Tekenen

Waarom het belangrijk is om fysiek ruimte te maken voor creativiteit

‘Wat voor werk doe je?’ Voordat het meisje tegenover me antwoord kon geven, werden cocktails in onze handen gedrukt. ‘Proost!’ zei een jongen die ik vaag herkende als vriend van de jarige. Daarna liep hij weg. Ik zette het glas op tafel en vervolgde het gesprek. ‘Ik ben grafisch vormgever,’ zei ze. ‘Gaaf!’ riep ik. ‘Maak je ook websites? En illustreer je boeken?’ Ze knikte. Hoewel ongedwongen gesprekken op verjaardagen meestal beginnen en eindigen met de vraag ‘waar ken jij de jarige van?’, werd dit gesprek echt interessant.

[heading margin_top=”14″]’Ik heb al een jaar geen tekeningen gemaakt,’ bekende ze.[/heading]

Ik vertelde over mijn blog, zij praatte over gebruiksvriendelijkheid en kleurgebruik op websites. ‘Is dat ook je hobby?’ vroeg ik. ‘Websites ontwerpen en illustreren?’ Ze twijfelde voor ze antwoord gaf. ‘Soort van. Ik teken en schilder graag.’ ‘Gaaf,’ herhaalde ik. ‘Heb je voorbeelden?’ Ze noemde haar website, waar onder andere bovenstaande verftekening van Afrikaanse vrouwen te vinden was. ‘Ik heb het alleen al een jaar niet gedaan,’ bekende ze.

Hoe kun je iets dat je zo leuk vindt een jaar lang niet doen? Ik besloot het haar te vragen. ‘Druk, denk ik. Ik werk veertig uur in de week en als ik thuiskom is mijn vriend er. Dan kan ik me niet meer op een tekening concentreren.’ Hoewel ik geen baan heb van 40 uur in de week, klonk het herkenbaar. ‘Heb jij ook stilte nodig wanneer je tekent?’ vroeg ik. Ze keek me verrast aan. ‘Ja!’ zei ze. ‘Dat is het. Ik heb stilte nodig, als mijn vriend in dezelfde ruimte is lukt het niet.’

Dat het echt belangrijk is om een plek te hebben waar je ongestoord creatief kunt zijn, bleek opnieuw tijdens een Google Hangout met andere bloggers. ‘Zitten jullie allemaal op jullie schrijfplek?’ vroeg iemand. Iedereen knikte. De één zat in een werkkamer, de ander achter een bureau en weer een ander op de bank in de woonkamer. We hadden een vaste plek om te schrijven, een plek waar de creatieve stroom op de een of andere manier sneller op gang kwam.

[heading margin_top=”14″]Creativiteit heeft ook die fysieke ruimte nodig[/heading]

Ik heb zo’n plek ook. Een heel voor de hand liggende plek: mijn kamer. Als ik ongestoord wil schrijven hoef ik alleen maar de deur op slot te doen. Het meisje dat ik op de verjaardag ontmoette, had zo’n plek niet. Ze deelde een appartement met haar vriend en kon alleen tekenen wanneer hij een avond in de week voor zijn sport trainde. De andere dagen lukte het niet, had ze te weinig persoonlijke ruimte om ‘haar ding’ te kunnen doen.

Ooit schreef ik dat creativiteit mentale ruimte en rust nodig heeft. Daar kom ik op terug. Je hebt niet alleen ruimte in je hoofd, maar ook fysieke ruimte nodig. Een ruimte waarin je je af en toe even terug kunt trekken. Een ruimte waarin het goed voelt om iets te creëren, waarin je met jezelf bent en niemand over je schouder meekijkt. Waarin het stil is wanneer jij dat wil, waar je favoriete playlist opstaat wanneer jij dat wil en waar het eruit ziet zoals jij het wil.

Maak ruimte voor je creativiteit. Niet alleen in je agenda, maar ook in je (ouderlijk) huis. Ik hoop dat de grafisch vormgeefster dat ook zal doen zodat ik weer van haar tekeningen kan genieten.

Heb jij een schrijfplek?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Laura Vlaanderen

    Ik heb twee werkplekken in huis: de bank & de werkkamer boven. Stilte heb ik niet nodig, ik sluit mezelf wel af. Ik kan glimlachend aan het werk zijn terwijl vriendlief en hond aan het stoeien zijn. Of boven op de werkkamer een fotoshoot bewerken terwijl vriendlief zijn DJ-set daarnaast aan het uitproberen is.

    Op kantoor is het zo nodig nog drukker, dus ik ben wel wat gewend 🙂

  • Lilith_8

    Ik heb geen vaste schrijfplek, maar ik zou beter zo’n plek maken. ik merk dat ik me haast schaam als ik schrijf waar anderen bij zijn. En tegelijk schaam ik me om me te gaan afzonderen. Vreemd, hé.