Focus op doelen bereiken: waarvoor zet jij fictieve oogkleppen op?

Een verhaal nog net voor de deadline insturen, de laatste hand leggen aan een essay of de tentamenstof nog eens doornemen; het zijn momenten waarop ik de fictieve oogkleppen opzet en me zoveel mogelijk richt op het doel. Iets dat ik wil realiseren binnen bepaalde tijd en waar ik me dus volledig op moet focussen. Maar wat geef je wel aandacht als je intensief bezig bent en wat sluit je juist buiten met behulp van de oogkleppen?

Het eerste dat ik negeer als ik op een doel gefocust ben, zijn de goedbedoelde adviezen van anderen. ‘Zou je dit niet anders doen?’ ‘En dat, moet je daar nu echt mee bezig zijn? Daar heb je toch niets aan?’ ‘Je moet propranolol nemen, dat doe ik ook altijd. Dan ben je niet zo gestrest.’ Er zijn vast andere manieren waarop ik het kan doen en misschien werkt die bètablokker hart- stikke goed, maar ik heb al een manier waarop ik het doe: mijn manier. Ik heb hier al langer over nagedacht, afwegingen gemaakt en de opties tegenover elkaar gezet. Daarom vertrouw ik op mijn onderbouwde eigenwijsheid en negeer ik de adviezen.

‘Een dag vol twijfels. Op het werk of in de liefde, maar twijfels zul je hebben vandaag. Neem de tijd om over jouw twijfels na te kunnen denken en weer in harmonie met je gevoel te komen.’

Gratis kranten dienen als fijne bezigheidstherapie om de treinreis door te komen. Maar als ik een doel heb, is er iets dat ik moet vermijden. De horoscopen. De horoscoop hierboven is de mijne voor vandaag uit de Metro. Jaja, we geloven ze niet, maar toch lezen we ze. Toch éven kijken of er niets bijzonders in staat.. Nee, niet als je een doel hebt. Kijk alleen al naar degene hierboven. De tijd nemen? Echt niet, die tijd heb ik hard nodig om dat doel te bereiken.

Als laatste negeer ik, in geval van nood, de acht-uur-slaap-regel. Als volwassen persoon zou je 7,5 tot 8 uur per nacht moeten slapen, maar ik weet inmiddels dat ik soms best van die regel mag afwijken. In plaats van altijd om tien uur de laptop dicht te klappen, werk ik gerust nog een paar uurtjes door als dat nodig is. Van af en toe een paar uur minder slaap hoef je niet veel te merken. Bovendien is er volgens acteur en schrijver Jerry Seinfield altijd een oplossing:

‘We want to do a lot of stuff; we’re not in great shape. We didn’t get a good night’s sleep. We’re a little depressed. Coffee solves all these problems in one delightful little cup.’

Goedbedoelde adviezen zijn niet altijd goed voor me.
Horoscopen verdienen niet altijd aandacht.
Slaap is niet heilig.

Deadlines wel.

Deze blogpost is geschreven als onderdeel van de Blog NL Maand #5  waaraan ik meedoe. Je op een onderwerp focussen dwingt je om er specifiek en eerlijk over te bloggen: wat vind je er echt van? Volg het met de tag #Focus.

Foto door: Michele Ragone

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Liesbeth Steur

    Minder slapen dan je gewend bent kan geen kwaad zolang je die extra wakkere gebruikt voor iets waardoor je gedreven wordt. Dat geeft altijd extra energie. Dat is mijn ervaring. Dus slaap is niet heilig. Dat vind ik ook.

  • karin

    net andersom voor mij. ik ga dan juist niet te laat slapen omdat ik de volgende dag door moet en fit wil zijn. ook vermijd ik chaos en een te volle weekplanning. fijn blog!