De laptop als ultiem gebruiksvoorwerp: hoe ik hem gebruik, maakt het uniek

Toen ik me door de zee van mensen (als je je daar niets bij kunt voorstellen, moet je tijdens een BTW actie naar de Mediamarkt gaan) naar de laptopafdeling van de Mediamarkt bewoog, voelde ik me zoals een zwangere vrouw zich moet voelen wanneer ze babyspullen koopt. Verliefd. Intens gelukkig. Vol verwachting. Vastbesloten iets geweldigs mee naar huis te nemen. Alleen was ik hier niet voor babyspullen, maar voor een nieuwe laptop.

[heading margin_top=”14″]Een laptop als uniek gebruiksvoorwerp[/heading]

Toch lijkt het op elkaar. Net zoals zwanger worden is het aanschaffen van een laptop een weloverwogen keuze. Beide zijn, op een bepaalde manier, investeringen in jezelf en in de toekomst. Dus dacht ik er lang over na, schreef de voordelen op, verzon argumenten waarmee ik mezelf overtuigde dat ik echt een nieuwe laptop nodig had, keek naar verschillende modellen, vergeleek ze met elkaar en bepaalde een budget.

Blogcoach Karin Ramaker gaf als opdracht een stuk schrijven over een gebruiksvoorwerp wat voor mij onmisbaar is bij het werk dat ik doe. Het liefst iets dat mij anders maakt dan mensen die hetzelfde doen. Schrijven over mijn laptop leek me niet echt uniek. Tegenwoordig gebruikt bijna iedere schrijver of blogger een laptop. Het model is misschien anders, maar de vorm hetzelfde. Tot ik dacht aan de dag waarop ik mijn laptop ging kopen.

Terwijl ik me oriënteerde op de verschillende laptops, bedacht ik me hoe grappig het is dat iedereen op de laptopafdeling hetzelfde product kocht (een laptop) voor een ander doel. De één kiest voor een laptop met een klein scherm, de ander zoekt een goede videokaart of wil er een specifiek programma op kunnen draaien. Van tevoren had ik een eisenlijstje gemaakt: groot scherm (want: teksten goed kunnen lezen), fijn toetsenbord (want: veel schrijven), veel geheugen en een lange batterijduur.

Hoewel ik misschien met dezelfde laptop thuis zou komen als tien andere schrijvende studenten, zou ik hem wel anders gebruiken, er anders mee omgaan. Dat maakt het voor mij een uniek gebruiksvoorwerp. Zorgvuldig uitgekozen door mezelf, op basis van mijn wensen zodat ik er zo goed mogelijk mee kan werken. Het werd een Asus N750JV-T4055H. Het lichtgevende toetsenbord haalde me over. Inmiddels zijn niet alleen mijn redenen om voor deze laptop te kiezen uniek, maar is ook de inhoud persoonlijk.

[heading margin_top=”14″]Wat onderscheidt mijn laptop van anderen?[/heading]

Het onderscheid zit niet per se in het model, maar in wat er op de laptop staat en hoe ik hem gebruik. De tabbladen die altijd openstaan en mijn bureaublad achtergrond (een kunstwerk – nadeel van een groot scherm is dat niet elke afbeelding er uitgerekt goed uitziet). De programma’s die ik veel gebruik, de applicaties die ik geïnstalleerd heb en de tijd die ik erachter doorbreng.

Ik gebruik mijn laptop voornamelijk om te bloggen en te schrijven. Daarnaast open ik mijn mail en bekijk ik Twitter. Dit betekent dat er een aantal programma’s en applicaties zijn die m’n laptop voor mij uniek maken. Zo heb ik ZenWriter geïnstalleerd, een geweldige tekstverwerker. Op mijn bureaublad staat Evernote, voor ideeën die me te binnen schieten en Spotify voor rustige muziek bij het schrijven. Ook Twitter en Gmail zijn maar een klik van mijn aandacht verwijderd.

Ja, mijn laptop is mijn ultieme gebruiksvoorwerp. Eerst dacht ik dat het mijn opschrijfboekje was, maar zonder laptop kan ik niet publiceren, heb ik geen ZenWriter en is het schrijven ineens heel eenzaam. Om te schrijven heb ik mijn laptop nodig. Net zoals een zwangere vrouw een kind nodig heeft om haar moedergevoelens in kwijt te kunnen en ervoor te zorgen, heb ik een laptop nodig om mijn werk – het schrijven, bloggen – te kunnen doen en mijn verhalen te delen.

Inmiddels weet ik dat het een goede investering was. Nog elke dag kruip ik erachter om het verlichte toetsenbord te gebruiken. En dan voel ik me verliefd. Intens gelukkig.

Deze blogpost is geschreven als onderdeel van de Blog NL Maand #3  waaraan ik meedoe.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.