Focus op stress: hoe ga je om met stressvolle deadlines?

Ik kijk op de klok die hoog aan de muur hangt, een punt waar iedere student naartoe kijkt wanneer hij het even niet meer weet. De tijd weten geeft je houvast. Als je weet hoe laat het is, weet je dat de trein over negen minuten vertrekt, een college elk moment begint of een studiedag erop zit. Het geeft ook druk. Nog een uur, denk ik wanneer ik de tijd in me opneem. Nog een uur en dan moet ik de twintig pagina’s lange samenvatting in mijn hoofd hebben.

[heading margin_top=”14″]Helaas, er is geen universele manier om met stress te dealen[/heading]

Die druk is herkenbaar voor iedereen die ooit student is geweest. Tegelijkertijd is het vreemd: je voelt die druk alleen wanneer het om iets belangrijks gaat. Iets waar je waarde aan hecht, iets waarvan je wil dat het goed gaat, zoals je studie of je werk. Schrijven is belangrijk, maar dat kan ik uitstellen zonder dat het consequenties heeft. Bij een studie kan dat niet, want je hebt strikte deadlines en docenten die al honderden excuses gehoord hebben. Deadline is deadline.

Momenten waarop ik stress ervaar zijn daarom vaak tentamenweken. In die weken slaap ik weinig en breng ik veel tijd door in het studentencafé, verwikkeld in een strijd tegen de tijd: lukt het me om die samenvatting te kennen voor de klok aangeeft dat het tentamen begin? De stress uit zich in vragen. Haal ik het wel? Heb ik goed genoeg geleerd? Als ik een onvoldoende haal, welke gevolgen heeft dat dan? En wat als ik geen enkel tentamen haal, verdoe ik dan mijn tijd?

De deadlines keren elke paar maanden terug, waardoor je ermee moet leren omgaan. Echt leren, want er is geen universele manier om met stress om te gaan die voor iedereen werkt (als die methode er wel is wil ik het als eerste weten). Daarom is het goed om er eens bij stil te staan: hoe ga ik met stressmomenten om en wat helpt op zo’n moment vol druk en spanning?

[heading margin_top=”14″]Uren leren, maar óók wandelen en schrijven[/heading]

Na drie jaar studeren aan de hogeschool heb ik een aardig beeld van wat voor mij wel en niet werkt. Afleiding zoeken, uren Netflix kijken of de tentamens uit mijn gedachten bannen werkt bijvoorbeeld niet. Ik moet er doorheen. Studieboeken lezen, samenvatten, samenvattingen leren, woorden in me opnemen en begrippen eindeloos herhalen. Ik heb uren in cafeetjes nodig zodat ik met een vertrouwd achtergrondgeluid en een oneindige voorraad aan koffie geconcentreerd kan leren.

Om dat te kunnen doen, wil ik ruimte. Fysieke ruimte. Als ik stress heb, kan ik me het beste even afzonderen. Dan wil ik alleen zijn, in stilte of met zacht geroezemoes op de achtergrond, zodat ik na kan denken. Dan relativeer ik de druk, visualiseer ik wat er kan gebeuren en voel ik me beter voorbereid. Wandelen in parken is ook een manier van ruimte creëren voor jezelf. Wat ook kan helpen als het om iets ingewikkelds gaat, is het opschrijven. Wat levert stress op, waarom en wat zijn de mogelijke gevolgen? Dat geeft rust.

Als laatste heb ik het gevoel nodig dat ik er alles aan gedaan heb. Dat het nemen van ruimte geholpen heeft en de uren in cafeetjes zich terugbetalen in meer kennis over het tentamenvak. Om dat gevoel te krijgen moet ik er, als perfectionist, tijd in steken. Serieus de tentamenstof doornemen, tijd nemen om het te herhalen en de ruimte nemen die ik nodig heb. Er doorheen gaan, ruimte, opschrijven en het gevoel hebben dat ik er alles aan gedaan heb, dat helpt mij om de stress te verminderen.

Dan kan ik een uur voor het tentamen vol vertrouwen op de klok kijken. Het komt goed.

Deze blogpost is geschreven als onderdeel van de Blog NL Maand #4  waaraan ik meedoe. Geïnspireerd door de blogcursus, leg ik de komende weken de focus op verschillende onderwerpen waar ik mee te maken heb. Je op een onderwerp focussen dwingt je om er specifiek en eerlijk over te bloggen: wat vind je er echt van? Volg het met de tag #Focus.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Liesbeth Steur

    Schrijver!