Gastcollege Gus Maussen van Arttown: ‘Creatief schrijven is mijn fulltime baan’

‘Niets is vervelender dan dat je terugkomt van vakantie en een vriend vraagt: ‘Ben je naar dat museum geweest? Dat is echt fantastisch.’ En dat je dan denkt: daar wist ik niks van.’ Vanuit de behoefte om geen spectaculaire tentoonstellingen meer te missen, begon Gus Maussen de website Arttown, een gids die je het actuele kunstaanbod in steden laat zien. Hij gaf het afgelopen jaar een gastcollege op de Haagse Hogeschool over zijn werk als redacteur.

Met Arttown mis je nooit meer een fantastische tentoonstelling in culturele steden als Amsterdam, Londen, Parijs en New York. Op de website zie je een selectie van alle tentoon- stellingen. Gus Maussen bezoekt alle tentoonstellingen en bekijkt ze vanuit zijn doelgroep. Als hij het mooi vindt, is de kans groot dat je het terugziet op de website. Is een tentoonstelling slecht, dan schrijft hij er niet over. Zo bezoekt, selecteert en verzamelt Arttown tentoonstellingen die de moeite waard zijn.

Naamloos

Arttown heeft meerdere parttime redacteuren in dienst en geeft elke tentoonstelling een sterwaardering, variërend van 1 tot 5 sterren. ‘Het is ontstaan vanuit mijn interesse in kunst en cultuur en de frustratie dat je lang moet Googelen om te weten welke tentoonstellingen je gezien moet hebben. Ik heb eerst bij het Van Gogh museum gewerkt. In de avonduren en weekenden werkte ik aan Arttown. Nu is dat mijn fulltime baan.’

Ik vroeg Gus Maussen naar wat er nodig is om het werk te kunnen doen wat hij doet. ‘Je moet begrijpen waar het over gaat en je echt interesseren voor kunst en cultuur. Daarnaast moet je creatief en aantrekkelijk kunnen schrijven.’ Ook moet je weten hoe je een tentoonstelling via Facebook en Twitter onder de aandacht brengt. ‘Op Facebook moet je beknopt, creatief, origineel en visueel zijn. Voeg altijd een foto toe aan je bericht. Op Twitter moet je de limiet van 140 tekens in de gaten houden en @ en # gebruiken voor effect.’

Tips van Gus Maussen om creatief te schrijven:

  • Denk heel goed na: waar gaat het om?
  • Vraag jezelf tijdens het schrijven af: wat staat hier, wat is de kern van de boodschap?
  • Schrijf veel om de vaardigheid te ontwikkelen
  • Zorg dat je je interesseert voor het onderwerp waar je over schrijft
  • Bekijk je eigen teksten regelmatig en oefen veel

Met Arttown laat hij zien dat je schrijven heel goed kan combineren met een andere interesse om er werk in te vinden. Zijn website wordt nu gesponsord door bijvoorbeeld banken, hotels en restaurants, waardoor hij zijn eigen werk kon creëren. Schrijven hoeft niet op zichzelf te staan, creatief schrijven in combinatie met een interesse kan uitgroeien tot een volwaardige baan.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.