Hoe maak je een audioblog?

Vorige week experimenteerde ik voor het eerst met audiobloggen. Hoewel het simpel lijkt om iets in te spreken en online te zetten, komt er meer bij kijken. De ruimte waarin je zit, het apparaat waarmee je het opneemt, intonatie, rustpauzes. En als je het audiofragment hebt opgenomen, hoe bewerk je het dan? Hoe vind je een passend muziekje voor je intro en outro? Kortom: hoe maak je een audioblog? Ik laat je zien hoe ik het heb gedaan.

1. Opnemen

Als eerste neem je de audioblog op. Je kunt ‘m voorlezen of gewoon beginnen met praten. Zoek een rustige plek met weinig geluiden, pak een glas water en ga ervoor zitten. Ik heb m’n audioblogs opgenomen met mijn telefoon, dat ging prima. Een voicerecorder kan natuurlijk ook. Zorg ervoor dat je de voicerecorder of telefoon de hele tijd op dezelfde plek houdt. Als de afstand tussen het apparaat en je gezicht verandert, heeft dat invloed op het geluid. Zorg ervoor dat je langzaam praat, anders is het verhaal al snel niet te volgen.

2. Intro en outro

Een intro en outro geven je audioblog meteen een professioneel tintje. Ook kun je de muziek na de intro door laten lopen. Voor luisteraars is het fijn als er tijdens een korte pauze nog iets te horen valt. Als eerste heb je rechtenvrije muziek nodig. Op deze site kun je allerlei muziek vinden die je mag gebruiken, in verschillende genres. Zelf heb ik voor relaxed geluid gekozen, zodat luisteraars er niet door afgeleid worden.

Vervolgens maak je de intro en outro. Dat heb ik gedaan met het programma Audacity. Het is gratis te downloaden en als je er even mee speelt, heb je zo door hoe het werkt. The Podcast Guy legt in dit filmpje precies uit hoe je een intro en outro kunt maken.

3. Knippen

Tijdens het inspreken kun je fouten maken. Misschien heb je een woord verkeerd uitgesproken of een te lange denkpauze genomen. Dit kun je in Audacity makkelijk knippen. Je importeert de audioblog, selecteert het stukje dat je wilt knippen en drukt op ‘delete’. Wees niet te enthousiast, want de luisteraar heeft bepaalde pauzes echt nodig om het verhaal te kunnen volgen. Als je klaar bent, exporteer je het bestand. Audicity voegt de intro en outro zelf samen met de spraakopname en maakt er een bestand van dat je meteen kunt uploaden.

4. Uploaden

Je kunt verschillende websites gebruiken om je audioblog te uploaden. Zelf gebruik ik Soundcloud. Soundcloud werkt makkelijk, is gratis en ziet er mooi uit in WordPress. Geef je audioblog een krachtige titel, zet er een foto en wat hashtags bij en je bent klaar.
Tip: Soundcloud is oranje, maar als je ‘m deelt via een embed code, kun je de kleur aanpassen. Zo hebben mijn audioblogs de blauwe kleur die ik overal op m’n blog gebruik.

Ben jij van plan om eens met audiobloggen te experimenteren?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • gert braakman

  Ha Rosalinde,

  Precies wat ik weten. Dank voor je uitleg. Heb je enig idee hoeveel mensen je blog volgen? Is het zinvol om dat te weten? Het kan stimuleren of ontmoedigen al naar gelang de aantallen.

  • Linda Rosalinde Markus

   Hi Gert, leuk, dan hoop ik dat dit je op weg heeft kunnen helpen. Ja, ik heb wel een beeld van hoeveel mensen m’n blog volgen. Dat kan ik zien in de statistieken. Je kunt daarvoor bijv. Google Analytics of Statcounter gebruiken. Ik denk dat het wel zinvol is om je bezig te houden met de statistieken, maar niet te veel, juist omdat het je kan ontmoedigen als het lezersaantal daalt of een blogpost slecht gelezen wordt.

   Zelf let ik er daardoor niet zo op. Ik kijk elke maand even hoeveel bezoekers er gemiddeld waren en ik probeer niet vaker te kijken. 🙂