Tijdens het Feest der Letteren zie je dat literatuur mensen samenbrengt

Terwijl half Nederland in onherkenbaar kostuum naar het zuiden afreist om goedkoop bier te drinken en carnaval te vieren, verzamelden de literatuurliefhebbers zich afgelopen zaterdag in de Bijenkorf voor hun eigen feestje: het Feest der Letteren. Op de foto hierboven zie je mijn buit. De romans ‘Boy’ van Wytske Versteeg en ‘Vertedering’ van Jamal Ouariachi.

[heading margin_top=”14″]Pas wanneer boeken op m’n boekenplank staan, ga ik ze lezen[/heading]

Oplettende lezers hebben deze boeken al eerder voorbij zien komen. Begin dit jaar stelde ik een lijstje samen met vijftien boeken die ik dit jaar sowieso wil lezen. Inmiddels is het maart en heb ik er precies 0 (!) gelezen. Maar ik heb een reden of smoes, net hoe je het wil noemen: ik ben in een ander boek begonnen. Een schitterend boek dat op m’n lijstje had gestaan als ik het toen had gekend. Toen ik hoorde dat Versteeg en Ouariachi op het Feest der Letteren aanwezig zouden zijn, wist ik dat ik erheen moest.

Als ik boeken eenmaal in m’n bezit heb, denk ik er eerder aan om ze te lezen. Ik ben iemand die op een dood momentje voor haar boekenplank gaat staan om te kijken wat ik heb en daar dan iets uit kiest. Het Feest der Letteren was een mooie kans om m’n boekenplank aan te vullen met boeken die me al weken vragen of ik ze wil lezen.

[heading margin_top=”14″]Literatuur heeft de kracht om mensen samen te brengen[/heading]

Wanneer ik twitter dat ik voor een evenement zoals het Feest der Letteren naar Amsterdam reis, krijg ik vaak opmerkingen als: ‘Waar doe je het allemaal voor?’ Zeker het Feest der Letteren is niet veel meer dan een grote signeersessie met twintig schrijvers en korte interviews waarvan je langere varianten in kranten als NRC terugvindt. Een goed antwoord daarop heb ik niet. Ik denk dat ik het vooral mooi vind hoe literatuur mensen samenbrengt. Zelfs bezoekers die niets kochten, kwamen toch even kijken of maakten een praatje met de schrijvers.

Literatuur heeft de kracht om mensen samen te brengen. Er hangt dan altijd een mooie sfeer die heel anders is dan de sfeer bij debatavonden of praatprogramma’s. Iedereen komt er om nieuwe boeken te ontdekken en te genieten van de inzichten die schrijvers ons met hun verhalen geven. Wie je favoriete schrijver is of welk boek je koopt, maakt dan niet uit. Het gaat erom dat je onderdeel uitmaakt van een soort ode aan het begin van een nieuw literair seizoen.

Wat ik dan vooral leuk vind, is om na afloop een reportage te schrijven die je het gevoel geeft dat je er ook echt bij was, zelfs als dat niet zo is. Je kunt hier m’n reportage over het Feest der Letteren lezen. Ik hoop dat je de bijzondere sfeer erin proeft.

Wat is voor jou een reden om literaire evenementen te bezoeken?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Zelf geef ik helemaal niet om handtekeningen, en toch was ik er zaterdag van het begin tot eind bij. De sfeer was goed! Zelf heb ik even een praatje gemaakt met Jannie Regnerus en haar boek gekocht. (Jouw aanwinsten staan trouwens ook op mijn verlanglijstje!)
    Je reportage zal ik ook lezen, ik ben benieuwd!