Geluk

Waarom zoeken naar geluk juist ongelukkig maakt

Schrijven maakt gelukkig. Dat is iets waar ik al heel lang van overtuigd ben, en na het zien van de prachtige uitzending van Zomergasten met schrijfster Griet Op de Beeck, is die overtuiging nog sterker. Schrijven is een mooie en onschuldige manier om een plek te geven aan alles wat je meemaakt, je wereld te verruimen en in de levens van wildvreemden te stappen. Tegelijkertijd kun je je afvragen: schrijven maakt gelukkig, maar wil je wel naar geluk streven?

Geluk versus intensiteit
Geluk lijkt een universeel basisrecht. We hebben er allemaal recht op en zijn er ook allemaal naar opzoek. In de grote dingen, kleine dingen, boeken, kunst, relaties; we all want to be happy. Sterker nog, mijn eerste kat noemde ik Lucky, omdat ik – na lang zeuren bij mijn ouders – vond dat ik geluk had dat hij bij ons mocht komen wonen. Geluk is iets moois, maar ook iets moeilijks: als we het niet vinden, is dat onze eigen schuld. Het leven is maakbaar, er zijn kansen genoeg en we leven in een tijd van oneindige mogelijkheden – dus hup, wees gelukkig.

Griet Op de Beeck stelde dat schrijven haar een gelukkiger mens maakte – en dat was een bevrijdende ontdekking na haar ongelukkige en moeilijke jeugd. Maar geluk zelf, dat vond ze een ‘overroepen’ concept:

‘Ik probeer vooral te streven naar intensiteit, omdat ik dat veel interessanter vind. Dan mag het ellendige en het mooie allemaal naast elkaar bestaan.’

Die uitspraak raakte me. Geluk versus intensiteit. Volgens het woordenboek is intensiteit een belevingswaarde, een woord dat iets zegt over hoe je iets ervaart. Intensiteit wordt ook uitgelegd als ‘kracht’ en ‘hevigheid’. Intens leven zou dus kunnen betekenen dat je het leven in alle hevigheid ondergaat – of het nu mooi, verdrietig of daar ergens tussenin is.

Volgens mij heeft het veel te maken met acceptatie. Accepteren dat je niet altijd gelukkig kunt zijn, dat er (korte) momenten zijn van hevige blijdschap en eveneens van intens verdriet. Het hoort erbij, je hoeft niet in alles geluk te vinden. Hoe maakbaar het leven ook is, soms zijn er omstandigheden waar je geen invloed op hebt en die wél voor een deel jouw (on)geluk bepalen.

Altijd gelukkig zijn is een onmogelijk streven, maar intens leven en accepteren dat daar zowel gelukkige als minder gelukkige momenten bij horen, klinkt al een stuk haalbaarder.

Foto credits: Irene Dávila

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Ik heb mijn visie op geluk ook verandert… ik wil niet meer perse gelukkig zijn, maar wel intens leven. En daarom vind ik dit best een interessant stuk!

  • diana

    Dit beschrijft ook echt wel hoe ik het ervaar. Ik ben zelf net een blog begonnen over mijn reis naar geluk door te schrijven. http://www.gelukschrijven.wordpress.com
    Ik ben zelf nieuw in het schrijven, maar ben erachter gekomen dat het mij gelukkig maakt. Ik heb ook net jouw boek over bloggen gedownload, hartelijk dank daardoor!
    Groetjes Diana