Tijdens NaNoWriMo leef je het leven van een schrijver: hoe schrijf ik?

Als je ooit schrijver wordt, moet je je voorbereiden op twee vragen die je in elk interview gesteld worden: ‘waarom schrijf je?’ en ‘hoe schrijf je?’ Uit het antwoord op die tweede vraag hopen aspirant-schrijvers tips te halen. Een truc, een gewoonte die het schrijven makkelijk maakt. Je televisie tijdens het schrijven aanzetten zonder ernaar te kijken, zoals Daan Heerma Van Voss doet bijvoorbeeld. Tijdens NaNoWriMo leef ik min of meer het leven van een schrijver, want dagelijks schrijf ik minimaal 1,667 woorden. Hoe schrijf ik?

[heading margin_top=”13″]Ineens schrijf je dagelijks en ontdek je hoe je schrijft[/heading]

Het bijzondere van NaNoWriMo is dat je een maand lang een heel ander leven leidt. Ineens schrijf je dagelijks, werk je aan een langer verhaal en is schrijven een prioriteit. Daardoor leer je ook hoe je schrijft. Schrijf je beter met muziek of kun je geen geluiden om je heen verdragen? Heb je er een paar uur voor nodig of ben je er de hele dag mee bezig? Gooi je er met gemak bijna 1700 woorden uit of moet je jezelf er echt toe zetten? Kortom: hoe schrijf je?

Ik ben aan NaNoWriMo begonnen zonder een echt plan. Er zat een personage in mijn hoofd met een afwijking waar ik al maanden veel over las. Die afwijking, en dus mijn hoofdpersonage, interesseerde me. Hoe gaat iemand daarmee om? Wat voor gevolgen heeft het voor zijn leven? Het personage met de afwijking vormde voor mij de aanleiding voor het verhaal. Ik nam me voor de rest voor 1 november uit te werken, zodat ik kon beginnen met een raamwerk.

Dat lukte niet.

Pas toen ik begon met schrijven, zat ik in het verhaal en kwam ik er meer over te weten. Wat ik wel deed, was het invullen van een vragenlijst over de belangrijkste personages en dan vooral: wat willen ze en wat staat dat in de weg? Mijn schrijfsessies verlopen ook zo. Voordat ik begin met schrijven, bedenk ik de volgende scène en die schrijf ik op. Een gedetailleerd plan heb ik niet, ik ken alleen de globale lijnen. De rest komt terwijl ik schrijf.

[heading margin_top=”13″]Hoe je ook schrijft, belangrijker is dat je het doet[/heading]

Wat ik ook merk, is dat ik mijn eigen tips niet opvolg. Zo schreef ik ooit dat je het beste zo vroeg mogelijk kunt beginnen met schrijven. Ik sta er nog steeds achter, want dan heb je de rest van de dag rust. Toch werkt het niet voor mij. Ik begin ’s avonds om negen uur en sluit het schrijf- programma af om elf uur. Dan is het donker en zijn alle belangrijke taken afgerond. Dat zijn de uren waarin ik het meest productief ben.

Het schrijven zelf doe ik in Scrivener. Vorig jaar gebruikte ik ZenWriter, dit jaar ben ik lyrisch over Scrivener. Tijdens het schrijven zet ik het woordenaantal uit, zet ik een album op (vorig jaar luisterde ik naar The White Stripes, dit jaar vooral naar Bastille, Snow Patrol en Abel) en zet ik de applicatie ‘It’s focus time!‘ aan. De app telt af vanaf 30 minuten en ik streef ernaar om in die tijd 1.000 woorden te schrijven. Na het halen van het woordenaantal van de dag, mag ik van mezelf aan de verhaallijn werken.

Het maakt natuurlijk niet uit met welk schrijfprogramma je werkt, hoe laat je schrijft en of je dat zittend of staand doet. Het belangrijkste is dat je het woordenaantal haalt. Mijn woordenaantal verloopt dit jaar behoorlijk stabiel. Er zijn geen uitschieters, maar ik mis ook geen dagen. Door elke dag aan het verhaal te schrijven, blijf ik ermee verbonden en blijf ik er in mijn hoofd mee bezig. Het helpt om te blijven zien waarom dit verhaal me interesseert.

De twee tips die voor mij werken tijdens NaNoWriMo: schrijf elke dag, maak tijd vrij en blijf tijdens die uren net zolang zitten tot je het woordenaantal bereikt hebt. Een truc of gewoonte die het makkelijker maakt, is er niet. Soms heb je geen zin en ook geen inspiratie, maar juist dan moet je gaan zitten en schrijven. Soms vind je je verhaal fantastisch, op een ander moment wil je het verwijderen. Daar helpt niets tegen, behalve blijven schrijven en iets vinden waardoor je blijft herinneren wat dit verhaal zo belangrijk voor je maakt.

Hoe schrijf jij?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • ladyNadine

    Wauw, wat een mooi grafiekje! Die van mij zit vol met uitschieters, maar gelukkig maar ééntje naar beneden (wat ik de volgende dag weer goed maakte met een naar boven). Maar ik schrijf verder aan een bestaand verhaal, dus dat is wel een beetje ‘vals spelen’.
    Ik schrijf het liefst ’s avonds, als ik alle andere taken af heb, zodat ik daar niet meer over hoef te stressen.

  • Nanouk van Gennip

    Leuk om te lezen en handig die applicaties!
    Ik wil je graag het stokje van de Sunshine Award doorgeven: http://ygeneratie.wordpress.com/2014/11/19/sunshine-award/ Ben benieuwd naar je 7 weetjes!