Geconcentreerd schrijven doe je met Ommwriter en ZenWriter

Onderzoekers menen dat je geen tv moet kijken in de slaapkamer, omdat je hersenen de slaapkamer dan niet meer associëren met rust, maar met activiteit. Ik geloof dat je om diezelfde reden niet in een tekstverwerkingsprogramma zoals Word of het primitieve Kladblok moet schrijven.

[heading margin_top=”13″]Word bezorgde je slaaptekort en onvoldoendes[/heading]

Word is het programma waarin je al verslagen, werkstukken en misschien zelfs die verdomde scriptie geschreven hebt. Waar je hele avonden en zelfs nachten in gewerkt hebt om een voldoende te halen en vervolgens te schelden wanneer je een vier terugkreeg. Met irritante assistentes die elke twee seconden je aandacht opeisten en een onwerkbare eigen wil.

Ik associeer Word dan ook met slaaptekort, het missen van feestjes en het schrijven van tekst die door beoordelaars alleen gescand wordt.

Daarom schrijf ik er niet in, want als ik schrijf wil ik enthousiast worden. Ik wil opgaan in mijn schrijfwerk, dat heerlijke gevoel voor nieuwe ideeën de ruimte geven en mijn koffie koud laten worden.

Zenwriterprintscreen

[heading margin_top=”14″]Schrijven met heerlijke typemachine-geluiden[/heading]

Schrijven zonder afleiding, onnodige functies en menuknoppen die het beeld vullen. Het kan met Ommwriter en ZenWriter.

Deze schrijfprogramma’s vullen je scherm en blokkeren daarmee alle binnenkomende mails of tweets, spelen rustige muziek af voor uiterste concentratie en laten menuknoppen verdwijnen zodra je de eerste woorden tikt.

Je schrijft in besneeuwde landschappen of op een uitgestorven strand. Met heerlijke typemachine-geluiden wanneer je vingers het toetsenbord raken en prachtige lettertypen waardoor je vanzelf enthousiast begint te schrijven.

Ommwriterprintscreen2

Je wordt vanzelf een echte schrijver. Zo’n enthousiaste, die echt schrijft. Die woorden tikt, zinnen vormt en verhalen vertelt. Met een klein beetje hulp van mooie tekstverwerkingsprogramma’s.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Lilith_8

  Ik schrijf persoonlijk graag in windows live writer. Ik heb dat gekoppeld aan mijn blog waardoor ik in dat programma dezelfde lay-out heb als op mijn blog. Het zijn smallere kolommetjes en bloggen wordt ook met vrije tijd geassocieerd. Ik denk wel niet dat ik volledige romans in dat programma zou kunnen schrijven.
  Zijn de programma’s waar je het over hebt trouwens betalend? En welk programma gebruik jij?

  • Linda Rosalinde Markus

   Dat is ook een goeie! Ommwriter voor PC is nog een tijdje gratis, voor Apple apparaten kost het wel geld. ZenWriter heeft een trial version, maar kost een tientje als je ‘m besluit aan te schaffen. Overigens vind ik het dat meer dan waard.

 • Offline vind ik het fijn om te schrijven in WriteMonkey. Alle afleidingen weg en typen maar! Naar aanleiding van dit artikel heb ik ook Ommwriter gedownload en ik moet er nog even aan wennen 😉

  • Linda Rosalinde Markus

   Dan is WriteMonkey misschien ook een goede tip voor iedereen die liever niet voor dat soort softwares betaalt. Bedankt voor het delen!

 • Nanouk van Gennip

  Wat een goeie tip! Ik ga het eens even uitzoeken en uitproberen:)

 • Leuke tips! Ik ga ze uitproberen. Ik weet alleen niet of ik blij word van typemachine-geluiden, ook dat lijkt mij heel erg afleiden.
  Mijn blogs schrijf ik overigens altijd in WordPress zelf. Gewoon de schermvullende weergave aan en weg is mijn afleiding.

  • Linda Rosalinde Markus

   Je kunt de typemachine-geluiden ook uitzetten, net zoals de rustgevende muziek. Je kunt het dus gewoon naar je wensen aanpassen, al werken die geluiden voor mij juist stimulerend. Blogs schrijf ik ook vaak in WordPress, maar (korte) verhalen en dat soort dingen in ZenWriter.

 • @filobeet

  Ommwriter voor de iPad wat een leuk programma
  Schrijven met een muziekje
  Maar als ik wat geschreven heb waar blijft dat?
  hoe kopieer ik het naar bv een blog?

  @filobeet

  • Linda Rosalinde Markus

   Wat je schrijft kun je heel makkelijk kopiëren. Als het goed is kun je het document ook vinden in het mapje van Ommwriter.

 • Pingback: Zeven onmisbare tools om te gebruiken tijdens NaNoWriMo | Passie voor SchrijvenPassie voor Schrijven()

 • Pingback: Met deze twaalf tips schrijf je volgend jaar wél vijftigduizend woorden | Passie voor SchrijvenPassie voor Schrijven()