Het einde van een creatieve maand

Hoewel het buiten hard waait en de regen op het raam tikt, kijk ik glimlachend naar het herfstige schouwspel. Het maakt me niet uit dat het bewolkt is en de zon niet schijnt, al had het wel beter bij mijn humeur gepast. Vandaag is het de eerste dag van december. Dat kan verschillende dingen betekenen, maar voor mij springt één ding eruit. De Nationale Romanschrijfmaand is afgelopen!

De afgelopen dertig dagen zijn honderdduizenden aspirant schrijvers in de pen geklommen om hun schrijfkunsten op papier te vereeuwigen. Er verschenen peptalks op de officiële website, er werden video’s gemaakt om alle deelnemers gemotiveerd te houden en tientallen blogs hielden hun voortgang bij terwijl ze allerlei tips gaven om het te halen. Dertig november kwam steeds dichterbij. Voor we het wisten waren de eerste twee weken van november voorbij, stonden er twintigduizend woorden op papier en groeide het zelfvertrouwen dat we het einde zouden halen. Wie wil winnen moet de creativiteit dertig dagen lang overal vandaan halen, onophoudelijk schrijven en elk vrij momentje benutten om aan zijn boek in wording te denken. Moeilijk, uitdagend, maar niet onmogelijk. Dat bewezen de schrijvers die gisteravond voor twaalf uur hun vijftigduizendste woord op papier zetten. Schrijvers, ja. Je begint aan de Nationale Romanschrijfmaand als iemand met een geweldig idee, een leeg papier en een enorme drang om te schrijven. Je komt eruit als iemand die een boek geschreven heeft.

Toch halen de meeste mensen die aan deze hectische maand beginnen het einde niet. Ze lopen vast in hun verhaal, hebben het te druk en verliezen het schrijven uit het oog. Ze willen het wel, maar hebben of maken er geen tijd voor. De wil is er, alleen de weg is wat hobbelig. Toch hebben ze niet gefaald. Volgens mij is iedereen die heeft deelgenomen aan deze creatieve maand een winnaar. Iedereen heeft iets op papier gezet, al zijn het een paar honderd of een paar duizend woorden. Iedereen heeft nagedacht over een verhaallijn, de personages en de uitwerking ervan. Iedereen heeft uren achter de computer of schrijftafel doorgebracht en de mond gebrand aan te hete koppen koffie. En het belangrijkste is dat iedereen creatief geweest is en meer geschreven heeft dan je normaal zou schrijven in een maand. Daarom heeft iedereen gewonnen. Gefeliciteerd!

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Leuk! En, is het bij jou gelukt? ;D
  Xx

 • ik houd van jouw manier van schrijven, heerlijk om te lezen.!

 • Anonymous

  Merk je ook dat je een ander soort tekst krijgt als je onder de druk van NaNoWriMo schrijft? Ik bedoel verandert je werkwijze erdoor?

  S.W.

 • Ik ben zo onwijs TROTS op je! *virtueel applaus* Goed gedaan! ♥

  Liefs,
  Adriënne

  PS: Ehm… mijn mail… ja, die komt… ooit… 🙂

 • Echt respect voor mensen die proberen (en nog meer respect voor zij die het halen) om in één maand een boek te schrijven.
  Ik wil zelf ook nog een keer meedoen, maar deze maand had ik het zo druk en kwam ik er weereens te laat achter dat NaNoWriMo bestaat, dus dat wordt op zn vroegst volgend jaar!

 • Goed geschreven, kunnen we jouw bijdrage ook nog ergens lezen?