Focus op muziek: hoe belangrijk is muziek bij het schrijven?

Als ik de eerste tonen van Seven Nation Army hoor, denk ik meteen aan het verhaal waar ik in november aan schreef. Of het in de supermarkt of bij de kapper gedraaid wordt, altijd voert het me mee naar mijn hoofdpersonage die het nummer vaak speelde op zijn gitaar. Herinneringen lijken levendiger wanneer ze opgeslagen worden met muziek. Je hoeft maar twee tonen van een nummer te horen om de bijbehorende herinnering op te halen. Hoe zit dat bij schrijven?

[heading margin_top=”14″]Kies je voor volledige stilte of harde rockmuziek?[/heading]

Het hoofdpersonage uit het verhaal waar ik het net over had, speelt gitaar en wil toegelaten worden op een conservatorium. Ik weet niets van gitaarspelen, dus om in de sfeer te komen luisterde ik wekenlang naar rockmuziek. Muziek die niet echt mijn voorkeur heeft, maar waar ik me in wilde verdiepen om het personage beter neer te kunnen zetten. De hits van The White Stripes hoorden daar ook bij. ‘A seven nation army couldn’t hold me back..’

Voor dat verhaal had ik het nodig om naar bepaalde muziek te luisteren, terwijl ik andere verhalen in volledige stilte of met cafégeluiden op de achtergrond schrijf. Voor schrijvers als Mano Bouzamour en Daan Heerma van Voss is muziek heel belangrijk bij het schrijven. Mano Bouzamour gaf pianomuziek een hoofdrol in zijn debuutroman en vergeleek schrijven met muziek maken in zijn dankwoord. Heerma van Voss zei tijdens een lezing dat hij de televisie aanzet als hij schrijft zodat hij stemmen hoort.

Sommige schrijvers zetten tijdens het schrijfproces hetzelfde album op repeat, terwijl anderen (Philip Huff bijvoorbeeld) nauwelijks muziek luisteren. Muziek kan je helpen om in een verhaal te komen, om je af te sluiten van de wereld om je heen, om in de flow te komen en om sneller te schrijven. Maar het kan je ook afleiden en uit je concentratie halen. De invloed die muziek op het schrijfproces heeft blijft vreemd, afwisselend en vooral heel persoonlijk.

Hoe belangrijk muziek is bij het schrijven? Het enige juiste antwoord is dat dat verschilt per schrijver. Probeer het uit. Zet eens de televisie aan zoals Heerma van Voss of zet het album van The White Stripes op repeat. Luisteren naar cafégeluiden? Probeer Coffitivity. Liever vogels horen tjirpen? Zet dan bosgeluiden op.

Geïnspireerd door de online Blog Away cursus, leg ik de komende weken de focus op verschillende onderwerpen waar ik mee te maken heb. Je op een onderwerp focussen dwingt je om er specifiek en eerlijk over te bloggen: wat vind je er echt van? Volg het met de tag #Focus.

Luister jij naar muziek bij het schrijven?

Foto door: Alexandra Guerson

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Ik heb voor het boek “Senta’s bruidsvlucht vaak muziek gedraaid zoals dit: https://www.youtube.com/watch?v=TZT2RRGBy2M
    Om in de stemming te komen. Ik had dat nodig omdat het een totaal het om een totaal andere cultuur en tijdvak ging.

  • Karin

    Ik merk dat wanneer ik naar John Mayer luister tijdens het schrijven (of het nu fictie is, een school assignment, blogpost, etc), dat het schrijven dan een stuk gemakkelijker en ook vooral beter gaat! Ik kan me niet herinneren dat ik ooit iets heb opgezet omdat het paste bij de verhaallijn eigenlijk, alleen met de gedachte ‘dit is lekkere schrijfmuziek’.