Dagelijks bloggen voordelen

Het nut van iedere dag bloggen

Ik mis het. Iedere dag bloggen, gedachten online gooien, de gesprekken die daaruit ontstaan. Een jaar lang heb ik het volgehouden, daarna stopte ik. Hoewel ik het af en toe mis, weet ik heel goed waarom ik stopte. Dagelijks bloggen is een vorm van snelle voldoening met een grote kans op teksten van lage kwaliteit – of dat erg is, is een tweede. In een wereld vol digitale verleidingen die het moeilijker maken om je langere tijd op een taak te focussen, voelde dagelijks bloggen als iets wat me afleidde, iets wat ervoor zorgde dat ik me niet focuste op andere schrijfprojecten die ik belangrijk vond.

Dagelijks bloggen is een belofte naar je lezers en een afspraak met jezelf. De tijd die je eraan besteedt, ben je iedere dag ‘kwijt’. Als je voor iedere blogpost ongeveer een uur uittrekt, zijn het honderden uren per jaar. Uren waarin je ook iets anders had kunnen doen, doelen had kunnen realiseren en andere projecten had kunnen afmaken. Voor jezelf moet je er dus zeker van zijn dat dagelijks bloggen die uren waard is, en voor mij was dat niet langer zo. Om die reden stopte ik ermee.

Waarom is dagelijks bloggen je tijd waard?
Bij alles wat ik doe wil ik weten wat het nut ervan is. Vermoeiend, ja, maar ook praktisch. Ik wil weten waarom ik iets doe, waarom het mijn tijd waard is. Alles moet nut hebben. David de Kock en Arjan Vergeer van het nobele initiatief 365 Dagen Succesvol, zeggen: ‘Leer het nut in te zien van wat je aan het doen bent. Op de korte termijn kan iets veel tijd kosten, maar op de lange termijn kan het bijdragen aan wie je bent, je geluk en je succes.’

Dus, wat is het nut van iedere dag bloggen?

 1. Je raakt meer betrokken bij wat er online gebeurt
  Net zoals je producenten en consumenten hebt, heb je online ook creators en hun kijkers, lezers of luisteraars. Creëren of consumeren is anders. Zodra je iedere dag blogt, kijk je met een andere blik naar andermans content en raak je meer betrokken bij wat zich online afspeelt. Je ontwikkelt een soort antenne, pikt dingen sneller op en blijft op de hoogte van de ontwikkelingen.
 2. Je leert beter schrijven
  Ooit was dit mijn belangrijkste reden om te beginnen met bloggen. Schrijven leer je door te doen en dagelijks bloggen helpt daarbij. Je ontwikkelt je schrijfvaardigheid in razend tempo, omdat je jezelf dwingt om er veel mee bezig te zijn. Handig wanneer je later je scriptie moet schrijven of voor je werk regelmatig lange stukken tekst moet tikken.
 3. Je leert beginnen
  Beginnen aan een taak is vaak het lastigste. Niet voor niets is er het spreekwoord: ‘Een goed begin is het halve werk.’ Als je eenmaal op gang bent gekomen, is het makkelijker om door te zetten en het af te maken. Door te bloggen confronteer je jezelf dagelijks met een blanco pagina en moet je iedere keer opnieuw dat beginnetje maken. Logisch dus dat je er na verloop van tijd veel beter in wordt. Je krijgt het vertrouwen in jezelf: als je gewoon begint, volgt de rest vanzelf.
 4. Het is dagelijkse ontspanning
  Onlangs las ik een artikel waarin de journaliste inging op diverse vormen van ontspanning. Ontspanning is heel persoonlijk, de een kijkt een serie op de bank en de ander staat liever vooraan bij een concert. Bloggen kan ook een vorm zijn van dagelijkse ontspanning – en wat mij betreft is het één van de vormen waar je het meest aan hebt.
 5. Je creëert op regelmatige basis
  Voor wie houdt van creëren, geeft weinig meer voldoening dan op regelmatige basis iets creëren. Volgens Tony Crabbe, auteur van het boek Nooit meer te druk, moet je voor jezelf bepalen wat jouw waarden zijn en volgens die waarden leven. Voor hem bleek dat creativiteit één van zijn waarden was. In een interview met De Correspondent zegt hij: ‘Ik kreeg zo’n kick van het maken van nieuwe dingen. Inmiddels weet ik: als er een week voorbijgaat waarin ik niks gecreëerd heb, ben ik niet gelukkig.’ Bloggen geeft je die kans.
 6. Het helpt je om jezelf te begrijpen
  Persoonlijke ontwikkeling is niet voor niets een onderwerp waar vrijwel iedereen in geïnteresseerd is. We willen weten wie we zijn, waar we gelukkig van worden en hoe we ons leven moeten inrichten. Bloggen helpt om jezelf te leren begrijpen en te ontdekken waar je voor staat, waar je je echt druk om maakt en wat belangrijk voor je is.

Wat is voor jou het nut van (dagelijks) bloggen?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.