Voor jezelf beginnen als freelance schrijfster: hoe doe je dat?

Sylvia Kuijsten doet het: freelance schrijven en daar geld mee verdienen. Hoe begin je daarmee en waar moet je op letten? In deze gastblog vertelt Sylvia je er alles over: ‘Ik geloofde nooit dat ik het zou kunnen: schrijven voor geld. Dat mensen er geld voor over zouden hebben om mij een stukje voor hen te laten schrijven. Toch is dat wat ik tegenwoordig doe.’

Ik blog vanaf mijn dertiende, de blogwereld ken ik inmiddels behoorlijk goed. Toch duurde het even voordat ik stopte met dwalen langs verschillende blogsites en domeinen. Pas in februari 2011 vond ik eindelijk bij WordPress wat ik zocht. ‘awickedworld.wordpress.com’ werd mijn vaste stek op het web. In februari 2012 besloot ik als freelancer aan de slag te gaan. Ik veranderde mijn domeinnaam in sylviakuijsten.com, voegde pagina’s over mijn freelance werk aan mijn blog toe, liet visitekaartjes drukken en meldde op social media dat ik in te huren was voor het schrijven en redigeren van teksten.

Dat wierp al redelijk snel vruchten af, ik word maandelijks benaderd door opdrachtgevers. Vaak zijn dit commerciële bedrijven die me vragen om een advertorial te schrijven, maar ook schrijf ik columns voor verschillende sites en redigeer ik teksten voor bijvoorbeeld tijdschriften. Die afwisseling maakt het werken leuk. De opbrengsten zijn niet groot genoeg om van te leven, maar het is een leuk zakcentje. En de ervaring die je opdoet, is onbetaalbaar.

Investeren, investeren, investeren

Die opdrachten komen niet zomaar aanwaaien, je moet in jezelf investeren. Dat kost tijd en geld. Geld voor een mooie blog en visitekaartjes, tijd om artikelen te lezen over het ondernemerschap en het reageren op andermans blogs om bekendheid te creëren. Ook contacten kweken via social media is een tijdrovend klusje, maar kan je op den duur veel opleveren, zowel qua kennis als opdrachten.

Beperk je niet alleen tot keiharde euro’s

Je verdient niet alleen door euro’s op je bankrekening te zien verschijnen, denk iets verder dan dat. Gastblogs schrijven voor elkaar sites werkt erg goed, hetzelfde geldt voor linkruil. Wat ook zeker wat oplevert, is schrijven in ruil voor een wederdienst. Zo schreef ik voor Jurivies.nl columns, waarvoor ik dan gratis tentamentrainingen mocht bijwonen. Daar heb ik veel aan gehad. Ook schrijf ik voor de Tilburgse schouwburg theaterrecensies. Ik krijg een gratis kaartje, zij een recensie van de betreffende voorstelling waardoor ze weer bezoekers trekken.

Kijk goed wat bij je past, blijf bij jezelf

Neem niet klakkeloos elke opdracht aan, kijk of het bij je past. Zo kreeg ik ooit de vraag om een advertorial te schrijven van een peperdure meubelzaak in Groningen. Dat heb ik niet gedaan, het voelde niet goed. Wees echter niet bang om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Zo heb ik teksten geredigeerd voor een ADHD magazine. Ik wist weinig van het onderwerp af, maar toch lukte het prima om de teksten kritisch te bekijken én leerde ik een hoop bij. Ik krijg het blad nog steeds toegestuurd, blijft mooi om die verhalen te lezen.

Wees flexibel, maar stel grenzen

Als je wordt benaderd door een opdrachtgever, wees dan van begin af aan duidelijk over wat je wilt, wat je aanbiedt en wat je daarvoor vraagt. Hoewel er genoeg regeltjes zijn over tarieven en dergelijke, doe ik dat meer op gevoel. Pak een bedrag waar je je fijn bij voelt, doe navraag bij medefreelancers en kijk hoe een opdrachtgever daarop reageert. Probeer je zo open en flexibel mogelijk op te stellen, maar blijf wel bij jezelf. Er zijn immers genoeg bedrijven die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten.

Laat jezelf ook zien buiten de virtuele wereld, vestig aandacht op jezelf

Zelf heb ik een hekel aan netwerken. ‘Borrelen’, waarbij je met onbekenden op events en meetings awkward moet socializen, zijn absoluut niet aan me besteed. Wat ik dan doe om mezelf te laten zien? Visitekaartjes achterlaten in de bus en trein bijvoorbeeld. Briefjes ophangen op de prikborden op de campus. Tijdschriften weggeven en daar een visitekaartje instoppen. Voordeel is dat die vroeg of laat altijd door iemand gevonden worden.

Nadeel? Je kunt niet zien of het ook effect heeft. Maar: leuk is het zeker. Zo gooide ik afgelopen zomer in Zeeland een fles in het water met een brief en visitekaartje in zee, hopend dat iemand deze zou vinden. Tot nu toe heeft niemand zich gemeld, maar alleen al jezelf afvragen waar die fles zich nu zou bevinden, houdt het werk levendig. En dat is ook belangrijk.

Doe je werk uit passie

Hoewel het stiekem een droom is om van het freelancerschap te kunnen leven, is er nog één ding erg belangrijk: doe ook eens wat voor niks. Niet elk stukje tekst hoeft geld op te leveren. Je kunt ook best gratis schrijven voor initiatieven die je aanspreken. Zo schrijf ik sinds kort voor vriendinnenonline, een site waar moeders die bijvoorbeeld veel thuiszitten vanwege de kinderen, meiden die vanwege hun studie naar een andere stad verhuizen of vrouwen die graag een leuk stap- of shopmaatje willen, elkaar kunnen ontmoeten.

Niet iedereen is immers gezegend met een leuke vriendengroep en initiatieven als deze site kunnen daar op een positieve manier aan bijdragen. Dat vind ik mooi, dus schrijf ik ‘voor niets’. Zeker als je net begint is ervaring opdoen belangrijker dat wat muntgeld in je portemonnee. Je wordt er bovendien een stuk gelukkiger van.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Pingback: Voor jezelf beginnen als freelance schrijfster: hoe doe je dat? | SYLVIA KUIJSTEN()

 • Lilith_8

  Leuk en interessant artikel! Wat ik me eigenlijk vooral afvraag is het volgende: kan iedereen zomaar freelance-schrijver worden of moet je aan bepaalde vereisten voldoen?

  • ik denk dat in principe iedereen met een goed gevoel voor taal (oef, dat klinkt gelijk weer walgelijk ijdel) en de wil om voor zichzelf te beginnen freelance schrijver zou kunnen worden. Er zijn in die zin geen harde eisen voordat je jezelf zo kunt noemen voor zover ik weet.

 • Nadia van xSunkissed.nl

  Je hebt er een leuk stuk over geschreven, ik zou het ook graag willen doen maar had er door mijn studie weinig tijd voor en als ik iets doe wil ik het goed doen haha. Over een maand heb ik mijn Journalistiek & Communicatie diploma op zak en ga ik ervoor! Bedankt voor de tips!

  • Gewoon alvast wat rondkijken en mensen/bedrijven aanschrijven. Kun je gelijk aan de bak als het diploma binnen is 😉 Veel succes!

 • Ik heb (nog) geen ambitie, maar schrijven was als kind wel één van de weinige dingen die ik echt heel erg leuk vond. Wie weet komt het er nog eens van om een mooi stuk voor iemand te kunnen schrijven.

 • Rosalinde, als je nog een leuke column wil schrijven voor Freelancenetwork.be en zo praktische tips wil geven, dan ben je altijd welkom

 • Kim

  Leuk, duidelijk stuk. Geeft me zin om me er in te smijten.

 • Shire

  Een van de meest duidelijke posts die ik heb gelezen! De meeste zijn wazig en geven weinig tot geen tips over het onderwerp zelf! Top!