Bloggids

Gratis bloggids voor studenten ‘Blog on!’ nu verkrijgbaar

Vanaf het moment dat ik begon met bloggen probeerde ik anderen ook zover te krijgen. Een goede vriendin hield het even vol, mijn vriend wilde er niets van weten en medestudenten keken me glazig aan. ‘Bloggen, wat moet je daarmee?’ Om mijn enthousiasme te delen en zoveel mogelijk studenten aan het bloggen te krijgen, schreef ik de bloggids Blog on! die vanaf nu gratis te downloaden is.

Eerlijk: ik had nooit gedacht dat ik een boek zou schrijven over bloggen. Ten eerste blijft schrijven iets waar ik consequent te weinig tijd voor vrijmaak (ironisch, gezien de naam van mijn blog) en ten tweede zijn er al ontelbaar veel boeken over bloggen. Wat kon ik, een student met slechts vijf jaar blogervaring en geen honderdduizenden bezoekers, daaraan toevoegen?

(Als je die gedachte lang genoeg de overhand laat nemen, komt er helemaal niets meer uit je vingers, dus een tip tussendoor: geloof altijd in het project waar je mee bezig bent en houd jezelf voor dat jij de meest geschikte persoon bent om dit te doen. Dan komt het goed.)

Gelukkig heb ik weer andere punten, zoals veel liefde voor het medium, een hoop enthousiasme om met anderen te delen en door de jaren heen heb ik zoveel gelezen over bloggen en nieuwe media dat ik behoorlijk wat kennis heb verzameld waarmee ik beginnende bloggers verder kan helpen. Het project kreeg pas echt vorm toen een docent van de Haagse Hogeschool serieus met bloggen aan de slag ging. Hij wilde bloggen onderdeel maken van een vak voor eerstejaarsstudenten (good thinking!) en vroeg me mee te denken. Dat resulteerde in een aantal – inmiddels verouderde – video’s met blogtips en het geven van feedback aan de studenten.

bloggids

Tips en feedback zijn leuk, maar hoe help je studenten echt verder? Hoe krijg je ze echt aan het bloggen? Vanuit die vraag ontstond het idee om een praktische gids te maken over bloggen – met een quick start achterin, zodat studenten direct aan de slag kunnen en weten waar ze moeten beginnen. Van idee tot bloggids kostte me uiteindelijk een aantal maanden waarin het project beetje bij beetje vorderde en vorm kreeg. En nu is het af. Eindelijk kan ik de gids met je delen.

Ik zou liegen als ik zeg dat ik er niet trots op ben. Dat ben ik namelijk wel. Het is volgens mij het grootste schrijfproject tot nu toe dat ik ook echt heb afgemaakt. Ik ben trots op de vormgever, op de bloggers die hebben meegewerkt in de vorm van een interview en op mijn vriend die alles honderd keer heeft moeten aanhoren en doornemen – en dat gelukkig met veel liefde wilde doen.

Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen de gids delen en dat studenten de gids downloaden zodat het bloggen straks ook onder studenten een gewoonte is. Let’s spread the blogvirus & blog on!

Nieuwsgierig naar de bloggids? Je kunt ‘m hier gratis downloaden.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Ik heb hem alvast gauw gedownload en ben er gigantisch nieuwsgierig naar 🙂

  • Wat leuk, Saar! Ik vind het heel spannend om ‘m de wereld in te slingeren, maar ik ben heel blij met dit soort reacties. Laat je me weten wat je ervan vindt? 🙂

 • Meteen gedownload! Ik kan niet wachten om ‘m dit weekend door te spitten. Dankjewel voor het delen.

  • Echt heel leuk om te horen! Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt, laat je nog iets horen als je ‘m doorgespit hebt? 😉

   • Super inspirerend! Ik vind het een hele praktische gids die veel aspecten van het bloggen omvat. Ik blog nu acht maanden en heb mijn blog-backlog aangevuld met een aantal tips uit je gids. En meteen nog meer zin verder te gaan met bloggen. Je plezier in het bloggen spat er echt van af en is heel aanstekelijk.

    Voor deze digitale versie lijkt het me trouwens handig als ik vanuit de inleiding direct door kan springen naar de hoofdstukken (ik weet niet of dat makkelijk kan?). En niet alle urls werken (maar ik heb niet bijgehouden welke, oeps).

    Nogmaals dankjewel voor het delen!

 • Lotte Harmans

  Ik heb je website net gevonden door een lesplanning, ik las dat je misschien binnenkort gastdocent zou zijn op De Haagse Hogeschool. Net stukjes uit de bloggids gelezen en tot nu toe vind ik het erg leuk!