Het creatieve proces stimuleren vanaf een paardenrug

10.46 am, op de rug van Cherokee

Ik geef een zacht schopje en klak met mijn tong om het paard aan te sporen zijn tempo te versnellen. ‘Kom op, jongen,’ fluister ik, terwijl ik voel hoe de spieren van het dier zich onder me bewegen. Achter me hoor ik het geluid van dravende hoeven.

De grond waar we op rijden is gebarsten. Erop groeien cactussen en andere planten die weinig water nodig hebben. Rechts van me zie ik een prachtig meer waar mangrove groeit. Erin staan flamingo’s op één roze poot te zoeken naar iets eetbaars. ‘Cherokee,’ zeg ik, ‘ga maar.’

Ik laat de teugels door mijn handen glijden en geef hem meer ruimte terwijl hij achter de andere paarden aan draaft. ‘Geef hem een schopje!’ hoor ik de rancheigenaresse roepen. ‘Doe ik!’ Cherokee is het grootste paard en kan in draf de galopperende anderen makkelijk bijhouden.

Voor hem is er geen reden om sneller te gaan.

HorseRidingBonaire

Ze zeggen dat als je als schrijver het creatieve proces kunt stimuleren door iets onverwachts te doen. Iets wat je niet elke dag doet en waarbij je niet noodzakelijk aan schrijven denkt. Paardrijden leek me een logische keuze. Vooral omdat de paarden het werk doen en ik daardoor mijn gedachten vrij heb.

De ranch komt in zicht en de paarden ruiken het. Hoewel de anderen rustig stappen, voel ik dat Cherokee meer wil. Eindelijk. ‘Ga maar,’ zeg ik opnieuw. Een lichte aansporing is genoeg om hem te laten galopperen. Hij maakt grote passen, haalt de anderen in en stuift naar de stallen toe.

Ik klamp me vast aan zijn manen en geef hem glimlachend klopjes op zijn hals. Of het creatieve proces er iets aan heeft, weet ik niet, maar Bonaire verkennen vanaf een paardenrug voelt in ieder geval fantastisch.

Dit artikel maakt deel uit van de serie over het Caraïbische schrijversleven, waarin ik op zoek ga naar schrijfgewoontes in het buitenland en wat het schrijversleven daar anders maakt.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Lilith_8

    Mooie foto!

    • Linda Rosalinde Markus

      Bedankt, Lilith! 🙂