheven kan worden. Het initiatief is prachtig, nodig ook in deze tijd waarin het steeds zwaarder wordt voor schrijvers en uitgeverijen om te verdienen aan hun werk. We mogen best optimistisch zijn nu twee uitgevers met een alternatief voor de dure e-books zijn gekomen dat (naar verwachting) zowel werkt voor lezers als schrijvers. Alleen moeten we ook realistisch blijven. Nieuwe groepen lezers aanboren, oké. Debutanten een podium geven, prima.

Maar echt een cruciale rol spelen in het verminderen van illegaal downloaden? Think again.

Abonnement

Meer weten? Lees dan ook deze stukken:

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Ellis

  De boeken zijn mijn smaak niet echt. Dus ik vind het niet zo heul aantrekkelijk

  • Linda Rosalinde Markus

   Dat kan natuurlijk. De boeken van de komende maanden zijn nog niet bekend, maar ik geloof ook wel dat er af en toe boeken bij zitten die minder interessant zijn. Bij deze selectie zat bijvoorbeeld een boek van Herman Koch. Ik had het nog niet gelezen, dus dan is het die €2,99 voor deze maand in één keer waard natuurlijk. 😉

 • Linda

  Wat zou voor jou een goede manier zijn om illegaal downloaden tegen te gaan? Of denk je dat dat überhaupt niet mogelijk is?

 • Pingback: Hoe overleef je een blogdip? Tien tips om het bloggen vol te houden - Passie voor SchrijvenPassie voor Schrijven()