Gedurfd bloggen is vanaf nul beginnen

Ik heb er een gewoonte van gemaakt om in de trein boeken te lezen. Mezelf even onderdompelen in een andere wereld vlak voordat het werk begint, of juist net nadat het geëindigd is. Op dit moment ben ik bezig in Dit kan niet waar zijn van Joris Luyendijk. Hij dook twee jaar onder in de Londense financiële wereld om uit te zoeken hoe die wereld werkt. Wat er misgaat. Hoe groot de invloed is. En dat deed hij als blogger voor The Guardian.

Die krant vroeg Luyendijk of hij een blog over de financiële wereld wilde schrijven. Dat deed hij en nu de twee jaar voorbij zijn, is er een boek. Het mooiste aan het boek vind ik dat het zo ongelofelijk simpel is. Zonder kennis van die wereld kun je hem toch leren kennen. Jargon (fat finger is mijn favoriet) is ineens begrijpelijk en om de financiële wereld uit te leggen, noemt Luyendijk het een planeet die uit drie overlappende delen bestaat. Oh, simplicity.

Dat hij het zo heeft kunnen schrijven, komt omdat hij er zelf zonder kennis heenging. Dat is bijzonder, want de meeste mensen doen het andersom. Ze schrijven pas ergens over als ze er veel over weten. Ook bloggers doen dat: ze kiezen voor een onderwerp waar ze al heel veel vanaf weten. Daar jarenlang stukjes over schrijven wordt dan soms saai, omdat je niet meer weet waar je het over moet hebben om het voor jezelf spannend te houden. Gek, eigenlijk, want een blog is juist heel geschikt is om vanaf nul te beginnen.

[heading margin_top=”14″]Toegeven dat je niets weet, maakt je kwetsbaar[/heading]

Volgens mij is dat een verschuiving van de laatste tijd. Bloggen begon ooit wel vanuit een interesse. Als manier om die interesse met anderen te delen op een laagdrempelige manier. Je vastbijten in een onderwerp en daar steeds meer over te weten komen. Lezers die met je meegroeien. Nu lijkt het alsof we steeds meer bloggen vanuit kennis. Niet ‘Wat vind je echt leuk?’ maar ‘Waar weet je veel over?’ is belangrijk. Die antwoorden zijn lang niet altijd hetzelfde.

De manier waarop Luyendijk zijn banking blog is begonnen, is daardoor niet echt vernieuwend. Maar hij is wel de eerste één van de weinigen die openlijk terugkeert naar die basis. Misschien komt dat omdat je jezelf kwetsbaar opstelt door toe te geven dat je niets weet. Dat je op nul begint, terwijl iedereen om je heen al vijf stappen verder lijkt te zijn. Zij begrijpen het toch? Dus dan zal het wel aan jou liggen.

Nu zijn boek gepubliceerd is, halen veel lezers vast opgelucht adem. ‘Zie je wel, ik ben niet gek dat ik niets van dat wereldje begrijp.’ Op nul beginnen, kwetsbaar durven zijn, eerlijk toegeven dat je iets wil begrijpen maar het nu nog niet kunt. Het lijkt simpel, maar het is ook gedurfd.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Ik wil dat boek ook echt een keer lezen. Alleen maar goede dingen over gehoord.
    Wat het bloggen betreft: daar heb je ook gelijk in. Je bent met iets wat je leuk vindt vaak bezig en als je nieuwe dingen ontdekt, wil je dat net vaak delen. Ideaal daarvoor is toch een blog?

  • karin

    Ik heb gisteren Tegenlicht gekeken over de bankgeheimen en zijn interview. Interessant. Maar wat je aanstipt is helemaal waar, over blogonderwerpen. Terug naar de ‘roots’ van bloggen is misschien wel een onderwerp voor deze nieuwe blogmaand! #check

  • Leuk! Leest ook lekker weg dus? Ik ben nu inmiddels een stapje verder met mijn eigen blog, maar sta echt nog bij square one. Goed om te lezen dat ik dus niet de enige ben 🙂

  • Pingback: Wat je als blogger kunt leren van de Keuringsdienst van Waarde - Elja Daae()