Hoe een digitale Moleskine je helpt je ideeën te bewaren

Moleskine zou aan iedere Nederlander een notitieboekje kunnen verkopen. Zestien miljoen – inmiddels vast meer – notitieboekjes. Een bizar aantal, maar om te kunnen leven hebben we een oneindige stroom aan ideeën nodig. En om die stroom op gang te houden schrijven we ze op.

Toen ik een paar dagen geleden een poging deed om het belang van het opschrijven duidelijk te maken, lukte dat niet helemaal. Want waarom moet je ze nou écht opschrijven, die ideeën?

Schrijver Steven Johnson schreef er op Medium een geweldig artikel over waarin hij perfect uitlegt hoe makkelijk het is om ideeën te vergeten. Ook fantastische ideeën.

”Most good ideas come into our minds as hunches: small fragments of a larger idea, hints and intimations. Many of these ideas sit around for months or years before they coalesce into something useful, often by colliding with another hunch.”

Hij bewaart zijn ingevingen in een ‘spark file’, een moderne vorm van de vertrouwde Moleskine. Eens in de zoveel tijd leest hij ‘m helemaal door en ontdekt dan dat sommige ideeën ‘little sparks’ geworden zijn: bruikbare ideeën, waarvan hij inmiddels weet wat hij ermee moet.

Een prima schrijfgewoonte.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Nanouk van Gennip

    Check! Evernote is ook een goede!

  • Martijn Bloksma

    Daar heb ik in Evernote ook 1 notitie voor: Scratch

  • Lilith_8

    Spark file is ’n leuk woord! ^^ Dat artikel zal ik ’n andere keer doorlezen…