Help het blogevangelie verspreiden onder studenten: vul de enquête in!

Tijdens je studie leer je als het goed is veel nieuwe feiten, theorieën, vaardigheden. Doordat je zoveel nieuwe dingen leert, heb je regelmatig ‘Huh’-momenten. Momenten waarop je denkt: ‘Huh?’ Om jezelf vervolgens van alles af te vragen. Ik had een typisch ‘Huh’-moment toen een docent vorig jaar vroeg welke studenten een blog bijhielden. Ik was de enige die mijn vinger opstak. ‘Huh?’ dacht ik. ‘Hoe kan het dat ik de enige ben van al deze communicatiestudenten?’

[heading margin_top=”14″]Bloggen heeft veel voordelen en dat moet iedere student weten[/heading]

Daarna kwamen de vragen. Waarom bloggen studenten niet? Weten ze niet dat het bestaat? Krijgen ze er te weinig informatie over? En als ze het wel doen, wat is daar dan de reden achter? Begin dit jaar werd ik door een docent benaderd die mijn blog volgde. Hij gaf het vak Mediakunde en wilde eerstejaarsstudenten meer bijbrengen over bloggen. Kon ik hem daarbij helpen? Ik was verbijsterd: ik had pas zo’n twee jaar ervaring met het medium, was ik wel de aangewezen persoon?

Ik vind bloggen fantastisch, dus mijn keuze was snel gemaakt. Natuurlijk wilde ik helpen. Ik nam vier video’s op over bloggen waarin ik over vier onderdelen van bloggen praatte: wat is bloggen, waarom zou je bloggen, hoe begin je een blog en tips die ik mij geholpen hebben. De docent liet de filmpjes aan zijn eerstejaarsstudenten zien en verspreidde ze via het studentennet. Een mooi begin, maar alleen eerstejaarsstudenten kennis laten maken met het medium is niet genoeg.

Alle studenten zouden geïnformeerd moeten worden, al is het maar om na hun afstuderen sneller een baan te vinden of hun ervaringen met anderen te delen.

[heading margin_top=”14″]Vul de korte enquête in[/heading]

Bloggen heeft zoveel voordelen en het wil er bij mij niet in dat er mensen zijn die nooit met die voordelen kennismaken. Bloggen hoeft niet voor iedereen te zijn, maar iedereen zou op z’n minst moeten weten wat het medium inhoudt en wat het voor je kan betekenen. Daarom is het tijd voor een volgende stap: meer studenten verspreid over de hele hogeschool informeren over bloggen. Ik wil kijken of ik binnen de hogeschool docenten kan bewegen meer met bloggen te doen tijdens colleges of gastcolleges te organiseren.

Maar daar heb ik de input van studenten voor nodig. Als ik weet waarom studenten wel of niet bloggen en of ze geïnteresseerd zijn om meer over het medium te leren, kan ik met die input naar docenten om te kijken wat er mogelijk is. Daarom heb ik een korte enquête opgesteld met een paar vragen over bloggen en de manier waarop studenten dat terug willen zien in colleges. Help het blogevangelie verspreiden, vul de enquête in of deel ‘m met andere studenten (op welke hogeschool je zit maakt niet uit, alle studenten kunnen een steentje bijdragen).

Je vindt de enquête hier: studeren en bloggen: waarom wel of niet?

Als je ‘m invult of deelt, alvast ontzettend bedankt voor je tijd!

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Haha, ik klikte heel enthousiast op de enquête, maar die had ik al ingevuld 😛

  • Linda Rosalinde Markus

   Haha, dankje! Ja ik had ‘m al gedeeld op Facebook eerder.. Maar nu nog even via m’n blog, misschien helpt het. 🙂

 • Berber

  Wat grappig, ik vind het namelijk gek dat ik als enige in mijn omgeving aan het opstarten ben met bloggen. Zie namelijk wel steeds meer om me heen dat mensen blogs wel lezen, maar zelf doen, nee. Terwijl ik wel zeker weet dat er mensen zijn die het leuk zouden vinden en het zouden kunnen doen!

  • Linda Rosalinde Markus

   Wat leuk dat je reageert! Dat is precies wat ik ook zie om me heen. Mensen lezen wel blogs (wat ze niet altijd door hebben trouwens omdat sommige sites gewoon niet op blogs lijken) maar denken er niet over na om er zelf mee te beginnen. Heb je ze er weleens op aangesproken?

   • Berber

    Nee, ik heb ze er direct op aangesproken. Ik denk dat ze het heel leuk vinden om te lezen, maar dat ze niet meteen de neiging hebben om hier zelf iets mee te doen. Ik denk door tijd, moeite, anderen dingen die voorgaan.. Waarschijnlijk liever een paar biertjes mee op een feestje dan de volgende dag weer iets schrijven op een blog haha 🙂

 • karin

  en? veel respons gehad?

 • Pingback: Uitslag enquête: studeren en bloggen, waarom wel of niet? | Passie voor SchrijvenPassie voor Schrijven()