Hoe een notitieboekje voorkomt dat jij je blog vermoordt

‘Ik moet stoppen met bloggen.’ Die gedachte nam vorige week vaste vormen aan, toen ik mezelf ervan had overtuigd dat ik niets meer te bloggen had. Natuurlijk vond ik het nog steeds leuk. En ja, het heeft me positief beïnvloedt. Maar om te kunnen bloggen is één ding cruciaal: inspiratie, ideeën. En juist dat ontbrak.

[heading margin_top=”14″]Krijg een obsessie met dat boekje![/heading]

‘Zo snel al?’ Ik kon amper geloven dat ik niks meer te schrijven had. Toch was het blijkbaar zo, want de prachtige ideeën bleven weg.

Notitieboekje. Het woord kwam even tevoorschijn, bleef hangen en wachtte tot ik er iets mee zou doen. Ik probeerde me te herinneren waar ik het gelaten had. Hoelang geleden had ik er voor het laatst in geschreven? Waarover, eigenlijk?

Ik vond hem in een hoekje, verstopt in een tas onder zakdoekjes en een bedorven flesje water. Ik bladerde, bekeek mijn aantekeningen. En besloot het weer bij me te houden zoals ik dat eerst deed: het obsessief overal mee naartoe slepend.

[heading margin_top=”14″]Maak van je blog geen begraafplaats[/heading]

Dat boekje voorkwam dat mijn blog een voortijdige begraafplaats van onvervulde idealen zou worden. Ik heb weer ideeën, soms zoveel dat ik er gek van word – ik blijf maar schrijven.

Eerder schreef ik al dat een notitieboekje als tweede geheugen geweldig is en later vertelde ik waarom dat boekje niet chaotisch mag zijn.

Vandaag voeg ik daar iets aan toe: een notitieboekje geeft je niet alleen geweldige ideeën, maar verandert je bloggers- en schrijversleven.

In positieve zin, natuurlijk.

Foto door: Zafio

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Lilith_8

  Oh, misschien ligt het dan ook daaraan dat het tegenwoordig ’n beetje stilletjes is op mijn blog… 🙂

  • Linda Rosalinde Markus

   Het zou leuk zijn als je vaker blogde, ik vind het persoonlijk altijd erg leuk om te lezen hoe jij tegen schrijven en gerelateerde dingen aankijkt. 🙂

   • Lilith_8

    Hé bedankt 🙂 Ja, ik blog eigenlijk wel graag. Om de één of andere reden komt het er gewoon momenteel niet van… Het waren nogal drukke dagen! (wat ’n flauw excuus hé 😉 )
    Ik moest overigens vandaag aan jou en je blog denken bij het lezen van het boek ‘Bittere bloemen’ van Jeroen Brouwers! Het gaat over een ex-schrijver die tijdens ’n cruise ’n beetje terugkijkt op zijn leven. Op een bepaald moment heeft die man blijkbaar schrijfcursussen gegeven en daarin legt hij uit dat hij notitieboekjes nonsens vindt, omdat je de echt goede ideeën zo ook wel onthoudt. Als je ze zou vergeten zonder boekje, verdienen ze om vergeten te worden, zegt die man in het boek dan toch. Ik weet natuurlijk niet of Jeroen Brouwers zelf er ook zo over denkt, maar ik vond het eigenlijk best opmerkelijk! Ik kan me ook goed voorstellen dat jij het daar niet mee eens bent! 🙂
    Zelf weet ik het eigenlijk niet… Het merendeel zit ook in mijn hoofd in plaats van in mijn notitieboekje – maar misschien moet ik nog wat wennen aan dat schriftje.

    • Linda Rosalinde Markus

     Enorm bedankt voor deze reactie, ik vind ‘m heel waardevol! Ik schrijf er als reactie (waarschijnlijk) komende week een blog over, als je dat goed vindt. 🙂

     • Lilith_8

      Natuurlijk vind ik dat goed! ‘k Ben benieuwd hoe jij hierover denkt 🙂

 • Lilith_8

  Er is overigens nog steeds ’n klein foutje met de disqusbalk…
  De categorieën gaan over die balk gaan staan bij het scrollen – zodat ze soms boven de reacties verschijnen. Het is geen ramp hoor, want je kunt alles lezen als het scrollbalkje op de goede hoogte staat, maar het is nog net iets professioneler als je dat schoonheidsfoutje eruit kunt halen 😉

  • Linda Rosalinde Markus

   Dat ligt niet aan de Disqusbalk, maar aan een plugin (Fixed Widgets), waardoor ‘Categorieën’ blijft staan terwijl je scrollt. Ik ga ‘m uitzetten, bedankt! 🙂

 • Martijn Bloksma

  Ik ben blij dat je je inspiratie weer terug hebt gevonden! Dat notitieboekje (bij mijn in digitale vorm) verricht wonderen 🙂

 • Pingback: Een schrijver zonder notitieboekje mist ideeën zonder het te weten | Passie voor SchrijvenPassie voor Schrijven()