Verjaardag als reminder: let op, maak er iets van

Mijn vriend heeft de gewoonte om de avond voor zijn verjaardag oliebollen te bakken. Eerst vond ik het vreemd, maar inmiddels begrijp ik het. Een verjaardag is een soort tweede nieuwjaarsdag. Een moment om terug te blikken op het afgelopen jaar en een reminder aan jezelf: let op, de tijd gaat snel, maak er wat van.

Het is gek hoe dat beeld van verjaardagen in de loop der jaren verandert. Als kind is het vooral leuk omdat je mag trakteren (yum!), daarna gaat het om de cadeautjes en om de customized taart (opnieuw: yum!) en nu is dat ineens allemaal niet meer zo belangrijk. Tuurlijk, ik ontken niet dat ik een grote hazelnoottaart bij Maison Kelder heb gehaald (aanrader!), maar het gaat niet meer om de taart die je bestelt of de gevraagde cadeaus die je wel of niet krijgt.

Voor mij is het een moment om te dromen (waar sta ik volgend jaar?), plannen te maken (nu ik 22 ben, ga ik..) en tijd door te brengen met de mensen die ik graag om me heen heb. Een soort nieuwjaarsdag, maar dan voor jezelf. Een dag zonder verplichtingen die helemaal kunt inrichten zoals jij wilt. De één doet dat met oliebollen, de ander met taart of met een groot feest.

Een verjaardag is niets anders dan het verstrijken van de tijd vieren en bewust gelukkig zijn met al het moois dat je hebt meegemaakt en de mensen die je om je heen hebt. Eerst kon ik niet wachten tot de tijd versnelde, inmiddels blijf ik het liefst zo lang mogelijk een bepaalde leeftijd. Lekker jong zijn, voorlopig nog niet aan verwachtingen hoeven voldoen. Maar dat kan niet, de tijd stopt niet en iedere verjaardag is een herinnering aan dat gegeven. En als dat er toch is, waarom zou je het dan niet vieren en besluiten er blij mee te zijn?

Ik ga de taart aansnijden. Dat is alvast het eerste geluksmomentje van dit nieuwe jaar.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Bedankt voor je blog en reminder! Ik ben nu nog 36 minuten jarig, daarna moet ik weer je jaar wachten. Vind ik niet erg, maar ik ga nog wel even bedenken wat ik komend jaar allemaal wil doen!
    Daphne
    http://quidame.nl