In welk hokje pas jij? (antwoord: geen)

‘Jullie gaan elkaar voorstellen door in twee minuten tijd zoveel mogelijk over de ander te weten te komen. Dat deel je met de klas.’ Duidelijke opdracht, maar niet minder moeilijk. Een docent vertelde me ooit dat ik ‘meanderde’. Doorgaans is dat een term die alleen gebruikt wordt om rivieren te beschrijven, en het betekent zoiets als ‘bochtig door het landschap kronkelen’. Ik doe van alles en er zit niet altijd een duidelijke lijn in. Hoe vertel je dat in twee minuten?

In welk hokje zit jij?
Dat lukt dus niet. Het voorstelrondje ging niet zo soepel. ‘En ze is vrijwilliger bij.. bij welke stichting was dat ook alweer?’ Mezelf voorstellen of bio’tjes schrijven vind ik dus lastig – wat vertel je wel, en wat laat je weg? Of vertel je alles, met het risico op een warrig verhaal? Het makkelijkst is meestal om maximaal twee dingen te noemen, of dingen die in dezelfde groep vallen.

Bijvoorbeeld: ik ben Rosalinde, ik studeer Communicatie en ben freelance copywriter. Of: ik ben Rosalinde, hoofdredacteur van een online literair tijdschrift en daarmee organiseer ik ook literaire evenementen. Of: ik studeer en sta in het weekend op de markt om stroopwafels te verkopen. Student met een bijbaantje, dat klinkt logisch. Student met literaire interesses ook. Maar voeg daar nog meer aan toe – lees: maak het echter, completer – en mensen begrijpen het niet meer.

‘A cubicle is something you need to get out of.’

Deze week heb ik het nog ingewikkelder voor mezelf gemaakt. Ik ben namelijk een nieuw blog begonnen over vegetarisch, vegan en duurzaam leven. Sinds vorig jaar ben ik vegetariër en op het moment doe ik een challenge om 50 dagen volledig veganistisch te eten (en dat is voor mij als melk- en kaasliefhebber best lastig). Wat motiveert beter dan bloggen over die uitdaging? Bloggen is motivatie, bewijs, een stok, een schop; alles wat je nodig hebt om vol te houden.

Dus, om mijn bio compleet te maken: ik ben Rosalinde, student, freelance copywriter, blogger op een persoonlijk, zakelijk en vegetarisch blog, hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood, in het weekend stroopwafelbakker en onderdeel van een stichting die literaire evenementen organiseert. Het is goed mogelijk dat dat niet in één enkel hokje past.

Maar dat hokjesdenken, is dat niet hartstikke verouderd? De meeste mensen die ik ken doen niet één ding. Vroeger was je je beroep en dat veranderde niet, nu doen we vaak meer dan één ding en ze hoeven niet allemaal iets met elkaar te maken te hebben. De overzichtelijke rode draad ontbreekt, we meanderen. Let us.

Foto door: Joseph Brosche Hagsgard

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.