eSchrijven: hoe zet je als moderne schrijver digitale tools in?

Weet je hoe het is om te schrijven met een ouderwetse typemachine? Waarschijnlijk niet. Ik ook niet. De schrijver van nu heeft dankzij laptops en internet veel meer mogelijkheden. Vanuit bed schrijven op je laptop, Google gebruiken voor research, Babynamen.nl voor namen van personages en schrijfprogramma’s om geconcentreerd te kunnen schrijven. Juist doordat er nu zoveel mogelijkheden zijn, verlies je al snel het overzicht. Want wat je kun je met al die digitale mogelijkheden? Louis Stiller schreef er een boek over: eSchrijven.

[heading margin_top=”13″]eSchrijven leert schrijvers omgaan met digitale mogelijkheden[/heading]

Wie denkt aan de moderne, digitale schrijver, denkt aan een mediapersoonlijkheid die continue in verbinding staat met zijn lezers – maar daardoor ook steeds afgeleid raakt. Even op Twitter kijken, door je Facebook timeline scrollen en een foto maken van je kat voor Instagram; we doen het meer dan we willen toegeven. Daarom is het belangrijk om te leren omgaan met alle digitale mogelijkheden en ze in ons voordeel te gebruiken. Louis Stiller schreef een handzaam boekje dat de moderne schrijver hierbij helpt.

In het boekje vindt je basale tips zoals waar je op moet letten als je een laptop of printer aanschaft, maar ook hoe je beter zoekt in Google en wat de voordelen zijn van schrijfprogramma’s. Hoe kun je zo veilig mogelijk een back-up maken van je verhaal? Welke sneltoetsen helpen je om sneller met Word te werken? En hoe maak je digitaal notities?

eSchrijven1

In het eerste hoofdstuk leer je waar je op moet letten als je een laptop koopt, wat de overwegingen zijn bij aanschaf van randapparatuur en oplossingen voor veelvoorkomende problemen. Ook leer je hoe je een back-up maakt en je apparatuur onderhoudt. Het tweede hoofdstuk gaat voor het grootste deel over werken met Word, maar ook over alternatieve schrijfprogramma’s en spraaksoftware. Het laatste hoofdstuk is toegespitst op online mogelijkheden: beter zoeken met Google, handige websites en e-books publiceren.

Het opvallendste aan dit boekje is niet de compactheid (het is dun en telt maar 160 pagina’s) maar de schrijver. Louis Stiller (1959) was hoofdredacteur van Schrijven Magazine en Schrijven Online. Het is grappig dat juist iemand die zich de typemachine vast nog kan herinneren, schrijft over de digitale mogelijkheden voor schrijvers. ‘Het grootste deel van het schrijfwerk vindt tussen hoofd en handen plaats. Pas daarna, als de letters op je scherm staan, gaan de digitale mogelijkheden een rol spelen. Maak er zo goed mogelijk gebruik van, zodat je meer tijd voor hoofd en handen overhoudt.’

eSchrijven2

Het boekje geeft je een goed overzicht van verschillende software voor schrijvers en waar je als digitale schrijver op moet letten: je apparatuur, maar ook hoe je met Google zoekt en back-ups maakt. Ook staan er slimme tips in waarmee je bijvoorbeeld meer uit tekstverwerkings- programma’s haalt. Ondanks dat blijft het boekje aan de oppervlakte. Veel informatie (hoe gebruik je Word, waar let je op bij aankoop van een laptop, etc.) is heel basic en daardoor voelt het soms alsof het boekje voor de generatie van de schrijver bedoeld is.

Aanrader? Gebruik je al jaren een laptop om te schrijven en ben je bekend met schrijfprogramma’s? Dan is het boekje waarschijnlijk te basic. Schrijf je met de hand en ben je benieuwd naar de digitale mogelijkheden? Dan geeft dit boekje je daar een goed beeld van. Of het een aanrader is, hangt dus af hoeveel ervaring je met digitale mogelijkheden hebt.

Prijs en verkrijgbaarheid? Voor €9,99 is het schrijfboek zowel online als in de fysieke boekwinkel verkrijgbaar. Ook als e-book.

In eSchrijven leren schrijvers hun schrijfgereedschap efficiënter te gebruiken. Welke toetsen, trucjes en inzichten heb je nodig om je schrijfproces te ondersteunen en je beter op je schrijfwerk te kunnen concentreren? Hoe kun je een ‘verloren document’ uit een vastgelopen computer redden? Hoe kun je een boekidee structureren met je Word-programma? Hoe kun je research plegen in verborgen databanken en de enorme omgevallen boekenkast die Google heet?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.