Waarom een frisse blik altijd nodig blijft

De eerste keer dat je achter het stuur zit. De eerste keer dat je een artiest live ziet. De eerste keer dat je een Disney park bezoekt. De eerste keer dat je bij een organisatie binnenkomt. Op dat moment heb je iets dat anderen niet hebben: een eerste gevoel, een eerste gedachte en een zogeheten frisse blik. Met die blik vallen dingen op. Dingen die gek of anders zijn. Dingen die misschien beter, sneller, slimmer of mooier kunnen.

Dingen die voor insiders heel normaal zijn, terwijl jij je wenkbrauwen fronst. Ik verbaas me erover hoe snel je die blik kwijt bent. Hoe snel iets ‘gewoon’ is en je eraan went. Ik merk het tijdens stages: van tevoren doe je je best om het bedrijf zo goed mogelijk te leren kennen en dan weet je nog maar de helft. Terwijl je, als je er eenmaal zit, binnen een paar weken precies weet wat de organisatie doet en waar het voor staat.

Je wordt erdoor opgeslokt. En vaak heb je dat niet eens door.

Tot je tijdens een terugkomdag met andere studenten praat en ze vragen hoe je stage is. Bij welke organisatie je zit. Wat die organisatie doet en wat jouw taken zijn. En je je ineens afvraagt: hoe leg ik dat zo simpel en begrijpelijk mogelijk uit? Een docent verwoordde het zo: ‘Voordat je aan je stage begint, zit je alleen op een eiland. Je weet niets. Aan het einde van je stage moet je weer terug naar dat eiland om kritisch naar de stage kunnen kijken.’

Ik begon ook op dat eiland. In het begin bang om een verkeerde stap te zetten en bij de haai terecht te komen die er omheen cirkelt. Maar nu ik er eenmaal vanaf ben, is het niet meer zo makkelijk om weer op het eiland te komen.

Je kunt iets niet meer ontweten. Doen alsof het de eerste keer is terwijl je ergens al maanden bent, kan niet. Daarom krijg je als stagiair ook zoveel vragen: wat vind je hiervan? Wat is je mening hierover? Hoe ziet dat eruit? Als stagiair heb je die eerste blik nog. Heel even.

Want voor je het weet, ben je van het eiland af en kun je je niet meer voorstellen dat je erop zit. Dan is jouw blik ook een tweede, derde of twintigste. Niet meer nieuw. Niet meer zo fris. Dan ben je ineens een insider die precies weet waar collega’s het over hebben.

Het blijft gek dat dat moment altijd sneller komt dan je denkt.

Foto door: Thomas Lefebvre

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.