Lees ‘Dromen, durven, doen’ om eindelijk je goede voornemens te realiseren

Als je in 2015 één non-fictie boek leest, lees dan ‘Dromen, durven, doen’ van Ben Tiggelaar. Het is geen fictie, maar een boekje waarmee je leert hoe je jouw gedrag blijvend kunt veranderen. Ik wil deze tip nu meegeven, omdat het nieuwe jaar bijna begint en we weer allerlei goede voornemens bedenken. De kans is groot dat het voornemen dat je vanavond bedenkt nooit resulteert in een gewoonte of gedragsaanpassing. Hoe komt dat en wat kun je eraan doen?

Elk jaar bedenk ik een paar goede voornemens die ik echt wil volhouden. Zo roep ik al jaren dat ik dit jaar echt meer tijd aan het schrijven van fictie ga besteden (al is dat in 2014 redelijk goed gelukt) en dat ik mijn rijbewijs ga halen. Het afgelopen jaar haalde ik mijn rijbewijs ook echt. Na een tijdje was ik het zo zat dat ik bleef lessen maar steeds geen rijexamen aan durfde te vragen, dat ik een knop omzette. Gelukkig werkte dat, maar meestal is het niet zo makkelijk om je aan een goed voornemen te houden.

‘Veel dingen die we in ons dagelijks leven doen, willen we eigenlijk niet. En veel dingen die we eigenlijk willen, doen we niet.’

– Ben Tiggelaar

We willen zoveel, maar we doen het niet. In eerste instantie denk je: gek, eigenlijk. Als je iets wilt, doe je het toch gewoon? Maar na het lezen van het boekje begrijp je beter hoe gedrag werkt en waarom het dus niet zo simpel is als iets ‘gewoon doen’. Er zijn veel boeken die inzicht geven in je gedrag, maar Ben Tiggelaar helpt je ook echt op weg om je doelen te bereiken. Het boekje helpt je dus niet alleen om je gedrag te veranderen, maar ook om te bepalen welk gedrag voor jou de moeite waard is en hoe je obstakels tijdens het veranderproces overwint.

Voor mij was het boekje een eyeopener. Af en toe blader ik erin om mezelf eraan te herinneren dat gedragsverandering niet vanzelf gaat. En om te bepalen wat ik echt wil veranderen, waar de prioriteit moet liggen. Ik zou er meer over willen zeggen, maar ik wil je vooral aansporen het vooral te lezen. Veel dingen die we doen, willen we niet. Veel dingen die we willen, doen we niet.

Kunnen we dat in 2015 omdraaien?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.